Close

Kanola yağının bilinmeyen 4 faydası

Yemek yaparken kullanacağımız yağ hem yemeğin tadını hem de besin değerlerini etkiler. Hayvansal yağları bir kenara bırakırsak, yemek yaparken kullanabileceğimiz bitkisel kaynaklı birçok yağ çeşidi vardır. Ülkemizde yeteri kadar bilinmeyen kanola yağı bunlardan biridir.

Kanola Yağı nedir

Kanola yağı, düşük doymuş yağ oranı ve en yüksek omega-3 değerine sahip olmasıyla en sağlıklı yağlardan biri sayılır. Kanola yağı, kanola bitkisinin tohumunun yağının çıkarılması sonucu elde edilir. Kanola yağı çoğu zaman kolza yağı ile karıştırılsa da, ikisi farklı bitkilerdir. 1960’ lerin sonuna doğru kolza bitkisi ziraat mühendislerinin çalışması ile seçmeli eşleştirme yöntemleri kullanılarak erusikasit ve glukosinolat gibi istenmeyen özelliklerinden arındırılmıştır. Bu haliyle kanola yağı hem yağı hem de besin değerleri bakımından kolza yağından farklıdır. Kanola yağı hakkındaki genel bir yanlış bilgi de kanola yağının genetik mühendislik sonucu ortaya çıktığıdır.

Kanola yağı,geleneksel tohum çiftleştirme yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir; ancak bugün Kanada’da yetiştirilen kanola bitkilerinin %80’e yakını herbisitlere karşı genetik olarak modifiye edilmiştir. Tarımda kullanılan bir tür ilaç olan herbisitler; istenmeyen otları, çalıları ve rakip otları kurutmakta kullanılır.Genetiği değiştirilmiş gıdalara sağlıksız bakıldığı için bu noktada bir detayı atlamamak gerekir. Kanola bitkisinin ilaçlara karşı dayanıklı olması için birgeni ve proteini genetik olarak modifiye edilmiştir; ancak yağı çıkarılırken genetiği değiştirilmiş kısım bitki yağa karışmaz.

Kanola Yağının Sağlığa Faydaları

Üzerinde yaklaşık 20 yıldır testleri yapılan kanola yağının kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü, koroner kalp hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu açıdan karşılaştırılmalı olarak baktığımızda kanola yağı %7 oranında doymuş yağ içerirken, zeytinyağı %15, yer fıstığı yağı %19, ay çiçek yağı %12 oranında doymuş yağ içerir.

Kanola yağı hakkında bilinen yanlış bilgilerden biri de, yalnızca kanola yağının yakıt, endüstriyel yağ sabun, boya ve kayganlaştırıcı yapımında kullanıldığı bilgisidir. Bu tüm bitkisel yağlar için geçerli olan bir gerçektir. Organik hidrokarbon bulunduran bütün bitkisel yağlar( zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya yağı) gerekli işlemlerden geçerek sanayide kullanılabilecek kimyasallara dönüştürülebilir. Ek olarak yalnızca buğday ve kanola tohumu biodizel üretiminde kullanılabilir; ancak bu onların zehirli ve gıda olarak tüketilmez olduğu anlamına gelmez.

scroll to top