Close

Karaciğer Yağlanması Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

karaciger-yaglanmasi-diyeti-nedir-nasil-yapilir

karaciger-yaglanmasi-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Karaciğer yağlanması, 1980 yılından beri tanınan bir hastalıktır. Adından anlaşılacağı gibi karaciğerde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkar. Karaciğer yağlanması bazı belli nedenlerden dolayı oluşabilir. Metabolik bir hastalık Non-alkolik karaciğer yağlanması ve alkole bağlı karaciğer yağlanması olmak üzere iki türe sahiptir. Non-alkolik karaciğer yağlanmasının pek çok nedeni olabilir. Yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, diyabet tip-2 gibi nedenler altında yatabilir.

Peki karaciğer yağlanması diyeti nedir? Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları  ve bağırsak sağlığı gibi faktörleri düzenlemek için yapılan bir diyettir. Sağlıklı bir beslenme sonucunda karaciğer yağlanmasındaki etkileri azaltabilirsiniz. Bu beslenme biçiminde kompleks karbonhidratlar, antioksidan kaynaklar ve sağlıklı yağlar mutlaka yer almalıdır. Oluşan yağlanma seviyesini indirerek karaciğerde iltihaplanmayı önleyebilirsiniz. E vitamini kaynaklı ve antioksidan bakımından zengin besinler tüketmekte fayda vardır. Yukarıda bahsedilen karaciğer yağlanmması türlerine göre iyileşme olasılığının kilit noktası diyet ve egzersizlerdir. İdeal kilonun üstündeyseniz, vücut ağırlığınızın %10’unu eritmeyi hedefleyerek başlamanız doğru olabilir. Böylece sağlıklı beslenme ve egzersizler sonucunda karaciğer yağlanmasında en etkili sonuca ulaşmanız mümkündür. Gün içinde mutlaka aktif bir yaşam tarzını benimsemiş olmak ve bunu sürekli bir hale getirmek büyük bir öneme sahiptir. İnsan vücudunda en büyük organlardan biri olan karaciğeri, toksinlerden arındırmak bu diyetle mümkündür. Özellikle göbek bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak istiyorsanız bu diyet tam da size göre olabilir.

Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır?

Karaciğer yağlanmasının nedeni alkol tüketimi ise, öncelikle bunu sonlandırmakla başlamakta fayda vardır. Alkole bağlı olmayan yağlanma için ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz de önerilebilir. Meyve ve sebze bakımından zengin, tam tahıl ürünlerin ve bakliyatların yer aldığı bu listede etkili olduğu bilinir. Yapılan araştırmalar sonucu alkolsüz karaciğer yağlanmasında bu diyet sayesinde önemli derecede iyileşme görülmüştür. Yağlanmada yaklaşık olarak %3-%5 arasında azalış sağlayan bu diyet, karaciğerde oluşabilecek hasarı en aza indirir. Bunu gerçekleştirmek için düzenli beslenme ve egzersiz yapmak gereklidir. Her bireyin besin miktarı ve kalori değeri farklı olduğu için bir uzmandan destek almanız önemlidir. Bu beslenme şekli Akdeniz diyetine de benzemektedir.  Şekerli içecekler, işlenmiş ürünler ve paketli gıdaları hayatınızdan uzaklaştırmak gerekir. Hem sağlığınızı riske atan karaciğer yağlanmasını önlemek  için hem de zayıflamak için karaciğer yağlanması diyetini yapabilirsiniz. Antioksidan bakımından zengin olan sebzeler vücudu zararlı toksinlerden arındırır. Ayrıca bu diyette çiğ sebze ve meyve tüketimi büyük bir önem taşımaktadır. Diyetinizi desteklemek için yağ yakıcı egzersizler yapmanız gerekir. B vitamini bakımından yüksek besinler karaciğerde biriken yağ miktarını azaltır.

Karaciğer  Yağlanması Diyetinde Tüketmeniz Gereken Besinler Nelerdir?
Karaciğer  Yağlanması Diyetinde Tüketmeniz Gereken Besinler Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Diyetinde Tüketmeniz Gereken Besinler Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinlerden bazıları şunlardır:

  • Enginar: Karaciğerin dostu olan besin öğesi A, C, B vitamini bakımından zengindir.  Ayrıca ‘’Ciarin’’ adlı bileşen karaciğerin yanı sıra safra kesesine, böbreklere ve bağırsaklarınızın düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olan bu besin, karaciğer sağlığınızı korumanız için faydalı bir seçenek olabilir.
  • Kahve: düzenli ve ölçülü şekilde tüketilen kahve, karaciğer yağlanmasını tedavi ederken yağ yakım hızını artırabilir.
  • Yeşil çay: Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda düzenli şekilde içilen yeşil çay, özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında önemli ölçüde etkilidir. Antioksidan kaynağı olan yeşil çaydan, günlük 2 ya da 3 fincan içmenizde fayda vardır.
  • Sarımsak: Yüzyıllardan beri bilinen doğal bir antibiyotik olan sarımsak, karaciğer sağlığınızı korur.
  • Kuşkonmaz : Özellikle de mevsiminde tüketilen kuşkonmaz, zeytinyağlı yada haşlanmış olarak tüketilmelidir. Ayrıca taze tüketilmesi karaciğer fonksiyonlarınızı destekler.
  • Üzüm : Kırmızı ve mor renkli üzüm, çok faydalı bileşenlere sahiptir. Çok güçlü bir antioksidan olan bu meyve, karaciğer iltihabı ve yağlanmasına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda çekirdeğinde de bulunan yararlı bileşenler bakımından oldukça zengindir.
  • Yer Fıstığı: E vitamini, çeşitli mineraller ve faydalı bileşenlerden oluşan yüksek bir besindir.
  • Yağlı Balıklar: Somon, uskumru gibi balık tüketimi omega 3 yağ asitleri açısından oldukça faydalıdır. Haftada en az 2 gün tüketilen balıklar, ızgara ve buğulama şeklinde pişirilmelidir.

Karaciğer yağlanması olan kişiler  turp, roka, soğan ve sarımsak yiyebilir. Özellikle enginar ve taze fasulye karaciğerinizi temizler. Bunun yanı sıra lahana, pazı, bamya ve pırasa gibi ağırlıklı sebze tüketimi ile beslenmeniz gerekir. Her gün 2 porsiyon meyve tüketmeniz karaciğerdeki yağ birikimini en aza indirir. Ayrıca süt tüketiminde az yağlı veya yarım yağlı süt çeşitlerini tercih ederek tüketebilirsiniz. Bunu dışında çiğ sebze roka, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler tüketmenizde fayda vardır. Bu besinler metabolizmanızı uyarıcı etkiler yaratarak kan dolaşım hızını artırır ve dokulara kan ulaşımını destekler.

[custom-related-posts title=”Benzer Paylaşımlar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Karaciğer Yağlanması Diyetinde Yasak Olan Yiyecekler Nelerdir?

Öncelikle karaciğer yağlanmasında alkol tüketiminden uzak durmak gerekir. Bunun yanında beyaz ekmek, makarna ve pirinç; işlenmiş  gıdalardan sosis, salam, pastırma, sucuk tüketmemek gerekir. Şekerli ürünlerin tüketiminden kaçınmak ve asitli içecekleri miimuma indirmek de bu süreçte sıklıkla tavsiye edilir. Bununla birlikte sakatatlar, tereyağ gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bu besinler karaciğer yağlanmasını tetiklediği için hastalığınızın ileri boyuta ulaşmasına sebebiyet verebilir.

Karaciğer Yağlanması Diyetinde Önemli Noktalar Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasında uygulanan diyette dikkat edilmesi gereken birkaç noktadan bahsetmek mümkündür. Bu önerilerden bazıları şunlardır:

  • Haftada en az 3 gün yapılan yarım saatlik yürüyüşler ve egzersizler oldukça etkilidir.
  • Düşük kolesterol içeren besinler tedavi sürecinde faydalı olabilir. Trigliserit ve kan kolesterol düzeyini dengede tutabilmek önemlidir. Bu yüzden günde en az 1 tane haşlanmış yumurta tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Tereyağ ve margarin gibi yağ çeşitlerinden uzak durmakta fayda vardır.
Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Karaciğer  yağlanması diyeti mevcut yağ birikimini önlemek için yapılması gereken bir diyettir. Öncelikle antioksidan bakımından zengin olan meyve ve sebze çeşitlerini listenize bolca eklemeniz gerekir. Bunlar, karaciğerinizdeki zararlı atıkları temizler ve yağ hücrelerini ortadan kaldırır. Siyeti uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Diyet listesini kişinin yaş, boy ve kilosu değerlendirilerek hazırlamakta fayda vardır.

Karaciğer Yağlanması Örnek Diyet Listesi

Kahvaltı:

  • 2- 3 yemek kaşığı yulaf,
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt,
  • 2 tane ceviz,
  • 2 dilim ananas, 1 tane muz ya da 1 tane elma,

Ara öğün

  • 10 tane çiğ fındık ya da badem,
  • Şekersiz yeşil çay,

Öğle vakti

  • 1 porsiyon bakliyat çeşitlerinden yapılmış yemek,
  • Mevsim salata,
  • 1 dilim tam buğday ekmeği,
  • 1 bardak ayran

İkindi vakti

  • Porsiyon etli, tavuklu yada kıymalı sebze yemeği,
  • 1 kase yoğurt,
  • Mevsim salata ,

Gece

  • 1 porsiyon meyve

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top