Close

Kinoa’nın sağlığa 3 faydası

Kinoa, Güney Amerika’da yetişmektedir ve insanlar tarafından tüketimi yaklaşık 7000 yıl öncesine dayanmaktadır. İçeriğinde bolca protein ve çeşitli vitaminler barındırır. Sağlıklı beslenmek isteyenler, diyet yapanlar, veganlar, glütensiz beslenenler tarafından sıklıkla tüketilen bir besindir.

Kinoa nedir?                                         

 Görünüş ve tüketim olarak tahıla benzese de ıspanakgillerden, Chenopodioideae alt familyasından bir bitkidir. Güney Amerika’da And Dağlarında yaygın olarak yetiştirilir. Peru ve Bolivya en büyük Kinoa üreticileridir. Geçmişte İnkalar tarafından tarımının yapıldığı uzmanlarca belirlenmiştir. Uzun ömürlü bir bitkidir ancak çok sıcak ve çok soğuklara dayanıklı değildir. 2013 yılında NASA’nın astronotlara gıda olarak vermesiyle adını geniş kitlelere duyurmuştur. Birleşmiş Milletler 2013’ü Kinoa yılı ilan etmişlerdir.                                                                                          

Kinoa’nın içeriği                                                         

 A, B, C, D, K vitaminlerini bünyesinde barındırır. Magnezyum, demir, çinko, fosfor bakımından zengindir. Yüksek miktarda protein ve lif içerir. İçinde hiç kolesterol yoktur.

Kinoa’nın faydaları

  1. Tansiyon hastalıklarına, sindirim sistemi sorunlarına, fazla kiloları vermeye yardımcı olan mucizevî bir besindir.
  2. Aynı zamanda kemikleri güçlendirir, kansızlığa iyi gelir, yaşlanmayı geciktirir. Yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için migren ağrısına iyi gelir.
  3. Yaklaşık %70’i sudur. Pişince bu oran %80’e yaklaşır. Bu da demektir ki pişmiş kinoa’nın kalori miktarı daha azdır ve diyet yapanlar için bu şekilde tüketmek daha uygundur.

Kinoa neden ve nasıl tüketilir?        

Zayıflamak isteyenlerin sıkça tükettiği bir besin maddesidir. İçerdiği yüksek miktardaki protein sayesinde fazla tüketilmese bile uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Kas, kemik sağlığını korur. Ödem oluşmasını önler. Veganlar’ın, tansiyon hastalarının, glüten içermediğinden Çölyak hastaları ve glütensiz diyet yapanların sıklıkla tükettiği bir gıdadır. Aynı zamanda kinoa’yı tüketmek için bir yaş sınırı yoktur. Her yaştan insan rahatlıkla tüketebilir. Bebekler için ise annenin tüketimi önemlidir, kinoa’nın anne sütünü arttırdığı tespit edilmiştir. Hafif, kendine has aroması olan lezzetli bir besindir. Çorba, yemek, pilav, pasta gibi birçok şekilde yapımı mevcuttur. Tüketilmeden önce kabukları temizlenmelidir. Genellikle pirinç gibi suda haşlama şeklinde tüketimi yaygındır. 15 dakika kadar pişirilmesi yeterli olur. Sade yenilebileceği gibi yanında çeşitli sağlıklı gıdalarla da tüketilebilir.                                                      

Kinoalı tarifler                                                                       

 1. Kinoa salatası                                                                                                           İçindekiler: Yarım su bardağı kinoa, 1 su bardağı su, 3 domates, 1 havuç, 5 yaprak marul, 5 yaprak maydanoz , nane, süt mısır, tuz, limon suyu, zeytinyağı

Kinoa suda 10 dakika bekletilir. Kabukları soyulduktan sonra suyu bitene kadar haşlanır. Sebzeler yıkanıp, doğrandıktan sonra kinoa ile birleştirilir. Sosları dökülür ve servis edilir.

2. Kinoalı kek

İçindekiler: 1 su bardağı kinoa, 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yumurta, 3 muz, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, çeyrek su bardağı Hindistan cevizi yağı, yarım su bardağı kakao, yarım su bardağı süt, 200 gram bitter çikolata

Kinoalar haşlanır. Süt ve yumurta çırpılır daha sonra tereyağı ve kinoa , muz eklenir. Vanilya, kabartma tozu, kakao eklenir. Önceden ısıtılmış 180 °C olan fırında 15-20 dakika pişirilir. Bitter çikolata eritilir ve soğutulan kekin üzerine dökülür, yanına muzla servis edilir. Afiyet olsun.

scroll to top