Close

Kolesterol Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

kolesterol-diyeti-nedir-nasil-yapilir

kolesterol-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Yüksek kolesterol kalbiniz için zararlıdır. Tüm dünyada kolesterol hastalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun en başlıca nedeni; kötü huylu yağ değerlerini yükselten besinlerin tüketilmesidir. Bu aşamada pek çok insanın uyguladığı kolesterol diyeti baş gösterir. Bu diyet, kanda birikerek damarların tıkanmasına neden olan kötü huylu kolesterolü düşürmek için uygulanmaktadır. Katı ve hayvansal yağ içeren besinlerin tüketimini azaltarak kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinde az yağlı ya da yağsız olanların tercih edilmesi, kırmızı et tüketimini ayda 1-2 kereye indirmek kolesterolünüzü dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. Kırmızı et yerine tavuk, hindi ve balık gibi beyaz et tercih edilmesi çok daha faydalı olur. Kolesterol diyetini yaparken beslenmenin yanında bir diğer unsur egzersiz yapılmasıdır. Böylece yüksek kolesterolün damarları tıkaması sonucu artan kalp ve damar hastalığı riski de büyük oranda azalır.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, yağa benzer bir maddedir. Kanın ise, su içeriği yüksektir. Aynı yağ ve suyun karışmadığı gibi kolesterol de kan ile tam olarak karışmaz, kan içerisinde küçük paketler halinde taşınır. Kolesterol fazla olursa damar duvarlarında birikerek damarların daralmasına sebep olur. Damar daralmasından kaynaklı olarak organa gidecek kanın engellenmesi ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına davetiye çıkarır. Kolesterolün iki çeşidi vardır;

  • İyi huylu kolesterol
  • Kötü huylu kolesterol

Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır?

Kolesterolü düşürmek için özellikle hayvansal besinlerden ve trans yağlardan uzak durmak gerekir. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, hazır yiyecekler ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir. Kolesterol yaşam boyu sürecek bir beslenme ve egzersiz programı ile dengede tutulabilir, kolesterolün meydana getirdiği sorunlardan korunabilirsiniz. Kolesterol diyeti yaparken ekmek ve tahıl olarak; buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, pirinç tüketilebilir. Poğaça, açma gibi hazır gıdalardan uzak durmak gerekir. Tam yağlı süt, yağlı peynir ya da yoğurtlar yerine az yağsız süt ve yağsız yoğurt tercih edilebilir. Tereyağı, kuyruk yağı ve sert margarinleri tüketmemek bu aşamada oldukça önemlidir. Bu yağlar yerine çoklu doymamış yağlar (ayçiçeği yağı) tekli doymamış yağlar (zeytinyağı, yumuşak margarin) az miktarda kullanımı yeterlidir.

Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır
Kolesterol Diyeti Nasıl Yapılır

Kolesterolün en büyük düşmanı kırmızı ettir. Ayda en fazla 1-2 kere tüketilmesi yeterlidir. Kolesterol diyeti uygularken bütün beyaz etli balıklar (ızgara ve buğulama), tavuk, hindi tüketilmesi kolesterolün dostu olacaktır. Kolesterolun yükselmemesi adına yapılacak pek çok şey vardır. Bu yazımızda sizler için kolesterolu dengede tutmak adına yapılması gereken detaylara yer verdik. Haydi gelin birlikte göz atalım…

Öncelikle hayatınızdan fazla yağ kullanımını çıkarmanız gerekir. Yağ, kolesterolü yükselten en büyük etkendir. Örneğin; belirsiz bir yağda pişirilen her ürün zararlıdır. Balığı ne olduğu belli olmayan bir yağda pişirirseniz, balık yararlı değil zararlı olur. Bu da kötü kolesterolün yükselmesine sebebiyet verir.

Kolesterol diyeti yaparken zararlı yağ alımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Zararlı yağ alımı yaparak kolesterolü yükseltmek yerine sebze ve meyve yemeye ağırlık vererek kolesterolü dengede tutabilirsiniz. Bütün sebzeler, özellikle kuru baklagiller (mercimek, fasulye, nohut), haşlama patates vb. sebzelerin yanı sıra uygun yağda kızartılmış patates ve sebzeler de tüketilebilir. Meyve salatası, yağsız sütle yapılan tatlılar ve kuruyemişler tüketilebildiği gibi margarinle yapılan pastaların ve bisküvilerin tüketilmemesi gerekir. İçecek olarak çay, kahve, su gönül rahatlığıyla içilebilir.

Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmesi Gereken Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir
Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmesi Gereken Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir

Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmesi Gereken Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

  • Kepekli buğday, çavdar ekmeği, pirinç, bulgur.
  • Yağsız süt, az yağlı peynir, yağsız yoğurt.
  • Bütün beyaz etli balıklar.
  • Tavuk, hindi ve ayda 1-2 kere kırmızı et.
  • Bütün sebze, kuru baklagiller ve meyveler.
  • Yağsız sütle yapılan tatlılar, meyve salatası, aşure ve diğerleri.
  • Ceviz, badem, kestane.
  • Çay, kahve, az kalorili meşrubatlar.
Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir
Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir

Kolesterol Diyeti Yaparken Yenilmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

  • Açma, poğaça ve hazır yiyecekler.
  • Tam yağlı süt, yağlı peynir ve yoğurt.
  • Belirsiz yağda kızartılan balıklar.
  • Yağlı her tür et, sosis, salam, sucuk ve kümes hayvanları derisi.
  • Belirsiz yağda kızartılan patates ve sebzeler.
  • Tereyağı, kuyruk yağı ve sert margarinler.
  • Hindistan cevizi ve tuzlu kuruyemişler.

Alınan fazla kilolar kolesterolü yükseltmektedir. Bu yüzden kilo kontrolünüzü sabitleyerek kolesterolün yükselmesini engelleyebilirsiniz. Sağlıksız beslenme vücuda zarar verdiği gibi yağ oranı yüksek gıdaların fazla tüketilmesi kolesterolün yükselmesine neden olur. Ayrıca aşırı kilolu olmak, egzersiz yapmayıp hareketsiz yaşamak da kolesterol seviyesini artırabilir. Kolesterol diyetini yaparken egzersiz yapmaya da ağırlık vermeniz gerekir. Sadece beslenme düzeninde değişiklik yapmak kolesterol seviyesini indirmeye yeterli değildir. Aynı zamanda çeşitli egzersizlerle bunu desteklemek de gerekir.

Kolesterol, karaciğerde üretilir. Vücuda sırf kolesterol lazım diye dışarıdan hayvansal yağ takviyesi alınmasına gerek yoktur. Kolesterolün düşük olması sağlığa bir zarar vermeyeceği gibi yüksek kolesterol de sağlığı olumsuz etkilemektedir. Aşırı halsizlik hali, göğüste meydana gelen ağrı, nefes darlığı problemi, bacaklarda ve ayaklarda oluşan ağrılar örnek olarak verilebilir.

Kolesterol diyeti
Kolesterol diyeti

Kolesterol diyeti uygulanırken;

  • Hiçbir yemek yağda kızartılmamalıdır. Bunun yerine fırınlama, buharda pişirme, buğulama gibi yağsız yöntemler kullanılmalıdır.
  • Süt ürünlerinin tüketilmemesi en iyisidir ama illa tüketim olacaksa yarım yağlı ya da yağsız ürünler tercih edilmelidir.
  • Ceviz ve fındık kolesterolü düşürür. Ceviz ve fındık tüketimi belirli bir sayıda yapılabilir.
  • Yağda kızarmış sebzelerden uzak durmak gerekir.
  • Tereyağı, margarin, kuyruk yağı, hiçbir yemekte kullanılmamalıdır. Bunlar yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
  • Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
  • Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
  • Bol bol balık yenilmelidir.

Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar. Bu nedenle alınan her gıda, yağ dokusu olarak vücutta depolanır. Kolesterol diyeti yaparak alınan fazla yağları durdurabilir, metabolizmanın daha iyi çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Dengeli beslenme ve egzersizlerle metabolizmanızı hızlandırabilir, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Sebze ve meyvelerde doğal lifler bulunur. Lifler kolesterolün düşmesine fayda sağlar. Yapılan araştırmalar sonucu yeşil çayın kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Tüketeceğiniz yeşil çay kolesterolün gerilemesine büyük fayda sağlamaktadır. Gün içerisinde içeceğiz 2 litre su ve limonlu su metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca sadece yeşil çay içerek değil, yeme içme düzeni ve egzersizlerle de kolesterolün dengede kalmasını sağlayabilirsiniz.

Diyetlerdeki amaç; vücudunuzun ihtiyacından fazla kalori almasını önleyerek kiloyu kontrol etmektir. Bilinçli bir şekilde yapılan her diyetin sağlığınıza çok faydası olacaktır. Kolesterol diyeti kanda birikerek damarların tıkanmasına neden olan kötü huylu kolesterolü düşürmek için uygulanmaktadır. Hayvansal besinlerden ve trans yağlardan uzak durarak kolesterolü dengede tutabilir, yüksek kolesterolün meydana getirdiği sorunlardan korunabilirsiniz. Araştırmalar, düşük kolesterolün zararı olmadığını aksine yüksek kolesterolün sağlığa zarar verdiğini ortaya çıkarmıştır. Siz de sağlığınızı daima korumak istiyorsanız, yediklerinize ve içtiklerinize kesinlikle özen göstermelisiniz. Mutlaka bir doktor kontrolünde kolesterol değerine baktırmalı, ona göre hareket etmelisiniz. Beslenme ve egzersiz anlamında olumlu ilerlemeler kaydederek kolesterolünüzün yükselmemesine yardımcı olmalısınız. Böylece yaşam kalitenizi artırmış, vücudunuza iyi bakmış olursunuz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top