Close

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Nuray Öğretmenin İlham veren hikayesi

Matematik öğretmeni Nuray Akbaba eniyikadin.com’a özel açıklamalar yaptı. Öğretmenliğin inceliklerini kendi hikayesi ışığında anlatan Akbaba’nın ilham veren hikayesini özel röportajımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

ENİYİKADİN.COM/ÖZEL HABER

YAREN AKAY

“ÖĞRENCİLERİMLE OLAN ALIŞVERİŞLERDEN ÇOK BESLENİYORUM.”

Hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz kısaca? Kimdir Nuray öğretmen?

Nuray öğretmen çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, kız çocuklarının çok az okutulduğu bir dönemde babası tarafından ilkokulda  ‘’ Benim kızım üniversite okuyacak’’  diye yüreklendirilen bir çocuk. Eğitim sisteminin tüm zorluklarına rağmen okulda öğrendiklerinden çok etkilenen ve çok mutlu olan bir öğrenci. Köyde il dışına okumaya gönderilen ilk kız çocuğu. Matematik bölümünü bitirdikten sonra 3 yıl özel bir sigorta şirketinde çalıştıktan sonra, öğretmenlik yapmaya çok isteyerek karar verdim. İlk görev yerim Bursa Osmangazi ilköğretim Okulu oldu. 2 yıl sonrasında yine Bursa’da Hasan Ali Yücel Lisesi’nde göreve başladım. Daha sonra Ankara’da çeşitli okul ve kurumlarda görev yaptıktan sonra İstanbul’a eşimin tayini sebebiyle geldik. Öğrenmekten ve bildiklerimi öğretmekten çok keyif alıyorum. Eğitim ve öğretim süreçlerinde öğrencilerimle olan alışverişlerden çok besleniyorum.

“ÖĞRENCİLER BİRER BİREY OLARAK DEĞERLİ GÖRÜLMELİ”

İlk derse girdiğiniz günü hatırlıyor musunuz? Ne hissetmiştiniz, nasıl geçmişti?

Çok iyi hatırlıyorum. Bursa Osmangazi Ortaokulu 2000 yılı 7H sınıfı. İnanılmaz heyecanlanmıştım. Çok hareketli ve özgüveni yüksek çocukların olduğu bir sınıftı. Tanışma faslında gelecekte yapmak istedikleri meslekleri sorduğumda ilginç cevaplar almıştım. Tepkilerimi ölçmüştü bazı öğrencilerim diye düşünüyorum. Bilgiye, eğitime ve sevgiye çok ihtiyacı olan çocuklarımız vardı.

Öğretmenliğin tarifi icra eden sizler için farklı olur şüphesiz. Öğretmen kimdir sizce?

Öğretmen her şeyden önce ilham alınan bir insan olmalı bence… Hayata karşı bakışı ve yaptıklarıyla örnek alınan, saygı duyulan olmalı. Öğrencisini iyi tanıyan, insani ve milli değerleri aktarabilen. Mesleki anlamda donanımlı, kendisi de öğrenmeye devam eden. Öğrencilerini birer birey olarak değerli gören.

Sizi bulmuşken alanınızla ilgili bir soru soralım. Öğrenci neden en çok Matematik dersinden zorlanır?

Aslında toplantılarımızda bizimde çokça konuştuğumuz bir konu. Çok faktör var tabii ki. Bence ilkokuldan itibaren soyut kavramlara geçişte öğrenci düzeylerinin farklı olmasıyla başlayan kopuşlar ve eksik öğrenmeler yeni kavramların öğrenilmesinde zorluk oluşturuyor. Yaşanan başarısız sonuçlarda derse karşı öğrenme motivasyonunu olumsuz yönde etkiliyor. Bunun sonucu olarak bir süre sonra nasıl olsa yapamıyorum diyerek çalışmaktan vazgeçiyor bazı çocuklarımız maalesef.  Öğrenme sürecinden keyif almak bence çok önemli ve sadece sonuç odaklı değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum. 

Mesleğiniz de unutulmayacak iyi anılar kadar mesleğe dair heyecanınızın azaldığı dönemlerde yaşamış olmalısınız. Zorlukları ve heyecanın gitmesini nasıl aşıyorsunuz?

Öğretmenlikte tam da sorunuzda ifade ettiğiniz gibi mesleki motivasyonumuzun azaldığı dönemler yaşıyoruz. Ben böyle dönmelerde sadece akademik başarıya odaklanmamaya çalışıyorum. Aktarabildiğimiz tüm değerlere, duygulara yoğunlaşıyorum. Öğretmenlik çok farklı sorumlulukları olan bir meslek, öğrencilerimizle kurduğumuz bağlar beni böyle zamanlarda yüreklendiriyor.

İyi bir öğretmen olmanın kodları nedir sizce?

(Branştan bağımsız)

İyi öğretmen işini mutlaka severek yapmalı, öğrencileri ile empati yapabilmeli, öğrencilerine saygı duymalı, öğrencilerinin güçlü ve zayıf yönlerini iyi tanıyarak gerekli durumlarda öğrencilerine rehberlik edebilmeli, akademik olarak bilgilerini taze tutabilmeli, öğretme yöntemlerindeki ve teknolojideki yenilikleri takip etmeli diye düşünüyorum.

“ÖĞRETMENİMDEN ALDIĞIM İLK TAVSİYE HER SINIF SEVİYESİNDE DERSE GİRMEM GEREKTİĞİ OLMUŞTU”

Mesleğe dair edindiğiniz en önemli üç tecrübeyi sorsak ne dersiniz?

Lisedeki matematik öğretmenimden aldığım ilk tavsiye her sınıf seviyesinde derse girmem gerektiği idi, ikincisi tarih öğretmenim Asuman hocamdan etkilendiğim coşkuyla ders anlatabilmek, üçüncüsü öğrencilerimizi tanımaya ve anlamaya çalışmak.

Öğrenciden ne bekleniyor sahiden? İşin beklenti kısmını bir de eğitimciden dinlemek isteriz. Ne yapmalı öğrenci?

Aslında öncelikli olarak öğrencilerimizden derste öğrenme sürecine ortak olmalarını ve bu konuda çaba harcamalarını bekliyoruz.

Siz de öğrenci oldunuz. Size de sınav yapıldı ve siz de o sınavın sorularını merak ettiniz. Sonra sonuçlarını merak ettiniz. Peki, öğretmen olduktan sonra bu empatiyi bir kenara mi koymalı? Öğretmenler sınav sorusu hazırlarken neye konsantre olmalı?

Öğrencilerimizle aramızda sınavlardan sonra yaşadığımız diyalogların konusu budur. Öğrenci seviyesine dikkat ediyoruz mutlaka soru hazırlarken ancak dersin kazanımlarını ölçen zorluk dereceleri farklı olan sorular sormaya çalışıyoruz.’’ Çalışana her şey kolaydır.’’ diyerek tatlıya bağlıyoruz.

“ÇOK HIZLI DEĞİŞİMLERİN OLDUĞU BİR ÇAĞDA YAŞIYORUZ”

Başarı için nasıl farklılaşsın yeni nesil?

Çok hızlı değişimlerin olduğu bir çağda yaşıyoruz, mutlaka yenilikleri takip etmek gerekli, teknolojiden faydalanırken birbirimizle iletişimi koparmadan yola devam etmek önemli bence. Kendilerini çok iyi tanımaya çalışırsa önce çocuklarımız güçlü ve zayıf yönlerini bilerek ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim hayatlarına yön verebilirler. Sporla, sanatla, bilimle, sosyal sorumluluklarla yakından ilgilenip kendimizi farklı alanlarda geliştirmeye odaklanmak başarı için çok önemli. Bir de yapmaktan mutlu olacağımız işlere yönelmek, çalışmaktan hiç vazgeçmemek ve samimi olmak gereklidir diye düşünüyorum.

Okurlarımızla paylaşmak üzere son olarak duygularınızı alabilir miyiz?

Naçizane duygu ve düşüncelerimi paylaşmaya çalıştım. Mesleğimi yaparken etkilendiğim kıymetli öğretmenlerim ve beraber çalıştığım meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum buradan. En büyük öğretmenimiz Atatürk’ün dediği gibi ‘’ Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.’’ sözünü ilke edinmiş meslektaşlarımla bu yolda beraber olmak çok umutlandırıyor beni. Meslektaşlarım adına burada bize yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top