Close

Ara Öğün Tüketimi

Sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz için yediğimiz yemekler oldukça önemlidir. Uzun ve sağlık bir hayat sürdürebilmek için beslenme düzenine ve dengesini dikkat etmek gerekir. Dengeli ve düzenli beslenme 3 ana öğün 3 ara öğün olarak toplamda 6 öğündür. Ana öğünler yaşantımızda temel olarak tüketilecek besinler olduğundan genelde atlatılmaz. Ancak ara öğünler çoğunlukla atlatılıp göz ardı edilir. Bunun nedenlerinden biri de kişinin fazla yiyip kilo alabileceğini düşünmesinden de kaynaklanabilir. Oysa ki ara öğünler gün içinde kan şekerinin düşmesini önlemek amacıyla ve sağlıklı ve dengeli beslenmek için tüketilir. 

Ara Öğün Tüketmenin Önemi

Gün içinde yediğiniz ana öğünlerden yaklaşık 2 saat sonra acıkmaya başlayabilirsiniz. Bunun nedeni de vücudun yemekten 2 saat sonra kan şekerinin düşmeye başlaması ve açlık hissinin gelmeye başlamasıdır. Ara öğünler düşen bu kan şekerinin tekrar yükselmesi için kan şekeri düşmesi durumunda ortaya çıkan açlık hissinin giderilmesi için oldukça önemlidir. Ara öğünler gereken ölçüde ve bilinçli bir şekilde tüketilir ise kilo açısından hiçbir zararı olmaz. Ancak bilinçsizce açlık hissinin giderilmesi için aşırı tüketilen ara öğünler kilo olarak alınacağından sağlığınız açısından ufak tefek sorunlar yaratabilir. Bu sebeplerden dolayı göz ardı edilip atlatılan ara öğünler sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı için oldukça önemli.

Ara Öğün Olarak Hangi Besinler Tüketilmeli

Ara öğün tüketilirken seçilecek olan besinler oldukça önemlidir. Bu öğünler tüketilecekken şekerli yiyecek ve içeceklerden yapay gıdalardan ve tuzlu ve yağlı endüstriyel gıdalardan uzak durulması gerekir. Tüketilecek olan ara öğün miktarı da oldukça önemlidir. Ara öğün adından da anlaşılacağı üzere az ve yeterli miktarda tüketilir. Ara öğün tüketiminde asıl amaçlardan biri açlık hissinin giderilmesidir. Kan şekerinizin dengede durması ve oluşan açlık hissinin de giderilmesi için belirli miktarda alınan ara öğün sağlığınız açısından yararınıza olur. Kan şekerinin yükselmesi için yiyeceğiniz aşırı şekerli ürünler kan şekerini birden yükseltebileceği gibi birden düşüredebilir. Bu nedenle şekerli gıdaların yanında protein kaynağı olan süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin tüketilmesinin faydası olur. Ara öğünde tüketilecek olan ürünler karbonhidrat protein ve posa içeriği yüksek besinler olmalıdır. Bu besinler tokluk hissi vereceğinden midede daha uzun süre kalır. Ayrıca tüketilen bu besinler kalp damar ve sindirim sisteminin sağlığı içinde oldukça önemlidir. Tüketilecek olan ara öğünlere örnek olarak posalı yiyecek denilen kabuğu soyulmamış meyvelere çiğ sebzelere ve tam tahıl ürünlere örnek verilebilir.

Tüketebileceğiniz Ara Öğün Önerileri

-kuru incir ve ceviz içi

-kepekli galeta ayran 

-probiyotik yoğurt ve 1 adet meyve 

-bir fincan şekersiz çay ve 3 adet diyet bisküvi 

-bir kâse yağsız salata, bir bardak ayran ve bir ince çavdar ekmeği dilimi 

-bir kâse yoğurt ile 2-3 yemek kaşığı müsli

-bir su bardağı kefir 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top