Close

Bakteriyel vajinozis nedir?

Bakteriyel vajinozis-nedir-eniyikadin

Genel bakış

Bakteriyel vajinozis, doğal dengeyi bozan vajinada doğal olarak bulunan bakterilerin aşırı büyümesinin neden olduğu bir vajinal inflamasyon türüdür. Üreme dönemindeki kadınların bakteriyel vajinozis almaları daha olasıdır, ancak her yaştaki kadınları etkileyebilir. Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, korunmasız cinsel ilişki veya sık sık çiftleşme gibi belirli faaliyetler riskinizi artırır.

Bakteriyel vajinozis vajinanızda doğal olarak bulunan birkaç bakteriden birinin aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Genellikle, “iyi” bakteriler (lactobacilli) “kötü” bakterilerden (anaeroblar) fazladır. Fakat çok fazla anaerobik bakteri varsa, vajinadaki mikroorganizmaların doğal dengesini bozar ve bakteriyel vajinozise neden olurlar.

Kimler risk altındadır?

Birden çok seks partnerine veya yeni bir seks partnerine sahip olmak: Doktorlar cinsel aktivite ile bakteriyel vajinozis arasındaki bağlantıyı tam olarak çözebilmiş olmasalar da bu durum çoklu seks partnerleri veya yeni bir seks partneri olan kadınlarda daha sık görülür. Bakteriyel vajinozis, kadınlarla cinsel ilişkiye giren kadınlarda da daha sık görülür.

Antiseptiklerle yıkama: Vajinanın suyla veya temizleyici bir ajanla durulanması, bakteri öldürücü uygulaması, vajinanızın doğal dengesini bozar. Bu, anaerobik bakterilerin aşırı çoğalmasına yol açabilir ve bakteriyel vajinoza neden olabilir.

Komplikasyonları

Bazen, bakteriyel vajinoza sahip olmak;

Erken doğum: Gebe kadınlarda, bakteriyel vajinoz, erken doğumlar ve düşük doğumlara neden olabilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Bakteriyel vajinozis olması, kadınları HIV, herpes, klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. HIV’iniz varsa, bakteriyel vajinoz, virüsü partnerinize geçirme olasılığını artırır.

Jinekolojik cerrahi sonrası enfeksiyon riski: Kürtaj gibi işlemlerden sonra, cerrahi sonrası enfeksiyon geliştirme riskini artırabilir.

Nasıl önlenir?

Bakteriyel vajinozu önlemeye yardımcı olmak için:

Vajinal tahrişi en aza indirin: Hafif, deodorantsız sabunlar ve tatsız tamponlar veya pedler kullanın.

Sık sık temizlemeye çalışmayın: Vajinanız normal banyo dışında temizlik gerektirmez. Sık sık çiftleşme, vajinal dengeyi bozar ve bakteriyel vajinozis riskinizi artırabilir. Yıkamak vajinal enfeksiyonları temizlemez.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaçının: Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon riskini en aza indirmek için lateks prezervatif kullanın, seks partnerinizin sayısını sınırlayın ve güvensiz cinsel ilişkilerden uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top