Close

Bebek uykusu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

bebek-uykusu-ne-zaman-duzene-girer

Bebeklere dair en çok kafa karıştıran ve yeni bebek sahibi olmuş ebeveynleri en çok zorlayan konulardan biri de bebeklerinin uykusu ve uyku düzenidir. Bu konuya dair olabildiğince bilgi sahibi olmak her ebeveynin işi kolaylaştıracaktır.

Bebekler ne kadar uyur?

Çok uyudukları bilinen yeni doğan bebekler için bir gün içerisinde uyumaları gereken ideal süre 16 ile 20 saat arasında değişiklik gösterir. Bebek büyüdükçe bu süre yavaş yavaş azalır.

Bebekler gece neden uyanır?

Yetişkinlerde olduğu gibi hafif uyku, ardından derin uyku ve ardından yine hafif uyku gibi bir döngünün içerisinde uyuyan bebeklerin en uykucu olanı dahi gece uykusundan uyanır. Uykunun hafiflediği süreçlerde bebek, uykuya ilk daldığı andaki konforu arar ve bu konforu bulamadığında uykusundan uyanır. Uykuya dalarken sallanarak uyutulan, memede uyutulan ya da pışpışlayarak uyutulan bebekler, hafif uyku süreçlerinde bunu bulamadıkları için sık sık uyanırlar. Fakat kendi kendine uyumayı öğrenen bebekler bu hafif uyku sürecini atlatarak yeniden kolayca kendi kendilerine uykuya devam ederler.

Kısa uyku döngüsü nedir?

Derin uyku ile ardından gelen hafif uyku döngüsü yetişkinlerde yaklaşık olarak 90 dakikalık bir zaman dilimine yayılmışken bu döngü bebeklerde yaklaşık 60 dakika sürer. Beynin son hızıyla çalışmaya devam ettiği ve rüyaların görüldüğü kısım olan REM (Hızlı Göz Hareketleri) süreci bebeklerinin uykusunun büyük bir çoğunluğunu kaplar. Bebeğinizin gözlerinin sık hareket ettiğini ve nefes alıp verişlerinin hızlandığını gözlemlerseniz bu, REM uykusunda olduğu anlamına gelir. REM uykusu sürecinde bebeğiniz uyku ile uyanıklık arasında bir yerdedir ve dışarıdan gelen herhangi bir etken nedeniyle aniden uyanabilir.

Gündüz uykuları

Üçüncü ayından itibaren gece ve gündüz ayrımını yapabilmeye başlayan bebeğiniz, geceleri daha çok, gündüzleri ise daha az uyumaya başlar. Altıncı aydan itibaren ise gündüz uyku düzeninin oturmuş olması gerekir. Gün içerisinde 1-1,5 saatlik iki uyku gerekmektedir. 18. aydan itibaren ise gündüz uykusu 2-3 saatlik tek bir öğleden sonra uykusu olmaya başlar.

Altıncı aydan sonra gece beslenmesi

Bebek altıncı aya vardığında geceleri kesintisiz olarak uyuyabilmesi ve bu süreçte beslenmemesi gerekir. Altıncı aydan sonra gece emzirmeyi kesen anne de bebeği uyurken rahatlıkla uyuyabilmeye başlıyor. Bu ilerleme hemen kaydedilemese de yavaş yavaş ilenebilir ve bebeğinizi, her beslenme talebinde daha kısa sürelerle beslemekle işe başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top