Close

Bebeklerde Ateş

 

Ateş, vücut ısısının normal ısının üstünde bir değere çıkması olarak tanımlanır. Vücut ısısı vücudun farklı birçok yerinden ölçülebilir fakat koltuk altı ve makat en sıklıkla tercih edilen ölçüm yerleridir. Makattan ölçülen ısının normal değeri 36.4-36.7 derece, koltuk altından ölçülen ısının normal değeri ise 36.5-37 derece kabul edilir. Çocuklarda vücut ısısı yetişkinlere göre daha yüksektir. Ateş gün içinde belirli bir ritme sahiptir. Yani gün içinde zaman zaman 0.5-1 derece arasında farklar görülebilir.

Koltuk altından vücut ısısı ölçümüne göre 37-37.5 derece arasındaki değerler çok hafif ateş, 37.6 – 37.9 derece arasındaki değerler hafif ateş, 38 – 38.5 derece arasındaki değerler orta derecede yüksek ateş, 38.5 – 39.5 derece arası ise 1 derece daha fazladır. 

Ateşi en iyi termometre yoluyla tespit edebilirsiniz. Geleneksel yöntemlerde elle ölçülür ve bu çok doğru bir karar vermenizi sağlamaz. Makattan ölçümde ise dikkat etmeniz gerekir.

Termometre Çeşitleri

Cıvalı Termometre: Bu termometreleri kullanmadan önce cıva seviyesini kontrol edin. Eğer cıva seviyesi yüksek ise sallayarak cıva seviyesini düşürün.

Bebeklerde 4 yaşına kadar ölçümler makattan yapılmalıdır. Eğer 38 derecenin üzerinde bir değer görürseniz bu değer ateşli olarak kabul edilir. Makattan yara varsa bu bölgeden ölçüm yapılmaz. Bebeğiniz 1-2 yaşından sonra böyle ölçmenize itiraz ederse saygı duyun ve makattan ölçüm yapmayın. Çok küçük ve prematüre bebeklerde de ölçüm işlemi rektal olarak yapılmaz.

Elektronik – Dijital Termometre: Kullanımı kolay olduğu için son yıllarda ilk tercihler arasındadır. Sesli ve görüntülü uyarı yapabilmeleri sayesinde kullanıcıya yardımcı olurlar. Isı değeri dijital ekranda yazdığı için kolaylıkla okunabilir.

Kulak Termometresi: Pratiktir ve anında sonuç veren termometrelerdir. Bu termometrelerin kullanırken filtreleri sıklıkla değiştirilmelidir.

Bebekler Neden Ateş Çıkar?

Bazı bakteri ve virüslerin vücuttaki varlığı sonrası vücut savunmaya geçer ve uyarı verir. Bu uyarılar nedeniyle vücuttaki bazı maddeler artar ve bu maddelerde beyne etki eder. Bu nedenle vücut ısısında artış olur. Bebeklerde ateşin çıkma sebeplerinden en önemlisi enfeksiyonlardır. Bir diğer sebep ise aşılardır. Bebeklerde aşı olduğu günün gecesi aşıya bağlı olarak ateşlenme görülebilir. Eğer ateş bir sonraki güne de yansırsa enfeksiyon kaynaklı olabileceği düşünülmelidir. Ateşle birlikte görülen diğer şikayetler ateşin kaynağını belirlemede yardımcı olur. Bebekte ateşle birlikte öksürük, burun akıntısı veya ishal yoksa idrar yolu enfeksiyonu olabileceği düşünülebilir.

Yenidoğan Döneminde Görülen Ateş

Yenidoğan döneminde ve özellikle de doğumdan sonraki ilk üç ay ateş çok önemlidir. Bu dönemde bebeklerde ateş görülmesi halinde zaman kaybetmeden hekime başvurmanız önemlidir.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

  • Ateşi düşürmek için en bilinen yöntem soğuk uygulama yöntemidir. Ancak çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. 
  • Soğuk bir havlu ya da bezle bebeğin vücudunu silebilirsiniz. Bebeğinize ılık bir suyla duş aldırabilirsiniz. 
  • Bunların yanında bebeğinizin bulunduğu ortamın ısısını düşürmeniz gereklidir. Bu yaptıklarınıza rağmen bebeğinizin ateşi düşmüyor ya da artıyorsa bebekler için uygun olan ateş düşürücülerden kullanın ve derhal hekiminize başvurun.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top