Close

Bebeklerde Boy Uzaması

Her insanın boyu belirli bir noktaya kadar uzayabilir. Bu noktayı belirleyen faktörler ailesel faktörler, sağlıksal problemler ve beslenme alışkanlıkları olabilir. Beslenme alışkanlığında olan yanlışlar bebeğinizin ilerde olması gerekenden bir nebze kısa olmasına yol açabiliyor. Beslenmede et, süt, balık, meyve ya da sebze bütün türlerin yer alması gerekir. Çocuklar için kemik gelişimi ayrıca desteklenmelidir. Bebekler 6 aydan sonra ek gıdaya geçmeleriyle birlikte 1 yaşına gelmeden hemen hemen tüm besin öğeleri ile tanışmış olmalıdırlar. Beslenme alışkanlığı kazanan bebekler besin tüketirken ayırt etmezler ve tüm gıdalardan almış olurlar. Çocuklarınıza ambalajlı ve katkı maddeleriyle donatılmış zararlı besinleri vermemelisiniz. Bu ürünleri tüketen çocuklar iştahsız olurlar ve doğal gıdalarla beslenmeyi reddederler. Bu yanlış beslenme büyümelerinde eksiklik ya da aşırı kilo almasına neden olabilir. Boy genetik bir faktördür ancak doğru beslenmeyle en üst noktaya ulaşmanız mümkün olur. Protein ve diğer mineraller açısından zengin olan besinler çocuğunuzun uzamasına yardımcı olabilirler. Boy erkekler için 25 yaşına kadar devam ederken kadınlarda 20 yaşına kadar devam ediyor. 

Beslenme Alışkanlığı Nasıl Edinilir?

Bebekler anne sütü almayı 6. ayla birlikte yavaş yavaş azaltıyorlar. Ek gıda alma dönemleri başladığında annelere büyük bir görev düşüyor. Bebeğinize vereceğiniz her gıda bebeğinizin damak zevkini şekillendiriyor. Küçük yaşlarda başlayan beslenme alışkanlığı yetişkinlikte de devam ediyor. Bebeğinizi her gün yeni gıdalarla tanıştırmanız hem sağlığı açısından hem de ilerde yiyeceği besinleri tüketmekte zorlanmaması için büyük önem taşıyor.

Bebeklerde ve Çocuklarda Boy Uzatabilecek Olan Besinler

> Kalsiyum ve protein olarak en zengin gıdalar süt, peynir, yoğurt ve yumurta gibi hayvansal gıdalardır. Bebeğinizin vejeteryan ya da vegan olmasını düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinizin sağlıklı bir birey olması için bu besinleri tüketmesi gerekiyor.

> Çocukların hem zihinsel olarak hem de bedensel olarak gelişim sağlamaları için günlük 100 gr kadar et veya balık tüketmeleri gerekiyor. Et içeriğinde çocuğunuz için gereken demir bulunuyor. Balıkta ise selenyum ve fosfor çocukların alması gereken besin değerleridir.

> Kuruyemişler, bebekler için hem lezzetli hem de çok sağlıklı atıştırmalıklardır. Tuzlu olmayan ve kavrulmamış olarak yedirmeniz gerekiyor. Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler Omega-3 açısından önemli besinlerdir. Çocuklardaki enerji kaybını önler ve kalpleri için önemli bir koruyucu görevi görürler.

> Pekmez, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir ve çocuk gelişiminde önemli bir gıdadır. Kemik gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendirme açısından çok değerli bir besindir.

> Lahana içeriğinde bol miktarda potasyum ve besinsel lif bulunuyor. Kemik gelişimini hızlandırma konusunda çok etkilidir.

> Muz içeriğinde de potasyum bulunuyor. Çocukların yemeye doyamayacağı muz kemik hücresindeki yoğunluğu artırır ve vücut sağlığını dengede tutar.

> İncir, bol lif ve protein sayesinde çocuğunuzda hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Bu yenilenme ile birlikte kemik hücreleri yenileniyor ve boy uzamasında katkıda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top