Close

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Belirtileri

 

Bebeğinizde kalça çıkıklığı olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle kalça çıkıklığı sorununun tanımı yapılmalıdır. Kalça top ve soket eklemi olarak tanımlanır. Normal bir kalçada uyluk kemiğinin üst ucunda bir top bulunur. Bu top, büyük leğen kemiğinin bir parçası olan sokete sıkıca yerleşir. Kalça çıkıklığı sorunu yaşayan bebeklerde kalça eklemi oluşmamıştır. Uyluk kemiğinin üst ucunda bulunan top, sokette gevşek ve yerinden çıkması kolay bir şekilde durur. Kalça çıkıklığı problemi sıklıkla doğumda gerçekleşir ama çocukluk çağında da ortaya çıkabilir. Kalça çıkıklığı, bebeğin anne karnında geliştiği sırada organ veya iskeletinde meydana gelen anomaliler sonucu ortaya çıkabildiği gibi doğumdan sonra da oluşabilir. Kalça çıkıklığı problemi doğumdan hemen sonra çocuk doktoru tarafından yapılan muayenede hem de bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman yapılan muayenede ortaya çıkar. Bebeğinizde kalça çıkıklığı sorunu olup olmadığını bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz. 

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Oluşur?

Bebek kalça çıkıklığı için olası etkenler bulunur. İlk sırada genetik faktör yer alır. Ailesinde kalça çıkıklığı olan bebeklerde kalça çıkıklığı olma olasılığı yüksek orandadır. Genetik faktörün ardından bebeğin anne karnındaki farklı gelişimidr. Bebeklerde kalça çıkıklığının meydana gelmesini tetikleyen diğer faktörler ise şöyle sıralanabilir;

Doğuma bağlı olarak bebeğin beyninin oksijensiz kalması (beyin felci),
Bebeğin sırt omurgasının oluşmasında yaşanan anomaliler,
Bebeğin boynunun eğriliği,
Bebeğin ayak eğrilikleri,
Bebeğin makat gelişi,
Bebeğin kundaklanması,
Amniyon sıvısının az olması,
İlk gebeliklerden doğan bebekler,
Çoğul gebelikler,
Bebeğin kız olması (Kalça çıkıklığı kız bebeklerde daha çok görülür)

Gibi faktörler bebek kalça çıkıklığına neden olabilir. Bebek kalça çıkıklığı erken tanı sayesinde tedavi edilebilir.

Bebeğinizde Kalça Çıkıklığı Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bebeğinizde bulunan kalça çıkıklığı belirtisi olmayabilir. Bunun yanı sıra belirtisi de görülebilir. Dolayısıyla, erken tanı alarak tedavinin hemen başlaması için düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeniz oldukça önemlidir. Bebek kalça çıkıklığının belirtileri olarak şunlar sayılabilir;

Bebeğin iki bacak arasındaki uzunluğunun farklı olması,
Bacakların dışa doğru açılamaması,
Bebeğin kalça ve bacaklarındaki deri katlantı yerlerinde bulunan asimetri,
Bebeğiniz yürüyorsa aksama,
Bebeğinizin oturma, emekleme, yürüme gibi kaba motor gelişiminde gerilik,
Kalça eklemi hareket ettirildiğinde tıklama sesi duyulması,
Bebeğinizin bezini bağlarken bir taraftaki bacak hareketliliğinde kısıtlama görülmesi

Bebek kalça çıkıklığının başlıca belirtileri arasında yer alır. Doğumdan hemen sonra yapılan ilk muayenede ortaya çıkabileceği gibi düzenli olarak yapılan doktor muayenelerinde de ortaya çıkabilir.

Bebek Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kalça çıkıklığının tedavisi, bebeğinizin gösterdiği belirtilere, yaşına ve şiddetine göre düzenlenir. Bebeğinize uygulanacak tedavinin amacı kalça kemiğinin başını kalça soketine olması gerektiği gibi yerleştirmektir. Bu tedavi uygulandıktan sonra kalça normal seyrinde gelişebilir. Tedavi şekli bebekten bebeğe değişir. Bebeğinize tanı erken konduysa, eklem topunu yuvada tutan pavlik bandajı ile tedavisi düzenlenebilir. Eğer, bebeğinizin yaşı 6 ayı geçtiyse tam vücut alçı veya cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Cerrahi müdahale sıklıkla yaşı büyük çocuklar ve erişkinler için tek tedavi şeklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top