Close

Bebeklerde Oturma Eylemi

 

Bebeklerin bazı hareketleri yapabilmesi için kaba motor becerilerinin gelişmesi oldukça önemlidir. Kaba motor becerileri başını dik tutabilme, dönme, oturma, emekleme, yürüme gibi eylemlerden oluşur. Kaba motor becerilerinin gelişiminin bebekten bebeğe değişiklik gösterdiğini de bilinmektedir. Bebeklerde oturma aşaması nasıl başlar? İşte bebeğinizin oturmasıyla ilgili bilmeniz gerekenler:

Bebeğiniz Ne Zaman Oturacak? 

  • Bebeğinizin fiziksel gelişiminin normal şartlarda gidip gitmediğini anlamak istiyorsanız bebeğinizin kaba motor becerilerini dikkatlice takip edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin destekli veya desteksiz oturması da kaba motor becerileri arasında yer alır. Bebeğinizin ne zaman oturmaya başlayacağı bebeğinizin gelişimine bağlıdır.
  •  Bebeklerin oturma eylemi sıklıkla belirli aylarda gerçekleşir. Bebeğiniz doğduğu zaman beyni ile bedeni arasında bağlantı kuramaz. Bu nedenle, bebeğiniz belirli bir aya erişene kadar bilinçsizce davranır. Davranışları 3. ay ya da 4. ayda belirli bir bilinç kazanır. İlk 3 ay bebeğinizi oturtmaya çalışmayın çünkü yeterli becerileri henüz kazanamamıştır. 
  • Bebeğiniz 4. aya girdiğinde belirli kaba motor becerileri kazandığı için bebeğinizin arkasına ve yanlarına destek koyarak oturtabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi destekli olarak oturtmadan önce onun belirli becerileri kazanıp kazanmadığını kontrol edin. 
  • Bebeğinizin destekli olarak oturup oturamayacağını anlamanızın 3 tane yolu var. Eğer, bebeğiniz yüzükoyun yatarken başını kaldırıp çevresine bakabiliyorsa, destekli oturduğu sırada başını dik tutabiliyorsa ve destekli otururken dik durabiliyorsa bebeğinizi arkasına ve yanlarına destek koyarak oturtabilirsiniz.
  • Bebeğiniz 6-8 ayları arasında desteksiz oturmaya başlayacaktır. 

Bebeğinizi Nasıl Oturtmalısınız? 

  • Bebeğinizi destekli oturtmak istiyorsanız, 4. ayın sonlarında ve 5. aya girerken destekli oturtmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz 5. ayına girerken kalçasının yanlarına, koltuk altlarına ve sırtına bir destek koyarak oturtmaya başlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi destekli oturtabilmeniz için özel olarak tasarlanan ürünleri tercih edebilirsiniz. 
  • Bebeğinizi destekli olarak oturtmaya başladığınızda onu yalnız bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca, uzmanlar bebeğinizi destekli olarak 10 dakika oturtmanızı önermektedir. 
  • Bebeğiniz 6. ya da 8. aya geldiğinde desteksiz oturmaya başlayacaktır.
  • Bebeğiniz 6. ayı sürerken hala destekli oturuyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Her bebek farklı zamanlarda fiziksel gelişimini tamamladığı için bebeğiniz 8. ayını sürerken desteksiz oturmaya başlayabilir.
  •  Desteksiz oturmayı başaran bebeğiniz çevresiyle iletişim içerisinde olur. Desteksiz oturan bebeğinizin karşısına geçip onunla çeşitli oyunlar oynamanız onun sosyal gelişimine olumlu etki eder. 

Bebeğiniz 9. Ay Geçtiği Halde Oturamıyorsa…

Anne- babalar zaman zaman bebeklerini fiziksel büyüme ve gelişme açısından diğer bebeklerle kıyaslar. Bebeğinizin kimi konularda geri kalabilir. Ancak bu bebeğinizin öğrenemeyeceği ya da bir sorunu olduğunu göstermez. Örneğin, bebeğiniz oturma konusunda, 5. ayında başını dik olarak tutamıyorsa ve 9. ayını sürerken oturamıyorsa onu bir uzmana muayene ettirmelisiniz. Ayrıca, bebeğiniz oturduğunda takip ettiğinizde bebeğin rahatsızlık duyduğunu ve canının yandığını hissediyorsanız bir uzman bebeğinizi mutlaka görmelidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top