Close

Bebeklerde Pamukçuk

 

Hayata başladıkları ilk günlerini dünyaya adapte olmaya çalışarak geçiren bebeklerin bu yoldaki en büyük kılavuzları ise tartışmasız anneleridir. Yeni ebeveynler bebeklerini kucaklarını alır almaz hem tarifsiz bir mutluluk hem de inanılmaz bir tedirginlik yaşarlar. Bebekleri için her şeyin en iyisini isteyen ebeveynler yaşanan en ufak belirsizlikte panik yapabilirler. Bebekler dünyaya geldikleri ilk yılında onlara yabancı olan birçok şey yaşarlar. Gaz, diş, kabızlık, burun tıkanması gibi durumlara hazırlıklı olan aileler, bazı durumlara ise hazırlıksız yakalanır.

Pamukçuk Biberondan Mı Olur?

Ağızda çıkan beyaz pamukçuk, bebeğinizin ilk günlerini zorlaştıran durumlardan biridir. Bebeğinizin anne sütüyle veya biberonla beslenmesinin pamukçuk oluşumuyla herhangi bir ilgisi yoktur. Her iki beslenme tipinde de bebeklerde pamukçuk oluşabilir. Halk arasında pamukçuk oluşumunun biberonla beslenen bebeklerde görüldüğüne dair yanlış bir inanış vardır.

Dilde, damakta, yanakların iç yüzünde beyaz tabakalar halinde görülen ağız içi yaraları yani pamukçuklar, bebeğinizde iştahsızlığa sebep olabilir. Süt parçacıklarını andıran beyaz lekeler halinde görülen ve bir çeşit mantar olan pamukçuklar, bir yaşına kadar olan bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Pamukçukla, bir haftalık yeni doğan bebekte bile görülebilir.

Meme Ucu Temizliğine Dikkat!

  • Emziren annelerin, bebeğinin pamukçuk olmaması için meme ucu temizliğine çok dikkat etmesi gerekir. Meme ucunuzu temizlemek için ekstra herhangi bir hijyen ürünü kullanmanıza gerek yoktur. 
  • Her emzirme öncesi ve sonrasında göğsünüzü kendi sütünüzle temizlemeniz ve günde bir kere ped yardımıyla temiz suyla yıkamanız yeterlidir.
  • Büyüyüp gelişen bir bağışıklık sistemine sahip olan bebekler, pamukçuk oluşumuna karşı oldukça hassastır. Özellikle yeni doğan bebeklerde görülme ihtimali ise daha yüksektir. Türk Dermatoloji Derneği’nin konuyla ilgili yayınladığı makalede, bebeklerde oluşan pamukçukların genellikle emziren anneden kaynaklandığı belirtilir. 
  • Annedeki hormonal değişiklikler ve hamilelik döneminde kullanılan aşırı antibiyotik de bu mantarların üremesine neden olur.
  • Dilde, yanakta, dudakta, ağızın herhangi bir bölgesinde görülme ihtimali olan pamukçuk, bebek sağlığı için tehlikeli olmamakla birlikte acıya yol açar. Bu nedenle bebeklerdeki pamukçuk oluşumuna karşı çok dikkat edilmelidir. Ağzında pamukçuk olan bir bebek, emzirilirken rahatsız olur, emmek istemez hatta emmeyi reddedebilir.
  • Bebeğinizi huzursuz eden pamukçuk, aynı zamanda hafif ateş de yapabilir. Bu nedenle en ufak belirtide doktora başvurarak, doktor kontrolünde ilaç kullanmaya başlayın. 
  • Pamukçuk bir mantar enfeksiyonu olduğu için ilaç kullanımıyla birlikte en iyi ihtimalle 7-10 gün içerisinde etkisini yitirebilir.
  • Bebeğinizi besledikten sonra hem bebeğinizin ağzını ve göğsünüzün ucunu temizlemeyi alışkanlık haline getirirseniz pamukçuk tehlikesini kendinizden uzak tutmuş olursunuz.

Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi

Bebeğinizde pamukçuk oluşumunu fark ettiyseniz vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Doktorunuz pamukçuğu iyileştirmek için topikal bir ilaç veya sıvı damlalıkla kullanılabilen mantar önleyici bir ilaç verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top