Close

Bıngıldak (Fontanel)’in Görevi

Beyin kafatası ve dokular tarafından korunur. Kafatası 8 farklı kemik yapıdan oluşur. Bu kemikler birtakım dokularla birbirine bağlanmıştır. Kafatası kemiklerini bir arada tutmayı sağlayan bu bağ dokulara bıngıldak adı verilir. Anne karnındaki bebekte 6 tane bıngıldak bulunur. Bunlardan 5 tanesi bebek anne karnında iken diğeri doğumdan bir süre sonra kapanır. Kapanmayan yalnızca ön bıngıldaktır.

Kafatası kemiklerini bir arada tutmaya yarayan bıngıldak, bağ dokudan oluşur. Bağ dokunun üst tarafında deri alt tarafında yağ dokusu bulunur.

Bıngıldak Ne İşe Yarar?

Beyin, bebeğin dünyaya gözlerini açmasından itibaren 2 yıl boyunca hızla büyümeye devam eder. Bu büyümeye kafatası kemikleri yetişemez. Bıngıldak sayesinde kafa da büyüyerek, beynin zarar görmesi engellenir. Kafatası kemikleri kıkırdak ve bağ doku kadar esnek değildir. Beynin kafatası içerisinde zarar görmemesi için bıngıldak bağ doku gibi kolay esneyebilen bir dokudan oluşur. Bıngıldak sayesinde beynin kafatası içerisinde sıkışıp zarar görmesi engellenmiş olur. Ayrıca bıngıldak bebeğin doğum kanalına kolaylıkla girebilmesine yardımcı olur.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bıngıldak 1 yaş ile 1,5 yaş arasında tamamen kapanır. Çok nadir olarak bazı bebeklerde arka bıngıldak kapanmamış olabilir. Arka bıngıldak doğumdan sonra en geç 3 ayda kapanmalıdır. Bıngıldağın erken kapanması durumunda doktor kontrolünde, çeşitli tedavi yöntemleriyle baş büyümesi sağlıklı bir şekilde devam ettirilmektedir. Bıngıldağın erken kapanırsa kafa büyümesi, suturalarla sağlanır.

Bıngıldak Olmasaydı Ne Olurdu?

Bıngıldağın olmaması bebeğin doğum kanalına girerken kafatasında zarar oluşmasına sebep olur. Ayrıca bıngıldak olmadan kafatası ve beyin büyüyemeyeceğinden, zeka eksikliği söz konusu olur.

Bıngıldak Ne Kadar Hassas?

Bıngıldak sanılanın aksine o kadar hassas bir yapı değildir. Çok sert ve sivri bir cisimle darbe almadığı sürece herhangi bir zarara uğramaz. Bıngıldağı koruyan zar oldukça sağlamdır ve ağır bir darbe almadığı sürece bıngıldağa ve beyin dokusuna zarar gelmesini engeller.

Bıngıldağı Kapanmamış Bebeklerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ebeveynler tarafından bıngıldağa dokunmak çok tehlikeli bir hareket gibi görülmektedir. Oysa bıngıldağa dokunmak, sanıldığı gibi tehlikeli bir durum teşkil etmez. Çok sert basılmadığı ve sivri bir cisim ile dokunulmadığı sürece bıngıldağı oluşturan bağ doku zarar görmez.

Bıngıldak Rahatsızlıkları Nelerdir?

Ağlama ve nefes alıp verme gibi olaylar yaşanırken bıngıldak şişmesi oldukça normaldir. Bıngıldakta oluşabilecek rahatsızlıklar ise şunlardır:

  • Bıngıldak şişmesi: Nefes alıp verme ve ağlama gibi durumlarda bıngıldak şişmesi normal olarak karşılanır. Yalnız bazı bıngıldak şişmeleri beyin tümörü ve enfeksiyon işareti olabilir.
  • Bıngıldak çökmesi: Kusma ve ishal gibi durumlarda bıngıldak çökebilir. Bu vücudun ciddi manada su kaybettiğine işarettir. Bu tür durumlarda bebeğe ihtiyacı kadar su verilmelidir.
  • Bıngıldakta atmalar: Bıngıldakta bulunan damarlar bazen gözle görülür bir şekilde atabilir. Bu normal bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top