Close

Diş Fırçalama Teknikleri: Doğru ve Etkili Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Portrait of smiling girl brushing teeth in bathroom

Portrait of smiling girl brushing teeth in bathroom

Ağız sağlığında önemli bir yer tutan diş temizliği, günlük rutin bakımlarında olmazsa olmazlar arasında yer alır. Tabii ki bu rutin bakımlarda diş fırçalamak önemli bir yeri kapsar. Diş fırçalamak, ağız florasını ve diş eti sağlığını korumak için atılan önemli bir adımdır. Diş fırçalama, dişlerin üzerinde oluşan plakları temizleyerek dişlerin daha beyaz ve daha sağlıklı görünmesini sağlar. Düzenli bir şekilde ağız bakımı yapmak ağızda bakteri oluşumunu engelleyerek diş eti hastalıklarına karşı korur. Ağızda oluşan kötü kokuyu engelleyerek bireyi rahatsız eden sorunları önler.

Fırçalama Teknikleri

Yanlış fırçalama teknikleri diş kaybına, diş eti kanamalarına, diş eti çekilmesi gibi sorunlara yol açabileceğinden dolayı doğru bir şekilde diş fırçalamak bakterilerin uzaklaştırılması ve dişlerin temizlenmesi için önemlidir. Doğru diş fırçalama tekniği, doğru diş fırçası ve diş macunu seçimiyle başlanmalıdır. Dişinizin hassasiyetine göre diş minesine zarar vermeyen, yumuşak kıllı fırçalar seçilmelidir. Macun seçimlerinizde dikkat edeceğiniz önemli püf nokta macundaki florür oranıdır. Florür, sağlığınızda büyük rol oynadığı için seçtiğiniz macunun florür oranına mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Florür, diş minesini güçlendirir. Bakteri üretimini yavaşlatarak bakterilerin ürettiği asitlere karşı dişleri dayanıklı hale getirir. Dişi kalsiyum ve fosfat bakımından güçlendirir. Tedavi edici ve koruyucu olan macunların özellikleri her ürüne göre farklılık gösterir. Çocuk diş macunlarının flor değeri diğer macunlara göre daha az olmalıdır. Diş yapınıza uygun seçimler yaptıktan sonra, dişinizi fırçalayacağınız sürede doğru diş fırçalama teknikleri arasında yer alır. Dişlerinizi günde sabah ve akşam olmak üzere iki kere fırçalamanız ağız sağlığınız için yeterli olur. Diş kaç dakika fırçalanmalı? sorusuna yanıt olarak 2 dakikalık bir süre diş fırçalamak için ideal bir süre olarak kabul edilir.

Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Diş fırçalama nasıl olmalı?, doğru bir şekilde fırçalama tekniklerinden en önemlisi fırçanın hareketi ve yönüdür. Bu tekniklerden ilki Bass yöntemidir. Bu yöntem ile fırça diş üzerinde ileri geri hareket ederek diş oluklar temizlenir. Diş fırçası, 45 derecelik açı ile diş üzerinden kaldırılmadan aynı hareket ileri geri olmak üzere pek çok kez tekrarlanır. Roll yönteminde, fırça diş üzerinde dairesel olarak hareket ettirilir. Fırça yine 45 derecelik açıyla kolaylıkla yerleştirilerek hafif hareketlerle, sert darbe olmaksızın bu işlem gerçekleştirilir. Charters de bir başka yöntemdir. Fırça her zamanki gibi diş üzerine 45 derecelik açıyla yerleştirilerek hafif dokunuşlarla öne arkaya doğru fırçalanır. Bu doğru fırçalama yöntemleriyle dişlerinizin bütün yüzeyleri iyice temizlenerek bakteri ve kirden zahmetsiz bir şekilde arınır.

Brushing teeth
Brushing teeth

Ağız Sağlığı Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

  • Diş etleri fırçalanır mı?, Fırçalama sırasında diş etlerinin de fırçalanması ihmal edilmemelidir. Fırçalama sadece dişleri değil, diş etlerini de kapsar. Fırçalama işlemiyle diş etlerindeki kılcal damarlar temizlenir.
  • Ağız sağlığında izlenecek adımlar nelerdir? Ağız ve diş sağlığında izlenilecek adımlar şu şekilde sıralanabilir: Kahve tüketiminin azaltılması, sigara tüketilmemesi, yemek artıklarını temizlemek için diş ipinin kullanılması, şekerin minimum seviyede tüketilmesi, düzenli diş kontrolü, bol su içilmesi, sebze ve meyve tüketiminin artması, ağızda gargara yapılması, fırçalamayı sert değil, hafif bir şekilde yapılması, doğru hareket kontrolü ağız ve dış sağlığında dikkat edilmesi gereken önemli aşamalardır.
  • Ağız sağlığını korumak için başka neler yapılmalıdır? Fırçanın erişemediği noktalarda, diş ipinin kullanılması oldukça etkili bir yöntemdir. Diş ipiyle saha sağlıklı dişlere kavuşmak mümkündür. Ağız gargarası da bakteri ve ağız kokusunu önlemek için iyi bir yöntemdir. Kötü nefesi önlemede yardımcı olur. Ağız gargarası, çürükleri önler. Boğaz ağrısını hafifleterek, boğazlar biriken virüs ve bakterileri yok eder. Gargara işlemi sayesinde de dilde biriken tüm kalıntılarda temizlenir.
  • Dişler ne zaman fırçalanmalı?, Günde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez fırçalanmalıdır. Genellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce bu işlemi yapmak daha uygundur.
  • Dil fırçalanmalı mı? Derinlemesine bir ağız temizliği için dilinizi fırçalamak çok önemlidir. Dil üzerinde oluşan bakterilerin ve ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir. Çok yaygın olmayan, kimi zaman unutulan dil temizliği, diş fırçalama sırasında mutlaka yapılması gerekir.
  • Fırçalama sırasında macun ıslatılmalı mı? Kesinlikle macun ıslatılmamalıdır. Çünkü, ıslanan macun sertliğini kaybeder. Ağzınızın kendiliğinden sahip olduğu tükürük miktarı macunun köpürmesinde etkili olur.
  • Fırçaya ne kadar macun sürülmelidir? Macunun fırçaya boydan boya sürülmesi, diş temizliğinde etkili değildir. Fırçanıza bir mercimek büyüklüğü kadar macun sürmeniz etkili bir diş temizliği için yeterli olacaktır.
  • Fırça tipi nasıl olmalı? Alacağınız diş fırçasının en önemli özelliği kıllarının yumuşak olmasıdır. Esnek yapıda olan fırçalar, dişinizin arka yüzeylerine kolay bir şekilde erişebilmesine yardımcı olur. Alacağının fırçanın boyutu da ağız yapınıza uygun olmalıdır. Fırçanın kılları zamanla aşındığı ve yıprandığı için 3 ayda bir değiştirilmesi gerekir.
  • Diş nasıl fırçalanmalı? Çok baskı yapmadan hafif ve etkili dokunuşlarla yuvarlama, ileri geri yöntemiyle temizlenmelidir. Bu işlem esnasında arka kısımlar ve dilde temizlenmelidir.
  • Sert kıllı olan fırçalar neden tercih edilmez? Sert kıllı fırçalar, diş etinde çekilmelere yol açarak dişlerin yıpranmasını sağlar. Bu da çürümeyi hızlandırarak kanamalara sebep olabilir. O yüzden sert fırçalar yerine yumuşak ve esnek fırçalar tercih edilmelidir.
  • Diş fırçalamanın faydaları nelerdir? Çürümeyen, ağrı yapmayan diş ve diş eti için, ağız temizliği oldukça önemlidir. Fırçalama işlemi sayesinde ağzınızdaki iltihap ve bakteriler giderilerek olası çürükler engellenir ve bembeyaz, sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz. Fırçalamanın diğer bir faydası kötü kokuların giderilmesidir. Fırçalama işlemi sonrasında daha ferah, temiz bir nefese sahip olabilirsiniz. Ağız temizliği, bütün vücudu etkiler. Dişlerde bulunan enfeksiyon vücuda yayılabilir. Bu yüzden dişlerin sağlıklı olması, diğer sağlık sorunlarının da önüne geçer.
  • Macunu seçimlerinde nelere dikkat edilmelidir? Her macunun farklı özellikleri bulunur. Ağız bakımı konusunda önemli bir yeri olan macun satın alırken, ağız kokusunun giderildiğinden emin olunmalıdır. Mentol ve nane içeren ürünler, sayesinde istediğiniz nefese sahip olabilirsiniz. Bir diğer önemli konu, ihtiyacınıza uygun macunların seçimidir. Doktorunuzun tavsiyesiyle diş yapınıza göre macun seçimi yapabilirsiniz. Örneğin, tartar oluşumu fazlaysa, tartar önleyici macunlar kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Ya da kahve veya besinlerden gelen lekeleriniz varsa, beyazlatıcı ve leke giderici ürünler kullanabilirsiniz. Çocuklar için alacağınız macun az kimyasal içerdiğinden, çocuklarınıza, çocuklara özel olarak üretilen macunları tercih etmeniz gerekir. Dişiniz oldukça hassas veya kanamaya meyilli ise, hassas etkili macunlar kullanmak yararınıza olacaktır. Florür miktarı da ürünlerin alımlarında etkili bir özelliktir. Plaklarının temizlenmesinde derinlemesine etkili olduğu için florür oranı, milyonda bir olmalıdır. Alacağınız macunların, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Vakfı ve Türk Diş Hekimleri Birliği kurumu tarafından onaylı olmasına dikkat etmelisiniz. Yetkili bir kurum tarafından onaylı olmayan ürünler tercih edilmemelidir. En iyi macunu seçerken bu önemli kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Böylelikle sağlığınız ve güvenliğinizi tehdit etmeyen ideal bir macuna sahip olabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top