Close

Emzirme sürecinde göğüs bakımı

Emzirme döneminde göğüs bakımı nasıl yapılmalı?

Breast cancer month, a woman in a white T-shirt with a satin pink ribbon on her chest, a symbol for breast cancer awareness campaign in October

 

Emzirme döneminde bazı durumlarda annelerin göğüslerinde kızarıklıklar, şişlikler ve çatlaklar olabilir. Bunun nedenleri arasında hatalı emzirme yöntemleri ve annenin bu süreç içerisinde göğüs bakımını yanlış yapması gösterilebilir. Emzirme aşamasında bebek sadece meme ucunu emiyorsa bu annenin göğsünde deformelere sebep olacaktır. Çünkü bebek sadece meme ucunu değil, meme ucunu çevreleyen bölgeyi de kavramalıdır. 

BEBEK EMZİREN ANNELER İÇİN GÖĞÜS BAKIMI:

Anne, emzirme işlemi bittikten sonra göğsünü sadece ılık su ile yıkamalıdır. Bu işlem emzirme sonrası temizlik ve göğüs bakımı için yeterli olacaktır. Bunun için ıslak mendil veya sabun kullanımı doğru değildir. Çünkü ıslak mendil ve sabun gibi temizlik malzemeleri içeriğinde birçok kimyasal bulundurduğundan annenin cildi için tehlike oluşturabilir. Yine de anne bir temizlik malzemesi ile emzirme sonrası temizlik yapmak istiyorsa dermatolojik olarak test edilmiş, onay almış sabunları tercih edebilir.

BEBEKLER SIK SIK EMZİRİLMELİDİR

Göğüste emzirmeye bağlı şişlik, çatlama ya da ağrı var ise emzirmeye ara vermemek gerekmektedir. Emzirmeye ara verildiği taktirde süt birikecektir ve bu durum anne de ağrı oluşumuna hatta iltihap oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden emzirme işlemleri sık sık ve ara verilmeden yapılmalıdır. Bunu yaparak oluşabilecek göğüs hasarlarına karşı da önlem almış olursunuz. Bebeğinizi doğru teknikle emzirdiğinize emin olun. Yanlış emzirme yöntemleri uyguladığınız zaman hem acı hissedebilirsiniz hem de daha sonradan göğsünüzde çatlaklar meydana gelebilir.

 Emzirme döneminde göğsünüzü oluşabilecek yara, çatlak ve kızarıklıklara karşı korumak için banyo sırasında göğsünüze masaj yapabilirsiniz. Bu sayede göğsün süt kanallarında oluşabilecek tıkanıklıklar da giderilmiş olur ve cildin dokusu kuvvetlendirilerek oluşabilecek şişlik riski de önlenmiş olur. 

Eğer bu önlemler ve tedavi sürecindeki uygulamalar sonuç vermiyorsa ve göğüs üzerinde döküntü, kaşıntı, sulanma gibi deri hastalıkları mevcut ise mutlaka dermatoloji uzmanına başvurunuz. Evde uygulayabileceğiniz bu yöntemler için doktorunuzun da onayını alarak göğüs bakımınızı yapınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top