Close

Gebelikte 16. Hafta Bebek Ve Annedeki Değişimler

 

Gebeliğinizin 16. haftasına girmenizle birlikte bebeğiniz artık 12 santim civarında bir boya sahiptir. Ağırlığı ise ortalama 100-110 gramlarına ulaşmıştır. İşte bebeğinizin yaşağıdığı gelişimler:

  • Artık bebeğinizin kasları, kemikleri ve sinir sistemi önceki haftalara göre daha gelişmiştir ve bu gelişim devam etmektedir.
  • Doğuma kadar esnek olacak olan kemikleri her geçen haftada olduğu gibi biraz daha gelişmiştir. 
  • Tırnakları ise çok minik şekilde uzamıştır. 
  • Derisindeki kalınlaşma devam eder. 
  • Duygusal bir tepkiye bağlı kalmadan bebeğiniz artık çeşitli yüz mimikleri ortaya çıkacaktır. Bunlar yüz kaslarının gelişmesinde fayda sağlayan minik alıştırmalardır.
  • Bebeğiniz ellerini kapatıp açabilir hatta göbek kordonunu bile kavrayabilir. 
  • Artık çok az da olsa bebeğinizin minik saç telleri eski halinden daha kalın olacaktır. 
  • Bu hafta kız bebeklerin yumurtalıklarında binlerce hatta yüz binlerce yumurta oluşmaktadır. Bebeğinizin minik ayakları karnınıza doğru tekme atmaları artacaktır. 
  • Bebeğiniz 16. hafta ile birlikte gözlerinde ışığa karşı hassaslaşmıştır ve kulakları duyma yeteneğini geliştirmeye başlamıştır. 
  • Plasenta gelişimini tamamlamıştır. Plasenta bebeğin nefes almasına, beslenmesine ve dışkı üretiminde bir sistemdir. Bebeği tüm enfeksiyonlardan koruma görevinide sağlamaktadır. Organmış gibi görev üstlenir ve enerji tüketir. Fetüs büyüdüğü süresince, ihtiyaçlar artacağından plasenta da kalınlaşacaktır.

    Bebeğinizin Ultrasondaki Görünümü

    Bu haftada bebeğinizin yüzü önceki haftalardan daha net görüntüye sahiptir. Ayakları kollarına oranla daha uzundur. Vücudu hala çok ince bir biçimdedir. Bebeğiniz ellerini kenetlemiş şekilde karşınıza çıkabilir. Artık doktor ultrasonda bebeğinizde olan yapıları görecektir. Kalp, diyafram, böbrek gibi organlara bakarak problem var mı yok mu gözlemleyebilir. Doktor, bebekleri plasenta ve göbek kordonunda bulunan kan akışını gözlemler ve yorumlayabilir.

    16. Haftada Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?
  • Bundan önceki haftalarda cinsiyet görülmediyse eğer, bu hafta çok yüksek ihtimalle net bir tahmin yapılabilir. Bazı bebekler hala pozisyon olarak tahminin net olmasını engeller. Eğer bebek erkekse kesin bir söylemde bulunabilir ancak kız olduğu tahmin ediliyor ise erkek olma ihtimali olabilir.

    Bebeğin Hareketlerini Hissedebilir Misiniz?

    Artık bebeğinizin yoğun tekmelerine maruz kalacağınızdan, minik tekmeleri hissetmeniz çok olağan. Genelde ikinci kez gebe kalanlar tekmeleri daha öncede hissetmeye başlayabilir. Eğer ilk kez gebe kalmışsanız hissetmemeniz normaldir.

    Anne Vücudunda Karşılaşılabilecek Değişimler

    >
    2. Trimester döneminin bu haftasında artık rahim ağırlığı ortalama 240 gram veya civarlarındadır.
    >Bu hafta ile 20. hafta aralarında doktor, üçlü test yada geliştirilmiş dörtlü test uygulamasına sokabilir.
    >Üçlü test veyahut dörtlü testin hiçbir zararı yoktur. Bu testler sayesinde genetik problemlerden dolayı risk tespiti gerçekleşirse, amniyosentez tarzı ek testlere tabi tutulmanız gerekebilir.
    >Rahimdeki kasların gerilmesi ve esnemesi sebebiyle kasık ağrıları oluşabilir.
    >Bu hafta idrarda şeker tespit edildiyse eğer, kan testi önerilebilir. Bu ve bunun gibi bütün rutin testler anne rızasına bağlı kalınarak yapılır.
    >Annede gebeliğe bağlı şeker hastalığı tespit edilmişse, genellikle doğumdan sonra kan şekeri eski haline geri dönmekte olduğunu bilmenizde fayda var. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top