Close

Gebelikte cep telefonu kullanımı zararlı mı?

gebelikte-cep-telefonu-kullanimi-zararli-midir

Gebelikte bebeğinizi her türlü zararlardan korumak istersiniz. Yaşanılan zamanda en büyük bağımlılık olan cep telefonları, yaydığı radyasyon açısından da kafanızı epey karıştırmaktadır. Henüz anne karnında olan ve gelişimi yeni başlamış bebeğiniz için cep telefonunun zararları nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır?

Dönemin en büyük bağımlılığı cep telefonları bebek sağlığı için anne adaylarının kafasında bir soru işareti oluşturmakta… Gerçekliği net olmadığı için bilim adamları bir deneye imza atarak laboratuvar ortamında tutulan dişi fareleri belirli aralıklarla cep telefonuna maruz bırakıp radyasyonun zararlarını test etmişlerdir. Belirli bir süre sonunda farelerin beyin hücrelerinde azalma ve yavruladıkları farelerde de gelişim bozukluğu ve sağlıksız bir beyinleri olduğu tespit edilmiş.

Bunun nedeninin cep telefonundan yayılan radyasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma gösteriyor ki cep telefonları gebelik dönemindeki kadınlar ve bebekleri için tehlike oluşturmaktadır.

Gebelikte telefon kullanımı anne karnındaki bebekler için son derece sakıncalı bir durumdur. Yaydığı radyasyon sebebiyle cep telefonu karındaki bebeğin gelişimini etkiler ve doğum sonrası bebekte bazı davranışsal bozukluklar, hiperaktivite ve duygusal problemlere rastlanabilir. Maalesef günlük yaşamımızın demirbaşı haline gelmiş cep telefonlarından tamamen kurtulmanız elbette mümkün değil fakat doğru kullanım ile zararlarını en aza indirgeyerek hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.

Gebelikte doğru telefon kullanımı

Gebelik sürecinizde hem anne sağlığı hem bebek sağlığı için cep telefonu ile görüşmeler çok kısa tutulmalı hatta gerekli olmadıkça cep telefonuyla görüşme yapılmamalıdır. Zorunlu bir telefon görüşmesi yapılacaksa kulaklık ile telefonun olabildiği kadar uzak olduğu bir yerden veya hoparlör ile yine telefonun anne adayına uzak duracağı bir yerden yapılması gereklidir.

Cep telefonları açıkken radyasyon yaydıkları için kapalı tutulmalı ve anne üzerinde taşınmamalıdır. Yanınızda taşımanız gerekli ise yanınızdaki kişinin üzerinde taşımanız bebeğiniz için daha faydalıdır.

Gebelik sürecinde cep telefonunuz yatarken başucunuzda bulunmamalıdır. Eğer, mecburi olarak bulunduğunuz oda içerisinde olmak zorunda ise odanın size en uzak noktasına koymanızda fayda var.

Cep telefonunuzu araba da kullanacaksanız hands-free set kullanarak vücuda temas etmeden sadece gelen aramaları cevaplayabilirsiniz.

Radyasyonun bebeğe sakıncaları

Gebelikte radyasyondan etkilenen bebekte bazı gelişimsel bozukluk ve hastalıklar meydana gelebilir. Hatta bazı durumlarda gebeliğiniz düşük ile sonuçlanabilir. Gebeliğin ilk dönemi olan 6 ve 14’üncü haftalar arası bebek gelişimi için çok önemlidir. Eğer 6. Hafta öncesi bebek yüksek dozda radyasyona maruz kalırsa kanama başlar ve gebeliğiniz düşük ile sonuçlanır. Eğer bir etki olmamışsa gebeliğiniz devam eder.

Gebelikte radyasyondan etkilenen bebeklerde doğum sonrası lösemi ve tiroit kanseri görülebilir.

Karaciğer ve böbrek yapısı etkilenen bebeklerde gelişme geriliği ve ilerleyen yaşında kısırlık görülebilir.

Beyin yapısı etkilenen bebeklerde zeka geriliği, görme bozuklukları ve kafa çevresinde küçüklük gibi sorunlar gözlemlenebilir.

Bunlar dışında hiperaktiflik ve duygusal dengesizlik gibi rahatsızlıklar gebelik döneminde cep telefonu radyasyonuna maruz kalmış bebeklerde rastlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top