Close

Hamilelikte diş sağlığı ve önemi

hamilelikte-dis-sagligi-eniyikadin

Bir anne adayının hamilelik döneminde yapması gereken, dikkat etmesinde fayda olan faktörler vardır. Hamilelik sürecinin oldukça rahat geçmesi planlı harekete bağlıdır.

Ağız ve diş sağlığı ise yavana atılmaması gereken bir konudur. Anne adayının beslenmesi ve ağız hijyenine gereken önemi vermesi birçok sorunun önüne geçebilir.

Hamilelikte Diş kaybı

Hayatımızın her noktasında birçok konuda doğru bildiğimiz yanlışlar vardır. Hamilelikteki doğru bilinen yanlış ise;

  • Bebeğin, annenin dişlerindeki kalsiyumu emdiği ve annenin hamilelik süresinde ve akabinde yaşadığı ağız ve diş sağlığı -başta diş kaybı- sorunlarının sebebi bilinmesi.

Annenin başta hamilelik döneminde yaşadığı ağız ve diş sağlığı sorunları tamamen önüne geçilebilecek sorunlardır.

  • Hamilelik döneminde annenin sıklıkla tükettiği atıştırmalıklar sonrası dişlerini fırçalamaması
  • Hamileliğin 4. ve 12. haftaları arası yaşanan yoğun kusma sonrası ağız bakımının yapılmaması
  • Hormon kaynaklı dişeti sorunları ve de annenin hamilelik öncesi ağız ve diş sağlığı açısından gerekli kontrolleri yapmaması, dişlerin çürümesine veyahut çürüklerin artmasına sebebiyet vermektedir.

Hamilelik öncesi dişler için yapılması gerekenler

Hamilelik öncesi, anne adayının bir diş hekimine gidip, ağız ve diş sağlığı için muayene olması gerekmektedir. Hamileliğin vücutta yarattığı etkilerden dişlerin ve de dişetlerinin de nasibini almasından dolayı, gerekli kontroller hamilelik öncesi yapılmalıdır. Zira hamileliğin her döneminde tedaviler mümkün olmamaktadır.

Plânlı gerçekleşmeyen hamileliklerde ise hamileliğin ilk/belirli aylarında bir diş hekimine gidip, bir an önce muayene olunması gerekmektedir. Çünkü hamileliğin ilerleyen aylarında muayene ve tedaviler ancak kadın doğum uzmanının onayı ile mümkün olmaktadır.

Hamilelik sırasında yapılması gerekenler

Hamilelik bir diş hekimine gitmeye elbette engel değildir. Düzenli kontrole gitmenin, gerekirse de tedavi olmanın anneye de bebeğe de bir sakıncası yoktur. Diş hekimleri zaten gerekli tüm hassasiyeti gösterecektir. Gerek görülürse kadın doğum uzmanından konsültasyon bile istene bilinir. Hamilelik sürecinin ilk aylarında (2. ya da3. ayda) birçok tedavi rahatlıkla yapılabilir. İlerleyen aylarda ise acil müdahale gerekmeyen tedaviler daha sonraya bırakılır. Tedavi ve acil müdahaleler için hamileliğin normal seyrinde ilerlemesi de oldukça önemlidir. Diş hekiminin hem tedavi ve acil müdahaleler için hem de vereceği ilaçlar için kadın doğum uzmanının görüşünü almalıdır.

Hamilelik gingivitisi nedir?

Temelde ne olduğunu bildiğiniz fakat adını ilk defa duyduğunuz bu durum hamileliğin vücuttaki hormonları arttırması ve bu artan hormonların dişler üzerindeki plak birikimine, dişeti rahatsızlığına sebebiyet vermesidir.

 Belirtileri

  • Dişler üzerindeki aşırı plak birikimi
  • Dişetinin kırmızı olması
  • Dişeti ağrısı
  • Dişeti şişmesi ve morarmalar(bazı yerlerde )

 Korunma yolları  

  • Günde en az 2 defa dişlerin fırçalanması gerekir.
  • Şekerli ve asitli gıdaların tüketiminin azaltılması
  • Böl şu tüketimi
  • Düzenli uyku
  • Hamileliğin ilk aylarında yaşanan kusma sonrası ağız ve diş bakımının yapılması.

Hamilelikte diş sağlığı için besinler

Hem ağız ve diş sağlığı için hem de bebeğin ve annenin sağlığı için hamilelik süresinde annenin A, C, D vitaminlerini, fosfor ve kalsiyum açısından zengin besinleri, süt ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir.

Bebeğin her yönden sağlıklı gelişiminin, annenin hamilelik sürecinde yaptıkları ve yapmadıkları ile mümkün olduğu unutulmamalıdır. Annenin kendi sağlığına ( ağız ve diş sağlığı da dahil ) dikkat edip etmemesi bebeği de çok yakından etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top