Close

Hastalık habercisi CRP hakkında bilmeniz gerekenler!

CRP kelimesinin açılımı C-reaktifproteindir. Karaciğerde iltihaba karşı oluşan maddenin adıdır. CRP’nin kandaki yükseklik seviyesine etkileri her cerrah tarafından aynı olduğu kabul edilmemektedir. Peki, CRP’nin vücuttaki fonksiyonu nedir?

CRP nedir?

Kanda bulunan yüksek CRP düzeyi vücutta iltihaplanma olduğunun belirtisidir. İltihaplanmanın olması enfeksiyondan kansere kada rfarklı nedeni bulunan hastalıklardan kaynaklanabilir. Ayrıca yüksek seviyede bulunan CRP kalpte bulunan arterin iltihaplanmış olmasına bir işaret olabilir. Bu durum kalp krizi geçirme ihtimalini arttırabilir. CRP testlerini sonuçları kesin değildir herhangi bir enfeksiyon hastalığının yaşanması sonucunda CRP düzeyinin yükselme ihtimali bulunmaktadır.

CRP belirtileri

CRP testinin yapılması iltihabın başlamasından sonra 1-2 gün içerisinde yükselmektedir. İltihap 3. Günde gelindiğinde en yüksek düzeye çıkmaktadır. İltihap oluşumu tedavi edilmişse CRP düzeyi 7-10 gün içerisinde normal seviyeye inmektedir. CRP belirtilerinin arasında; halsizlik,ateş, boğazda oluşan ağrı, baş ağrısı, göğüs ağrısı, öksürük, balgam, eklem ağrısı, kas ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma, ishal ve kırgınlık bulunmaktadır.

CRP testi nasıl uygulanır?

CRP testinin yapılması için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Test yaptıracağınız gün aç karnına gitmenize de gerek yoktur, normal şekilde yemek yiyip test yaptırabilirsiniz. Herhangi bir sağlık görevlisi dirsek veya elinizin üzerindeki damardan kan alacaktır. Sağlık görevlisi ilk önce derinizi temizleyecektir ve daha sonrada kollarınıza bant dolayacaktır. Bu işlemlerden sonra sağlık görevlisi damarınızdan iğne yardımıyla kanı tüpe doldurup, laboratuara gönderecektir.

CRP testi riskli midir?

CRP testi risk durumu fazla olan bir test değildir. Fakat test yapımından sonra vücutta fazla kanamanın görülmesi, baş dönmesinin yaşanması, sersemleşme, iğnenin battığı yerde morarma ya da enfeksiyon durumu gibi rahatsızlıklar gözlemlenebilir.

CPR tedavisi

Hastalığın tedavisi hastalığın düzeyine göre değişmektedir. Enfeksiyon kaynaklı olan bir hastalıkta antibiyotik ile tedavi yapılmaktadır. Romatizmal hastalık kaynaklı olduğunda yapılan tedavi yöntemi daha da farklı bir şekilde uygulanır. Hasta da bir sebep bulunmadan CPR düzeyinin yüksekliği görülüyorsa kişi kalp ve damar hastalıklarını üzerinden bazı önlemler almalıdır.

CPR hastalığı bulunan kişi sigara tüketmemeli, bol bol egzersiz yapmalı, eğer ki kolesterol hastalığı varsa buna göre önlemler almalı, beslenmesine dikkat etmeli sağlıklı beslenmeli, eğer ki şeker hastalığı bulunuyorsa şekerini uygun ilaçlarla dengede sağlamalı ve doktor kontrolünü düzenli sağlamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top