Close

Kalıtsal hastalıklar nelerdir?

Ebeveynlerin çocuklarına aktardıkları hastalık anlamına gelen kalıtsal hastalıkların aktarımı, pek çok farklı türde ve şekilde gerçekleştirilebilir. Çocuğa bu tür hastalıkların geçmemesi için gebeliğin ilk dönemlerinde gerekli önemler alınmalıdır.

Kalıtsal hastalığa sahip olan anne ve babalar, bebeklerine bu hastalıkların aktarılması riskini taşırlar. Ebeveynlerin sahip olduğu kusurlu genler anlamına gelen ve bu ebeveynlerden dünyaya gelen çocukların da genlerine karışabilme ihtimali taşıyan bu hastalıklara dair gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

Kalıtsal hastalıklar nelerdir?

Hemofili

Akraba evliliklerinde sıklıkla rastlanan ve bozuk genlerin bir araya gelmesi sonucunda oluşan hemofili, kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır. Tedavisi son derece ağır olan hemofili, kadınlarda erkeklere oranlara daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

Yumurtalık kanseri

Babadan çocuğa geçtiği bilimsel olarak kanıtlanan yumurtalık kanseri de kalıtsal hastalıklar arasında yer alır. Babadan çocuğa geçen X kromozomundan kaynaklanan bu hastalık, kromozomda bulunan maGEC3 geninin aktarılması sonucunda meydana gelmektedir.

Albinoluk

Anne ve babadan çocuğa aktarılan melanin hücreleri ile alakalı olan albino, bu hücrelerin renk üretmemesi sonucu ortaya çıkar. Kalıtsal hastalıklar arasında bulunan albinonun tedavisi bulunmamaktadır.

Meme kanseri

Bir cinsiyet kanseri olmadığı bilimsel olarak açıklanan meme kanseri, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalıktır. Kadınların bu hastalığa yakalanma ihtimalleri yüzde 98 iken, erkeklerin meme kanseri olma ihtimalleri ise yüzde 2’dir. Kalıtsal bir hastalık olan meme kanserine yakalanma ihtimaline karşın, ailede bu hastalığa sahip bir büyük varsa diğer bütün bireylerin ergenlik dönemlerinden itibaren düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Balık pulu

Kromozomlarda bulunan cilt genlerinin bozulması ile birlikte meydana gelen balık pulu hastalığı, ciddi bir hastalıktır. Cilt derisinin üst tabakasında meydana gelen bu rahatsızlık, balık pulu gibi bir tabakanın oluşmasına neden olur. İlerleyen yaşlarda günlük hayatı zorlaştırma ihtimali taşıyan bu hastalığın da albinoda olduğu gibi kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Renk körlüğü

Kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında daha sık rastlanan renk körlüğü rahatsızlığı, anne ve babadan cinsiyet geni olarak çocuğa geçmektedir. Kız çocuklarına geçen hastalık genleri genellikle taşıyıcı olarak geçmektedir.

Diğer kalıtsal hastalıklar arasında ise astım, lösemi, kronik akciğer, prostat, bağırsak ve rahim kanserleri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top