Close

Kolik Bebek Nedir?

kolik-bebek-nedir

kolik-bebek-nedir

Kolik bebek; doğumun hemen ardından, birinci veya ikinci haftada bebeklerde kasılma nöbetleri ve ağlama ile belirtileri ortaya çıkan durumdur. Bir hastalık olmamasına karşın ebeveynleri endişelendiren ve bebeği huzursuz eden, bu durum kontrol altına alınabilir. Kolik bebekler için uygulanabilecek birçok yöntem bulunur. Aynı zamanda annenin beslenme alışkanları da bu süreçte büyük önem arz eder. Ancak öncelikli olarak kolik bebek teşhisinde aşağıdaki şartların kontrol edilmesi gerekir.

  • Bebeğin 3-4 aylıktan küçük olması
  • Haftada en az 3 gün süren ağlama nöbetleri
  • Gün içinde yaklaşık 3 saat ağlama durumu
  • Ağlamanın yanında kasılma ve huzursuzluk nöbetleri görülmesi

Bu gibi durumlar gerçekleştiğinde bebeğin kolik olma ihtimali yüksek olarak değerlendirilir. Kolik bebek ağlaması günlük ihtiyaçlar için ağlayan bir bebekten oldukça farklılık gösterir. Kolik bebek ağladığında susturulması oldukça güçtür. Uzun bir süre sakinleştirilemeyen bebeğin bebeğin ağlama nöbetleri genelde öğleden sonraları ve akşamları gerçekleşir. Ağlama nöbetleri bazen tüm gün sürebilir. Bebekler ve ebeveynler için uykusuz, stresli ve oldukça zorlu olan bu durum yaşamı olumsuz etkiler. Nedeni çoğu zaman gaz sancısı olduğundan, bebek gaz çıkardığında bir rahatlama yaşar ve ağlama nöbetleri son bulur. Bu yüzden bebeğin gazını çıkarması için elinizden geleni yapmanızda fayda vardır. Kolik bebekler ilk doğduklarında oldukça sakin olabilirler. Ancak ilk haftadan sonra ağlama nöbetleri başlayabilir. Herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın yenidoğan bebeklerin %20’si bu sorunu yaşamaktadır. Kolik bebekler duruş ve görünüş açısından diğer bebeklerden farklı hareketler sergilerler. Yumruklarını sıkarak; ayaklarını karınlarına doğru çekme pozisyonu en sık görülen hareketlerdendir. Bebek altı haftalıkken kolik artabilir ve üç ayını doldurduktan sonra bu durum kendiliğinden sona erer.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Bebeğiniz normal günlerden farklı şekilde davranıyorsa, ağlama, huysuzluk gibi belirtilerin dışında farklı belirtiler de gösterir. Başlıca kolik bebek belirtileri şunlardır:

  • Bebekler gergin bir yatış pozisyonuna sahiptirler. Kendilerini rahat hissetmedikleri yatışlarından ve duruşlarından belli olur.
  • Sürekli hale dönüşen ağlama krizlerine girerler.
  • Kol ve bacaklarını savurabilirler.
  • Karınları oluşan gazdan dolayı şiştir.
  • Gaz çıkardıklarında ağlama sona erer.
  • Genelde günde 3 saatten fazla ağlama görülmektedir.
  • Ağlamanın şiddeti ve uzunluğu normal zamanlara göre oldukça fazladır. Kolik bebek sesi diğerlerinden ayırt edilebilir niteliktedir.
Kolik Bebeğiniz Varsa Neler Yapmalısınız?
Kolik Bebeğiniz Varsa Neler Yapmalısınız?

Kolik Bebeğiniz Varsa Neler Yapmalısınız?

Eğer bir kolik bebeğe sahipseniz, dikkatli şekilde davranmanız oldukça iyi olur. Gaz sancısından kaynaklanan bu sorunu çözmek için bazı yöntemler mevcuttur. Bu uygulamalar bebeğinizin sakinleşmesinde olumlu etkilere sahiptir.  Ayrıca bebeğin uykusunu daha iyi almasını destekler. Bu yöntemler sayesinde kolik sürecini daha kolay şekilde atlatmanız mümkün olur.

  • Kucakta ya da beşikte bebeğin hafifçe sallanması bebekleri sakinleştirici özelliğe sahiptir.
  • Bebeği kucağa alarak göğsünüze yaslamanız güven duygusunu artırır. Aynı zamanda sırtına ritmik hareketlerle vurmak gazın çıkmasını sağlar. Böylece kolik bebek de oldukça rahatlayarak, ağlama nöbetleri sonlanır.
  • Araba bu tür bebekler için fazlasıyla etkilidir. Araba sesinin bebekler üzerinde sakinleştirme etkisi bulunduğu düşünülür. Aynı zamanda arabanın sallanması da bebeğin gaz sancısı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Bebekler bilindik seslere karşı fazlasıyla duyarlıdır. Bu nedenle anne babanın bebeğe masal anlatması ya da şarkı söylemesi onun için sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir.
  • Bebeğin emzirilmesi ya da bebeğe emzik verilmesi, ağlama nöbetlerinin sona ermesi için oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Suyun sakinleştirici etkisi ile bebeğinize banyo yaptırırken, sırtına ılık suyla masaj yapmanız onun rahatlaması için ideal çözümler arasındadır.

Bu yöntemlerin hepsini ard arda denemeniz bebeğiniz için yorucu olacaktır. Bu yüzden zamana yayarak yavaş yavaş deneyebilirsiniz. Ayrıca bebeğin verdiği tepkiler sayesinde hangisinin faydalı olduğunu öğrenmek, daha iyi bir çözüm yoludur. Eğer hiçbiri bu konuda size yardımcı olmuyorsa ve bebek sakinleşmiyorsa uzmana danışmanız en doğru yöntem olacaktır.

Sakinleştirici Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?

Bebekler doğdukları andan itibaren ritmik seslere karşı ilgilidir. Elektrikli süpürge, traş makinesi, saç kurutma makinesi gibi sürekli ses çıkaran aletlerin sesleri bebekler için sakinleştirici etkiye sahip olabilir. Bunların yanı sıra kolik bebek müzikleri denilen müzikler de, bebeğin ağlama nöbetini durdurmada yardımcı olabilir. Ritmik seslerin eklenerek yapıldığı bu müzikler, oldukça etkili bir yöntem olarak karşınıza çıkar. Ritmik seslerin yanında rüzgar, dalga gibi doğa sesleri de eklendiğinden ekstra rahatlatıcı özelliğe sahiptirler. Rahim içi sesler bebeğin rahatlamasına olanak sağlar. Bunun nedeni bebeğin anne karnında güvenli olmasıdır. Bu müziklere White Noise adıyla ulaşabilir ve bebeğinize dinletebilirsiniz. Bununla birlikte ninniler bebeğin uyumasına ve ağlamasının kesilmesine yardımcı olur. Özellikle ninni anne ya da baba tarafından seslendirilirse bebeğin sakinleşmesi oldukça kısa zaman diliminde gerçekleşebilir.

Kolik Bebeğiniz İçin Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar
Kolik Bebeğiniz İçin Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar

Kolik Bebeğiniz İçin Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar

Eğer kolik bir bebeğe sahipseniz ilk anda doktora gitmenize gerek yoktur. Bunun nedeni koliğin bir sağlık sorunu olmamasıdır. Herhangi bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, alınan önlemler ve önerilen uygulamalarla belli bir süre sonra kendiliğinden geçer. Evde yapabileceğiniz yöntemler sayesinde bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Bebeğinizi yakından takip ederek, uyguladığınız yöntemlerin faydalarını da gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda en çok dikkat edilmesi gereken, uzun soluklu bir dönemde sizi ve bebeğinizi yıpratacak duruma gelmeden önlemlerin alınmasıdır. Bazı uzun süren ağlamalar, kolikten dolayı olmayabilir. Bebek başka bir rahatsızlıktan ötürü ağlama nöbetine girmiş olabilir. Eğer evde gerçekleştirdiğiniz uygulamalar bebeğinizin genel durumunda bir değişiklik yaratmıyorsa bir uzmana danışabilirsiniz.

Koliğin Doğurduğu Sonuçlar ve Beslenme Önerileri

Bebekler için uyku gelişimleri ve sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Ancak kolik bebekler uykularını verimli bir şekilde alamazlar. Bunun nedeni gaz sancısından kaynaklanan ağlama nöbetleridir. Bu yüzden bebek yorgun ve huysuz olabilir. Alınamayan uyku sebebiyle bebeğin gelişiminde ve genel durumunda ufak sorunlar görülebilir. Burada önemli olan süreci yakından takip ederek bebeğin kısa sürede rahatlamasını sağlamaktır. Çok uzun süren ağlama nöbetleri ve gaz sancıları hem bebeği hem de ebeveynleri olumsuz yönde etkiler. Yeni doğum yapmış olan anne, psikolojik ve fizyolojik açıdan daha hassas olduğundan bebeğin uzun süre ağlamasına dayanamayabilir. Üzüntü ve uykusuzluk, bir sonraki adımda annenin sütünde azalma görülmesine neden olabilir. Annenin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de beslenme alışkanlıklarıdır. Aldığı besinler yoluyla üretilen anne sütü doğrudan bebeği etkiler. Bu yüzden gaz yapmayan besinlerin tüketilmesi, bebeğin kolik olmasını önleyebilecek önemli hususlar arasında yer alır. Gaz yapmayan ve tüketilmesi önerilen başlıca besinler arasında şunlar yer alır:

  • Et ve balık
  • Havuç
  • Mısır
  • Armut
  • Elma
  • Patates
  • Kabak
  • Patlıcan
  • Mantar
  • Yumurta

Faydalı olmasının yanında, bebeğinizin kolik sorunu yaşamaması için öncelikli olarak bu besinleri tüketmeniz ilerleyen süreçte çeşitli olumlu etkiler sağlar. Ayrıca doktorunuza danışarak, yeni bir beslenme düzeni kurmanız birçok açıdan yararlı olur. Papatya, zencefil gibi bitkisel çayların tüketilmesi de tavsiye edilen yöntemler arasında yer alır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top