Close

Mantar hastalığı hakkında bilinmesi gereken 7 detay

Mantarın, vücudun çeşitli yerlerine yerleşmesiyle oluşan bu hastalık, toplumun genel sorunlarından biridir.Peki çevremizdeki insanların yüzde yetmişinde olan ama kimsenin konuşmayı tercih etmediği bu hastalık hakkında bilinenler, bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler neler?

Mantar hastalığı nedir?

Enfeksiyonun vücudun çeşitli bölgelerine yerleşip çoğalmasıyla oluşan mantar hastalığı, toplumun geneline yayılmış durumdadır.

Bu hastalığın, yüzyıllardır insanları rahatsız eden yanına rağmen, günümüzde hala enfeksiyona neden olan mikrobun mikroskopla tespit edilmesiyle tanı koyulabilmektedir.

Bu mantarlar, yaklaşık elli çeşittir ve yerleştikleri bölgede uygun zamanı ve ortamı kollar, sonrasında çoğalır ve hastalık oluştururlar.

Mantar bulaşıcı mıdır?

Mantar hastalığı, özellikle sıcakların fazlasıyla arttığı yaz aylarında çok bulaşıcıdır. Tarak, havlu, yatak, iç çamaşırı veya çorap, banyo lifi, terlik, ayakkabı gibi kişisel eşyaların diğer kişilerle kullanılmasıyla hızlıca yayılır. Fiziksel temas yoluyla da bulaşabilir.

Çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygın olarak görülür.

Unutmayın ki mantarlar, temiz olmayan ve nemli bölgeleri severler. Bu sebeple havuzda veya denizde yüzenler, ellerini ve ayaklarını yıkadıktan sonra uzun süre ıslak bırakanlar ile aşırı terleyenler mantar hastalığı karşısında dikkatli olmalıdır.

Çeşitleri nelerdir?

Vücut mantarı: vücudun görülen kısımlarında meydana gelir. Kaşıntı, kızarıklık, pul pul dökülme gibi belirtilerle kendini gösterir. Vücut havlusu paylaşımı, deniz veya havuz gibi topluma açık alanlardan alınan mantarların enfeksiyon yapmasıyla oluşur.

Saç mantarı: saçlı kafa derisinde meydana gelir. Saçların uzamasını, sağlıklı olmasını engeller; kırık ve dökülmeye sebep olur. Saç diplerinde kaşıntı, yara ve kızarıklık ile kendini gösterir. Saç havlusu, tarak gibi malzeme paylaşımları; havuz veya denize bonesiz girmeyle mantar mikrobu vücuda alınır. Sonrasında enfeksiyon oluşur. Saç mantarı hayvanlardan insanlara da bulaşabilir. Çocuklar arasında çok yaygındır.

Ayak mantarı: En sık görülen mantar enfeksiyonu türüdür ve ayak parmakları arasında oluşur. Ayağın uzun süre nemli kalması bu hastalığın sebeplerinden başlıcasıdır. Ayak parmakları arasında hafif kaşıntı veya kabuklanmayla kendini gösterir. İleri evrelerinde ayakta şişmeye ve şişen yerlerde akıntıya sebep olur. Dar ayakkabı giymek; topluma açık olan sauna, hamam, havuz kenarı gibi alanlarda çıplak ayakla dolaşmak; başkasıyla çorap, terlik, ayakkabı veya ayak havlusu değişimi yapmak mantar hastalığına neden olabilir.

El mantarı: Genelde elin üstünde ya da el parmakları arasında oluşmasına karşın bazı vakalarda avuç içinde veya parmak altları ve üstlerinde de görülebilir. El kuruluğu, kaşıntı ve elin kırmızıya dönük bir renkte olmasıyla kendisini gösterir.

Tırnak mantarı: özellikle tırnak kenarlarında oluşan bu enfeksiyon, önlemi alınmadığı takdirde tırnağın tümüne yayılarak tırnağın etten ayrılmasına kadar varan sonuçlar doğurabilir. Tırnağın sararması, matlaşması, kalınlaşması ve zamanla şeklinin bozulmasıyla kendini belli eder.

Kasık mantarı: Mantarın genital kısımda yayılmasıyla ortaya çıkar. Genital organ çevresinde, kasıklarda, bacak arasında, kaşıntı, kızarıklık, dökülme, kabarcıklar ve kötü kokuyla kendini belli eder.

Vajina mantarı: Kadın organı olan vajinada meydana gelen mantar hastalığı vajinal kaşıntı, kızarıklık, yoğun ve sarımsı akıntı, vajinada koku gibi belirtilerle kendini gösterir.

Mantar nasıl tedavi edilir?

Lütfen mantar hastalığınızın teşhisi ve tedavisi konusunda bir doktora danışınız. Doktor, hastalığı tespit ettikten sonra tedavisi için hap, yanında da merhem önermektedir. Hastalık en geç iki ay içerisinde geçmektedir.

scroll to top