Close

Menengiç kahvesi nasıl yapılır?

Faydaları saymakla bitmeyen menengiç kahvesi nedir?

Menengiç kahvesi nedir? Kahvenin yapımı, sırrı ve faydaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm cevaplar;

Menengiç, aynı ismi taşıyan yabanî Antep fıstığı ağacının fıstıklarının -Ege’deki adıyla çitlenbik- dövülmesiyle elde edilen bir karışımdır. Bu ağacın ekimi yapılmaz, doğal olarak yetişir. Ülkemizde İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dağlık bölgelerinde yetişir. Yöreden yöreye farklı isimlendirilse de en bilinen ismi Menengiçtir. Sakız olarak çiğnendiği için sakızlık veya sakız ağacı adını alır. Bu fıstığın kurutulmuş hali çerez niyetine tüketilir ve yağı da bıttım sabunu yapımında kullanılır.

Hasat ardından güneşte, doğal olarak kurutulan bu fıstıklar kuruduktan sonra rengi koyu kahverengiye dönene kadar -araştırmacılara göre 200 derecede 20 dakika- kavrulur ve macun kıvamına gelene kadar ezilir. Kahve karışımı bu şekilde elde edilir. Uzmanlar, fıstığın kavruluş tarzı ve süresine göre kahvenin tadının değişeceğini vurgulamıştır.

Türk Kahvesine göre daha yumuşak bir tadı olan Menengiç kahvesi, içenlerini ikiye bölmüş durumda. Müptelası mı olalım yoksa yanından bile geçmeyelim mi biz de karar veremedik ama Menengiç kahvesi kahve olarak değil de ilaç olarak dünyamıza adım atmış olsaydı eminiz ki daha çok rağbet görürdü.

Menengiç Kahvesinin Faydaları

Çeşitli mineralleri bulundurmasının yanı sıra içinde bakır, çinko, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum ve E ve B grubu vitaminleri vardır. Menengiç kahvesi aynı zamanda protein, yağ, lif ve antioksidanlar bulundurduğundan kansere ve yaşlanmaya karşı doğal silahlardan biridir. Kafein içermeyen kahvenin faydaları ise saymakla bitmiyor.

-Öksürüğü giderir.

-Romatizma ve mide ağrılarını dindirir.

-Astım veya hastalık sonucu oluşan nefes darlığına iyi gelir.

-Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardımcıdır.

-Afrodizyak etkisi vardır.

-Akciğer iltihabı başta olmak üzere vücut iltihaplanmalarına karşı etkilidir.

-Ses tellerine iyi gelir ve ağız kokusunu önler.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Egzama, sarılık, ishal gibi hastalıklar için de halk arasında çözüm olarak kullanılır.

Menengiç Kahvesi Nasıl pişirilir?

İki şekilde pişirilebilir. İlk pişirme yöntemi Türk kahvesiyle aynıdır. Kişi başı tatlı kaşığının yarısı kadar Menengiç kahvesi ve yine kişi başı bir fincan su, üzerine dilediğiniz miktarda şekerle pişirebilirsiniz.

Ya da su yerine süt tercih edebilirsiniz. Cezveye kişi başı bir kahve fincanı süt ve kişi başı bir çay kaşığı Menengiç kahvesi ve ağız tadınıza göre şeker ekleyerek Türk kahvesi tarzında pişirebilirsiniz. Menengiç yağlı bir besin olduğundan sütünüzü az yağlı tercih etmeniz sağlığınıza faydalı olacaktır.

Menengiç kahvesi yaparken Türk kahvesinde olduğu gibi köpükleri ayırmanıza gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top