Close

Sebum

 

Sebum bazı yağların değişken olarak bir karışım oluşturmasıyla medydana gelen salgıdır. Kompleks karışım oluşturarak sebum salgılanmasına neden olan bu yağlar; serbest yağ asitleri gliseritler, skualen, kolesterol ve kolesterol esterleri olarak bilinir. Sebum da bu yağların kompleks karışımlarından oluşan yağ bezelerinde bulunarak salgılanır.

Görülen bu yağ bezelerinin çok fazla çalışması sonucunda sebum salgılanır. Tüm bunların yanı sıra sebum üretimi bazı faktörlere göre değişkenlik gösterir. Bu faktörler; yaş, ergenlik çağı, bazı bir takım ilaçlar, çevresel etmenler, cilt tipi ve bazı hastalıklardır. Bu durumlara bağlı bir şekilde sebum üretimi değişiklik gösterebilir. Sebum üretimi bu etmenlere bağlı olarak oluşsa da yağlı ciltlerde ve sivilce ve akneye, kızarıklıklara eğilimli ciltlerde daha fazla gözlemlenebilir. Sebum üretimi ciltte siyah noktaların oluşmasını da kolaylaştırır.

Sebumun Görevleri Nedir?

·         Sebum cildinizi bakteri ve mantarların oluşumuna karşı korur.

·         Ciltteki su kaybını minimuma indirir, azaltır.

·         Sebum vücut kokusunu düzenler.

Sebum Üretimini Azaltmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

·         Hijyenik olmak bu açıdan önemlidir.

·         Bol miktarlarda meyve ve sebze tüketimi.

·         Doymuş yağlardan uzak durmak.

·         Saç derisini tahrip etmemek, kaşımamak ve çok ovalamamak.

·         Bol bol su tüketmek, sıvı ihtiyacını her gün karşılamak.

·         Stresten uzak durmak ve stres ile baş etmenin yollarını öğrenip uygulamak.

Aşırı Sebum Üretimini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Vücutta bulunan aşırı sebumu atmak için bazı birtakım yollar vardır. Bunlar genel olarak cilde bakım uygulamaktan geçer. 

  • Doğal bir şekilde yapılacak kil maskesi vücuttaki fazla sebumu atacaktır. Kil ciltte bulunan fazla yağı absorbe eder ve bunun yanı sıra cildi nötralize ederek yabancı maddeleri ciltten atar. Dolayısıyla aşırı sebumu da dışarıya atar.
  • Cildin yanı sıra saç derisindeki sebumu da atmak için nane kullanılması önerilir. Nane içerisinde taşıdığı antioksidan etki ve antibakteriyel özelliğiyle saç derisindeki fazla sebumu atar.
  • Buz küplerini cilde uygulamak da ciltte oluşan sebum üretimini yavaşlatmaya yardımcı olur. İnce bir bez parçasının yardımıyla buz küplerini yavaş yavaş cildinize uygulamak cilde oldukça iyi gelecek ve sebum üretimini de yavaşlatacaktır.
  • Tüm bunların yanı sıra A vitamini de vücuttaki sebum üretimini oldukça yavaşlatır. A vitamini bulunduran ve engin olan gıdaların tüketimi a vitamini almanızı sağlar. Yer elması, kara lahana, marul havuç, kuru kayısı, elma, biber ve ton balığı gibi besinler A vitamini almanızı kolaylaştırır.
  • Vücutta birçok şeye iyi gelen yeşil çay, vücuttaki sebum üretimini de düzenler ve azaltır. Yeşil çay siyah noktalar, sivilceler ve yağ bezeleri için iyileştirici etkiye sahip olduğunda buralarda salgılanan sebum miktarını da azaltır.

Tüm bu doğal yollarla üretilen fazla sebumu engelleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top