Close

Suni sancı ile doğum nasıl olur?

suni-sanci-ile-dogum-nasil-olur

suni-sanci-ile-dogum-nasil-olur

Suni sancı ile doğum işlemi, doğum zamanı gelmiş anne adaylarında doğal yoldan sancılanma başlamadığı zaman uygulanır. Anne adayına yapılan iğneler ile doğal olmayan yoldan sancı sağlanır. Verilmiş olan suni sancı ile anne adayı doğuma hazır hale gelir.

Suni sancı nedir?

Suni sancı, doğum işlemi zamanında başlamadığında anne adayının birtakım iğnelerle sancılandırılması işlemidir. Doğumun başlaması anne adaylarında bulunan oksitosin adlı hormon sayesinde olur. Gebelik döneminde bebek doğum için gerekli olan süreyi tamamladığı zaman oksitosin hormonu da doğal yollarla salgılanmaya başlar. Hormon sayesinde gelen sancılar ile rahim kasılması da başlamış olur. Rahim kasılması, doğum sancısı olarak da adlandırılabilir.

Vakti gelen doğum işlemlerinde doğal yoldan oksitosin salgılanmadığı durumlar olabilmektedir. Bu anlarda veya doğumun süresini kısa tutmak amacıyla anne adayına suni sancı verilebilmektedir. Suni sancı ile doğum işlemi, beklemeye gerek olmadan daha kolay geçecektir.

Suni sancı ile doğum nasıl başlar?

Suni sancı ile doğum, ilk olarak suni sancının verilmesiyle başlar. Bu sancının oluşması için anne adayına direkt veya seruma katılarak ilaç verilmektedir. Verilen ilaç ile birlikte kasılmalar da yavaş yavaş başlayacaktır. Kasılmaların aralığı ve sıklığı doğuma başlangıç için önemlidir. Kaç saniye veya kaç dakika aralıklarla kasılmaların yaşandığı kontrol edilir. Bunun sonucunda doktorun uygun gördüğü an doğum işlemi başlar.

Suni sancı oluşturmak için verilen ilaç aslında kasılmalara sebep olan oksitosin hormonudur. Serum ile birlikte sulandırılarak verilir. Sancı verme işlemi başlamadan önce anne adayının kardiyotokografi monitörüne bağlanması, tüm süreci kontrol altında tutmak için iyi olabilmektedir. Kardiyotokografi ile hem bebeğin kalp ritimleri görülebilirken hem de rahim kasılmaları ölçülebilmektedir.

Suni sancı ile doğum sakıncalı mıdır?

Suni sancı ile doğum yapmanın da belirli birkaç sakıncası sayılabilmektedir. Bunlardan ilki, oksitosin hormonunun fazla verilmesidir. Fazla gelen hormon takviyesi sebebiyle, kasılmalar beklenenden fazla olabilir. Aşırı kasılma da bebek için sıkıntı oluşturabilmektedir.

Uzun süreli suni sancı da sakıncalı olabilmektedir. Aşırı gelmesi durumunda su zehirlenmesi oluşur. Nadir görülen bir diğer sakınca ise, rahim yırtılmasıdır.

Tüm sakıncalı haller ve genel bilgilendirme için mutlaka uzman hekim ile görüşülmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top