Close

Kurdeşen tedavisinde alternatif olabilecek 4 faydalı bitki

Bir cilt hastalığı olarak bilinen kurdeşenin yediğiniz yiyeceklerden kullandığınız ilaçlara ya da yaptığınız herhangi bir gündelik alışkanlığa kadar birçok sebebi olabilir. Peki, bu sebepler nasıl ortaya çıkıyor? Kurdeşeni tedavi etmek mümkün mü?

Kurdeşen hastalığı, tıp dilindeki adıyla “ürtiker”, bir deri rahatsızlığıdır. Deri üzerindeki kırmızı ya da pembe renkli kabarcıklardan oluşan bu rahatsızlık, özellikle boyun ve göğüs kısmında ortaya çıkarken, vücudun hemen her yerinde de oluşabilir. Boyutları değişkenlik gösterirken, birden fazlası bir araya gelip, büyük bir şekilde de görülebilir.

Genellikle 24 saat içinde kaybolur. Fakat yeniden bir başkası oluşmaya başladığı için, 6 haftaya kadar sürdüğü de görülmektedir. Bu gibi kurdeşenlere “akut kurdeşen” adı verilir. Eğer 6 haftadan uzun sürüyorsa, bu durum “kronik kurdeşen” olarak adlandırılır.

Kurdeşene ne sebep olabilir?

Kurdeşen çok sık görülmekle birlikte, her yaş grubundan insanın başına gelebilecek bir hastalıktır.

Kurdeşenin sebeplerine bakıldığında, alerjik sebepler bunların başında gelir. Alerji aşıları, ilaçlar, polenler, süt, yumurta, kuru yemiş ya da meyve gibi yiyecekler, böcek ısırıkları ve hayvanlar gibi birçok sebep örnek olarak verilebilir.

Tüm bunların dışında başka faktörler de kurdeşen çıkmasına sebep olabilir. Çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalmak, güneş altında kalmak, deriyi tahriş edici şekilde kaşımak, stres ya da iltihap gibi durumlar bunlardan birkaçıdır.

Kurdeşen olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?

Kurdeşen deride kırmızı- pembe renklerinde, farklı boyutlarda kabarıklardan oluşan bir hastalıktır. Genellikle kaşınma bu belirtilerin başında gelirken yanma hissi ve batma hissi de oluşabilir. Deride oluşan döküntüler de belirtiler arasında yer almaktadır. Eğer kurdeşen, cildin yumuşak ya da derin kısımlarında meydana gelirse belirti şişlik olarak kendini gösterebilir. Bu durum “anjioödem” olarak adlandırılır.

Eğer yukarıdaki durumlara benzer durumlar yaşıyorsanız, bir cilt uzmanına görünmeniz, hem teşhis hem de tedavi için önemli olacaktır.

Kurdeşenin tedavi yöntemleri nelerdir?

Kurdeşenin en zorlu kısmı, neden kaynaklandığını bulmaktır. Sebep bulunduğunda, buna sebep olacak durumu ortadan kaldırmak en iyi çözüm yolu olacaktır.

Doktorunuzun rehberliğinde, hafif durumlar için,  antihistaminik ilaçlarının kullanılması; daha ağır durumlar için epinefrin veya kortizon gibi ilaçlar kurdeşeni tedavi edebilecek yöntemler arasındadır.

Kurdeşenin bitkisel tedavi edilmesi de mümkündür.  Bu bitkilerin çaylarının belirli oranlarda tüketilmesi, tedaviyi hızlandırıcı etkiye sahip olabilir.

1.Yeşil çay

2. Isırgan yaprağı

3.Zencefil

4.Zerdeçal

Bu bitkilerin yanı sıra Kullanım dozlarına dikkat ederek balıkyağı, B12 vitamini, C vitamini gibi besin takviyeleri de önerilmektedir.

scroll to top