Close

LDL yani kötü kolesterol nedir?

LDL yani kötü kolesterol nedir? LDL hangi hastalıkları tetikler?

Friends with piza. People in a cafe. Company speaking

 

Kanda kolesterolü taşıyan lipoprotein tiplerinden biri olan LDL, halk arasında kötü kolesterol olarak da bilinmektedir. Fazla yükseldiği zaman çeşitli sıkıntılara neden olan bu kolesterol tipinin düşürülerek normal seviyeye indirilmesi gerekmektedir. LDL yani kötü kolesterol hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik.

LDL KOLESTEROL NEDİR?

Halk arasında kötü kolesterol olarak da bilinmekte olan LDL kolesterol, kan içerisinde kolesterolü taşımakta lipoprotein tiplerinden biridir. Bu lipoprotein türü; kan damarının duvarlarında kolesterolü aşırı şekilde biriktirdiği ve bunun sonucunda da atardamarların sertleşmesi ile kalp hastalığına olumsuz şekilde katkı sağladığı için arzulanmayan bir lipoprotein türü olarak kabul edilmektedir.

LDL KOLESTEROL TESTİ NASIL YAPILIR?

Bir toplardamar veya el parmağının delinmesi sonucunda alınan kan numunesinin test edilmesi ile elde edilen bu test için hastanın 12 saat boyunca aç kalması gerekmektedir.

LDL KOLESTEROL TESTİ NEDEN YAPILIR?

Hastanın taşıdığı kalp hastalığı geliştirme riskini tespit edebilmek amacıyla uygulanan bu test, kan kolesterol tipleri arasında kalp hastalığı riskini belirleme konusunda en başarılı test olarak kabul edilmektedir.

Alınan tedavi kararları konusunda oynadığı rolün yanı sıra diyet veya egzersiz programlarına başladıktan sonra da süreci takip edebilmek için LDL değerleri incelenmektedir. Ayrıca hasta için lipit düşürücü ilaçlardan hangisini reçetelendirmenin daha yararlı olacağını belirlemek amacıyla da bu testten faydalanılabilmektedir.

LDL KOLESTEROL DEĞERLERİ NE ANLAMA GELİR?

LDL kolesterol seviyesinin yüksek olması, kalp hastalığı riskine işaret etmektedir. 

100 mg/dL (2.59 mmol/L)’den düşük olan LDL kolesterol değerleri, optimal düzeyde kabul edilmektedir.

100 ile 129 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L) arasında değişiklik gösteren LDL kolesterol değerleri, optimal düzeye yakın veya üstünde kabul edilmektedir.

130 ile 159 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L) arasında değişiklik gösteren LDL kolesterol değerleri, sınırda yüksek kabul edilmektedir.

160 ile 189 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L) arasında değişiklik gösteren LDL kolesterol değerleri, yüksek kabul edilmektedir.

180 mg/dL (2.59 mmol/L)’den yüksek olan LDL kolesterol değerleri ise çok yüksek kabul edilmektedir.

LDL kolesterol değerinin yüksek çıkmasına neden olan önemli risk faktörleri arasında sigara tüketimi, diyabet, hipertansiyon, soygeçmişte erken yaşta kalp hastalığı öyküsü yer almaktadır.

DÜŞÜK LDL KOLESTEROL NEYİ GÖSTERİR?

LDL kolesterol düzeylerinin düşük çıkması genellikle kaygı nedeni olmamakta ve izlenmeyi gerektirmemektedir. Bu değerin düşüklüğün nedenleri arasında ise kalıtsal lipoprotein eksikliği veya hipertiroidizm, siroz, enfeksiyon ve inflamasyon yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top