Close

Lohusalık Döneminin 2. Haftası

lohusaligin-2-haftasinda-vücutta-olan-degisimler

Genellikle 6 hafta süren lohusalık, her annenin başından geçen bir süreçtir. Lohusalık dönemi vücudun eski haline geri dönüş aşamasıdır. Bu dönemin 2. haftası ise ayrı bir önem taşımaktadır. Her annenin başından geçen bu dönemin 2. haftasında neler yapılmalıdır ? Daha rahat atlatmak için neler gereklidir ? İşte lohusalığın 2. Haftasında yaşanan değişimler ve alınması gereken önlemler.

Lohusalığın 2. Haftası

Doğum yapan kadınlar, lohusalıkta bir çok rahatsızlıkla mücadele etmektedir. Birinci haftaya göre hafifleyen şikayetler ikinci haftada da devam etmektedir. Bunların başında vajinal akıntının devam etmesi, ani kilo değişimi ve bir takım psikolojik sorunlar gelmektedir. Annenin bu sorunlarla ilgilenirken bir yandan da bebeğiyle ilgilenmesi gerekmektedir. Bazı pratik uygulamalar ile bu sorunların üstesinden gelinip annenin daha rahat bir lohusalık dönemi geçirmesi sağlanabilmektedir.,

Lohusa dönemindeki psikolojik değişimler

Lohusa dönemindeki annelerin genel psikolojik sorunlarının başında, karmaşık duygu durumları gelmektedir. Anne, zorlu hamilelik sürecini atlattığı için sevinçli ve gururlu olsa da bebeği hakkındaki kaygıları daha ağır basmaktadır. Öte yandan uykusuzluk, yorgunluk ve bedensel zayıflıklar yaşamaktadır. Tüm bunlar duygusal ikilemlere yol açmaktadır. Doğumdan sonraki ikinci haftada annelerin yarısında  “ annelik hüznü “ diye tabir edilen ruhsal durum ortaya çıkmaktadır. Bu durumun en büyük belirtileri annenin sürekli huzursuz olması ve hiçbir şeyden keyif almamasıdır. Bu tarz duygusal değişimler doğal karşılanmalıdır. Anne duygularını dizginlemek yerine serbest bırakırsa lohusalık döneminde psikolojik açıdan daha rahat olacaktır.

Lohusa dönemindeki fiziksel değişimler

Zorlu geçen ilk hafta sonrasında, lohusalığın ikinci haftasındaki fiziksel değişimlerle baş etmek daha kolaydır. İkinci haftada, vajinal akıntı devam eder ancak ilk haftaya göre azalmaktadır. Akıntının ilk haftaya göre artması halinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Dikişler tam olarak üçüncü haftada iyileşecektir. Buna rağmen ikinci haftada da gözle görülür bir iyileşme kaydedilir. İkinci haftanın sonlarına doğru anne, hamilelik döneminde aldığı kilonun %70’ini vermektedir. Anne, rahmini hissetmeye devam eder. Rahim akıntısı da sürmektedir. Bu akıntı rahmin küçüldüğünün habercisidir. İkinci hafta itibariyle banyo yapılabilir. Anne kısa yürüyüşler yapabilir ancak cinsellik için henüz erkendir.

Lohusalık döneminde beslenme

İlk haftada olduğu gibi, lohusalığın ikinci haftasında da bol bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az 3 litre suyla birlikte çorba, meyve suyu, soda vb. yüksek oranda su içeren gıdalar tüketilmelidir. Bunlara ek olarak kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünleri, kuruyemişlerin yanında protein içeren gıdaların bol bol tüketilmesinde yarar vardır. Lohusalığın ikinci haftasında gaz şikayetleri seyrek de olsa görülmektedir. Bu sebeple gaz şikayetine yol açacak gıdalar daha az tüketilebilir. Beslenme düzeni 3 ara 3 ana öğün olmak üzere 6 öğün olmalıdır. Tüm öğünlerde protein alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top