Close

Magnezyum eksikliğine sebep olabilecek 7 önemli faktör

Magnezyum, insan vücudunda kas kasılmaları, sinir iletimi ve kemik hücresi üretimi gibi önemli işlevlerin yerine getirilmesinde kullanılan mineraldir. Magnezyum eksikliği uzun vadede vücuda zarar veren bir durumdur. Ciddi miktarda bir eksiklik oluşana kadar vücutta yüksek tepkiler oluşmayabilir. Bu yüzden magnezyum eksikliğinin sebeplerini öğrenip önlemini alarak vücudun fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesini sağlayabiliriz.

Magnezyum eksikliğinin sebepleri nelerdir?

Sağlıklı bireylerde magnezyum eksikliği görülmesinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Magnezyum açısından düşük değerde beslenme özellikle sık sık fast food tüketen bireylerin içinde bulunduğu durumdur. Sürekli olarak doymuş yağ, şeker, tuz, sentetik D vitamini tüketimi vücutta magnezyum eksikliğini doğururken vücudun magnezyuma olan ihtiyacını giderek arttırır. Bunun sebebi doymuş yağın bağırsaklardaki magnezyum emilimini azalttığı ve yüksek şeker tüketiminin de böbreklerdeki magnezyum atılımını arttırdığı olarak kanıtlanmıştır. Magnezyum değeri zengin olan besinlere tüm tahılları, yeşil sebzeleri ve kuru yemişleri örnek gösterebiliriz.
  • Tatlı su yani mineral açısından zayıf olan suların tüketimi vücuda alınan magnezyum oranını oldukça düşürüyor. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) 2009’da yaptığı çalışmalarda magnezyum açısından zengin suların tüketiminin bireylerde kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermiştir. Bunun yanında su tüketiminin azaltılarak yerine asitli ve şekerli içeceklerin tüketiminin artması, bu içeceklerin vücuttaki magnezyuma bağlanarak magnezyumun vücutta kullanılmasının önüne geçtiğini göstermiştir.
  • Yüksek kalsiyum takviyeleri kontrolsüz ve uzun süre kullanıldıklarında vücuttaki magnezyum depolarını boşalttığı gözlenmiştir. Bunun nedeni kalsiyumun bağırsaklardan emilimi magnezyum sayesinde gerçekleşmektedir.
  • Bazı ilaç tedavileri vücudun magnezyum emilim mekanizmasını engelleyerek böbreklerden de magnezyum atılımını arttırırlar. Bunlardan bazıları, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve kortizondur.
  • Alkol bağımlılığı ve yüksek alkol tüketimi magnezyum eksikliğinin sebeplerinden birisidir. Karaciğer fonksiyon bozuklukları, kusma ve ishal vücuttaki magnezyum oranını oldukça düşüren etkenlerdir.
  • Cerrahi ameliyatlar, yanık, diyabet, hormon düzensizlikleri gibi rahatsızlıklar vücudun magnezyuma çok daha fazla ihtiyaç duyduğu durumlardır. Bunun nedeni mide asidi seviyesinin düşmesiyle sonuçlanmalarıdır. Düşük mide asidi tüketilen besinlerin bağırsaklardan emilecek forma gelmelerini engeller. Bu durum vücuda alınan besinlerin kan dolaşımına ve dokulara ulaşmadan dışarı atılmasıyla sonuçlanır. Öte yandan mide asidi seviyesi yaş ilerledikçe de doğal olarak azalır. Bu yüzden besinlerden kazanılacak magnezyum miktarı da düşecektir.
  • Magnezyum tüketimi yeterli olsa bile bağırsak ve böbrek etkenli hastalıklar ve genetik mutasyonlar vücudun magnezyumdan faydalanmasını engeller.

Bu hastalıklardan bazıları şunlardır;

-Crohn hastalığı

-Çölyak hastalığı

-Kısa bağırsak sendromu

-Akut tübüler nekroz

-Sistemik mastositoz

scroll to top