Close

Mono Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Boğazınız ağrıyor ve acımasız bir baş ağrısıyla mücadele ediyorsanız öpücük hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Peki ama nedir bu öpücük hastalığı? Halk arasında ‘öpüşme hastalığı’ olarak da bilinen mononükleoz ateş, lenf bezi büyümesi, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. “Mono” olarak da bilinen mononükleoz, sıklıkla Epstein-Barr virüsünün (herpes virüsü) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Farklı virüsler de buna neden olabilir ve mononükleoz ciddi bir hastalık olarak kabul edilmez; ancak semptomları hastalığa yakalanan kişinin birkaç hafta boyunca normal aktivitelere devam etmesini engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bu hastalığın klasik semptomları, özellikle 15 ila 17 yaş arasındaki gençler ve otuzlu yaşlarındaki yetişkinlerde daha sık görülür.

Mono Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Mono sıklıkla virüsü taşıyan bir kişinin tükürüğü veya mukusu ile temas edildiğinde bulaşır. Mono ayrıca “öpüşme hastalığı” olarak da bilinir, çünkü öpüşme yoluyla kolayca bir başka kişiye geçebilir ve gençler ve genç yetişkinlerde daha sık görülmesinin nedeni de budur. Mono cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak da kabul edilebilir. Ancak bu tüm taşıyıcıların hastalığı bu yolla kapacağı anlamına gelmez. Bazen öksürme veya hapşırma yoluyla veya enfekte olmuş bir kişinin başka bir kişiyle yiyecek ya da bardak paylaşması yüzünden de yayılabilir.

Bununla birlikte, zaman zaman semptomlar fark edilemez olmasına rağmen, çocuklar da bu bulaşıcı hastalığı kapabilirler. Fakat ufak çocuklar bir süre sonra antikorlar ve dolayısıyla monoya karşı bir bağışıklık geliştirirler, bu nedenle çocukken bu hastalığı geçiren kişilerin yetişkinlikte hastalığa yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Mono genellikle ciddi bir hastalık değildir, ancak daha tehlikeli hale getiren komplikasyonlara neden olabilir.

Mono Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aşırı yorgunluk veya halsizlik, yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları ve kas güçsüzlüğü, boğaz ağrısı, boyunda veya koltuk altında şişmiş bezeler, genişlemiş bir dalak ve döküntü hastalığın belirgin semptomlarıdır. Bununla birlikte, semptomlar farklı yaş grupları arasında büyük farklılıklar gösterir ve viral dökülme, ortalama 6 ay boyunca devam edebilir. Özellikle ateş ve boğaz ağrısı ana belirtilerse, yani hafif mono semptomları varsa, zaman zaman bunun soğuk algınlığı veya grip olduğunu düşünebilir. Mono basit bir kan testiyle teşhis edilebilir.

Mono Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Mono hastalığının herhangi bir aşısı yoktur; hiçbir aşı mono hastalığını engelleyemez ve hiçbir ilaç da hastalığı tedavi edemez. Bununla birlikte, sadece uykunun iyi alınması, ağrı kesici ilaçlar ve sıvı tüketimi hastalığın semptomlarını zayıflatır ve daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapabilir veya boğazınız ağrıyorsa bir pastil alabilirsiniz. Mono’dan kurtulmaya çalışırken, ağır nesneleri kaldırmak veya zorlayıcı ve temas gerektiren sporları yapmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır. Çünkü spor sırasında hastalık yüzünden yorulmuş karaciğerinize veya dalağınıza zarar verebilirsiniz. Enfeksiyon sırasında bazen dalağınız şişebilir. Hastalık çoğunlukla iki ila dört hafta arasında kendiliğinde iyileşir. Ancak bir süre daha kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Bu süreçte bol su tüketerek ve dinlenerek hastalıktan tamamen kurtulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top