Close

Orkide bakımı için 3 tavsiye

Orkide evlerinizde yetiştirebileceğiniz oldukça zarif görünüme sahip bir bitkidir. Bakımı zor olmasına karşın doğru yetiştirilme koşulları sağlanıp doğru bir bakım yapılırsa çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz. Orkide güzel kokusuyla da evlerinizi süsleyebilecek en özel çiçeklerdendir. Peki, bu çiçek nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır? Sizler için derledik.

Orkidenin bakımı evde nasıl olmalıdır?

Orkidenin bakımı oldukça dikkat ve emek ister. Yetiştirilmesi zordur ve hassas olmak gerekir. İlk olarak çiçeğinizin yetişeceği alanı belirlemelisiniz. Çiçeğin büyüyeceği bölgenin aydınlık olması fakat direkt güneş ışığı almaması gerekmektedir. Bu çiçekler genellikle evlerin doğu cephelerinde daha çok büyümeye elverişlidirler. Eğer çiçeğinizi büyütmek için evinizin batı ya da güney cephesini tercih ediyorsanız bir perde yardımıyla çiçeğinizi korumalısınız.

Orkide ne sıklıkla sulanmalıdır?

Orkidelerin ne zaman sulanacağı çok önemlidir çünkü bu bitkinin kökleri her daim sulu olmayı sevmez. Bazen köklerinin kuru olması gerekmektedir. Bu nedenle sürekli bir sulama yaparak köklerinin her daim nemli olmasını sağlamak çiçeği çürütür. Bitkinin ne zaman suya ihtiyacı olduğunu anlamak için saksının ağırlığını ölçme yöntemini kullanabilirsiniz. Öncelikle saksının suya doymuş ağırlığını tespit edip not alın ardından saksı sulandıktan sonraki ilerleyen günlerde başparmağınızı çiçeğin toprağının içerisine batırıp kontrol edin. Eğer parmağınızın ilk boğumuna kadar kuru ise çiçeğin sulanma vakti gelmiş demektir. Daha sonra saksının ağırlığını ölçüp not edin. Bundan böyle bir sonraki sulama zamanının geldiğini anlamak için sadece saksının ağırlığı yardımı ile çiçeğin suya ihtiyacı olup olmadığını belirleyin. Eğer sürekli parmak yöntemiyle kontrol etmek size zor geliyorsa bu ölçüm yöntemini kullanabilirsiniz.

Orkide nasıl sulanır?

Orkideyi sulamanın iki yöntemi mevcuttur. Biri daldırma yöntemi diğeri ise dökme yöntemidir. Daldırma yönteminde öncelikle bir kovanın içerisine su doldurulur. Bu suyun seviyesi çiçeğin kökünü geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Daha sonra çiçek saksısıyla birlikte bu kovanın içine yerleştirilir. Dökme yönteminde ise bol su ile sulama yapılmalıdır. Çiçeğinizi musluğun altına tutabileceğiniz gibi sulama kabı yardımı ile de sulama yapabilirsiniz. Dökme yönteminde de yine çiçeğin toprağı iyice ıslanana kadar sulama yapılmalıdır.

scroll to top