Close

Reflü Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

reflu-diyeti-nedir-nasil-yapilir

reflu-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Reflü diyeti, birtakım gıdaların yenilmemesi ve yenilmesi gereken gıdaların ne oranda yenilmesi gerektiğinin planlanması olarak tanımlanabilir. Yani özetle reflü diyeti bir öğün planlamasıdır. Reflü diyetinin amacı; mideyi yormadan, reflüyü tetiklemeden, öğünlerin ve porsiyonların bir düzene oturtturulmasıdır.

Reflü; midenin çok dolu olması sonucu ortaya çıkan, midede yanma hissi rahatsızlığıdır. Reflünün ortaya çıkması için midenin dolu olması gerekir. Boş midede reflü olmaz. Reflü diyeti de bu belirtilerin hafiflemesine veya ortadan kalkmasına yardımcı olur. Reflü diyeti sayesinde, kişinin kilosu kontrol altında tutulur. Böylece metabolizmanın çalışma hızı da yavaşlatılmaz ve kişinin rahatsızlık duymasının önüne geçilir.

Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?

Reflü diyeti öncelikli olarak kişinin; yaşına, kilosuna ve metabolizma hızına bakılarak oluşturulur. Her hastaya aynı reflü diyeti uygulanması doğru bir çözüm değildir. Ayrıca reflü diyeti oluşturulmadan önce, reflü rahatsızlığı gösteren kişilerin fazla kilolarından kurtulması gerekir. Fazla kilolar, reflü rahatsızlığının bir tetikleyicisidir ve fazla kilolardan kurtulmak reflünün iyileşmesine yardımcı olur.

Reflü diyeti, reflü rahatsızlığı gösteren her birey için farklı olmalıdır. Fakat bununla birlikte reflü rahatsızlığı gösteren kişilerin bazı gıdalardan ve bu gıdaları tüketim şekillerinde de kaçınması gerekir. Örneğin reflü rahatsızlığı olan kişilerin, kızartma türü tüketimi tercih etmemesi gerekir. Bunun yerine haşlanmış besinlerin tüketimleri onlar için daha sağlıklı ve daha uygundur.

Reflü diyeti uygulayan kişilerin, meyve ve sebze tüketimlerine de dikkat etmesi gerekir. Çiğ sebze ve çiğ meyve tüketiminin de rahatsızlık verdiği kişiler; bu meyve ve bu sebzeleri de haşlayarak veya fırında pişirerek tüketebilirler. Bununla birlikte reflü rahatsızlığı gösteren kişilerin aşırı baharat, özelliklede acılı baharat tüketiminden kaçınmaları gerekir. Ayrıca bu kişilerin; bol salçalı ve bol yağlı yemeklerden uzak durması, asitli ve kafeinli içeceklerle arasına mesafe koyması kişilerin sağlıkları için daha uygundur.

Reflü Diyetinde Uzak Durulması Gereken Gıdalar
Reflü Diyetinde Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Reflü Diyetinde Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Reflü hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Limon, mandalina, portakal ve greyfurt gibi asidik içerikli meyvelerden uzak durulmalıdır.
  • Domates ve salçalı ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Soğan ve sarımsak gibi mideyi yakan besinler pek fazla tüketilmemelidir.
  • Konserve ürünler ve fast-food gıdaların tüketimi tercih edilmemelidir.
  • Yağlı besinler ve yağda kızartmalardan uzak durulmalıdır.
  • Acı sos ve baharatların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Çiğ sebze ve çiğ meyve tüketimi pek fazla yapılmamalıdır.
  • Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler tercih edilmemelidir.
  • Alkol ve sigara gibi sağlığa zararlı, sindirimi ve vücuttan atılımı zor ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir.

Reflü Diyetinde Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Reflü semptomları; mide asidinin yemek borusuna temas etmesi nedeniyle oluşan yanmalar ve ağrılardır. Reflü diyetinde bulunan bazı besinlerin tüketimini de bu semptomların önüne geçmeye yardımcı olur. Bu besinlerden ilki lifli bir yapıya sahip olan yulaftır.

Reflü diyetinde, yulafın tüketilmesi oldukça önemlidir. Lif bakımından oldukça zengin bir besin olan yulaf, dengeli bir besin bileşenine sahiptir. Lifli yapısı nedeniyle yulaftan oluşturulan besinler, posalı bir yapıya sahip olur. Bu posalı besinler de mide asidinin azalmasına ve reflü semptomlarının iyileşmesine yardımcı olur.

Reflü diyetinde tüketilmesi önemli olan bir başka besin grubu da yağsız et ve deniz ürünleridir. Izgara, fırında veya buharda pişirilmiş; yağsız veya az yağlı beyaz et tüketimi, reflü diyetinde hem doyurucu hem de reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı bir besin gurubu olarak yer alır. Reflü hastalarına; beyaz et tüketimi, kırmızı et tüketimine oranla daha fazla önerilir.

Reflü diyetinde sebze ve narenciye dışındaki meyvelerin tüketimi de oldukça önemlidir. Taze fasulye, brokoli,kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, patates ve salatalık gibi sebzeler düşük yağ ve şeker içerdiği için mide asidini azaltmaya yardımcı olur. Kavun, muz, elma, şeftali, çilek ve armut gibi narenciye dışındaki meyvelerin de asidik meyvelere göre reflü semptomlarını tetikleme olasılığı çok daha düşüktür.

Reflü diyetinde tercih edilmesi gerekenlerden biri ise zencefildir. Lif ve protein bakımından oldukça zengin olan zencefil; mide ekşimesi, yanması ve bunların getirisi ile oluşan mide bulantısı gibi reflü semptomlarına doğal bir çözüm sunar.

Reflü Diyetinin Faydaları Nelerdir
Reflü Diyetinin Faydaları Nelerdir

Reflü Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Reflü diyetinin faydaları, reflü rahatsızlığının tedavisini sağlamakla kalmaz. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile reflü rahatsızlığının semptomları kontrol altına alınabilmekte hatta seyrekleşmektedir. Reflü rahatsızlığında bir diyet uygulanmaması durumu ise reflü şikayetlerinin artmasına ve hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır.

Günümüz sorunu olan popüler beslenme alışkanlığı reflüye sebep olduğundan, reflü diyeti sayesinde bu rahatsızlığın önüne geçilmesi mümkündür. Reflü diyeti, bu rahatsızlığı engellemesinin yanı sıra, aynı zamanda zararlı alışkanlıklarında önüne geçer ve kişiye daha iyi bir hayat kalitesi sunar. Reflü diyeti beyni güçlendirmekte ve zihinsel aktivitelerin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Reflü diyeti, sindirim rahatsızlıklarına bir çözüm sunmasının yanı sıra, daha sağlıklı gıdaların daha doğru bir şekilde tüketilmesi ile de kanser vb. rahatsızlıklarında da önüne geçer.

Reflü Diyetinde Olanların Dikkat Etmesi Gereken 10 Madde

  • Protein içeriği yüksek, yağ içeriği düşük bir diyet uygulanmaktadır.
  • Az az ve sık sık beslenilmelidir. Uzun süre aç kalmaktan ve bir anda yemeğe yüklenilmekten kaçınılmalıdır.
  • Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, yemek ile birlikte sıvı tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıvıların öğün aralarında tüketilmesi önerilmektedir.
  • Besinlerin ve sıvıların tüketiminde çok sıcak veya çok soğuk tüketim tercih edilmemelidir.
  • Yemeklerden hemen sonra yatılmamalı veya uzanılmamalıdır. En az 2.5-3 saat kadar yemeğin sindirilmesi beklenmelidir.
  • Sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır. Sakız çiğnerken yutulan boş hava reflüyü tetiklemeye yol açabilir.
  • Gece atıştırmalıkların kaçınılmalıdır. Uykuya geçmeden en az 2 saat önce yemenin kesilmesi gerekmektedir.
  • Laktoz indeksi düşük kişilerin, reflülerini arttırmamak adına peynir, süt ve yoğurt gibi besinlerin tüketimlerine dikkat etmeleri önemlidir.
  • Protein içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Obezite genellikle reflü vb. gibi mide rahatsızlıklarını tetiklediği için kilonun kontrol altında tutulmasına ve metabolizmanın yavaşlamamasına özen gösterilmelidir.

Reflü Diyeti Zayıflatır mı?

Genel sağlıklı beslenme kurallarına uyulması halinde reflü diyeti zayıflamaya yardımcı olur. Fakat reflü diyetinin esas amacı kilo verdirmek değil, reflü semptomlarını en aza indirmek veya ortadan kaldırmaktır. Bununla birlikte reflü diyeti sağlıklı ve doğru beslenmeyi sunar. Böylece metabolizmanın çalışma hızı artar ve kişinin tokluk hissi daha uzun süre etki eder. Bu durum sağlıklı bir vücutta yağ yakımına ve zayıflamaya ön ayak olur.

Reflü diyeti ile birlikte bireyler daha sağlıklı bir yaşama kavuşmakta ve birçok zararlı besinden ve besinlerin zararlı tüketiminden uzak kalmaktadır. Dengeli ve doğru beslenme kilo vermenin temelini oluştururken bu sayede reflü diyeti ile de kilo verilebilir. Ayrıca kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların bırakılması ile de, kişi hızlı bir şekilde kilo verme sürecine geçmektedir. Çok kilo almak reflü rahatsızlığını olumsuz etkilediğinden reflü diyeti bırakılmamalıdır. Zayıflamaya yardımcı olan bu diyet, aynı zamanda kilo ve sağlık kontrollerini de düzenler niteliktedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top