Close

Riskli gebeliklerde takibin önemi

Çocuk sahibi olmak herkesin hayalidir. Fakat bazı durumlarda gebelik risk altına girebilir. Bu gibi durumlarda anne hamileliği süresince takip edilmeli ve çok dikkatli olunmalıdır. Peki, riskli gebeliklerde takibin önemi nedir?

Bazı anne adayları bebeklerini beklerken riskli gebelik sınıfına girer. Bunun sebebi annede veya bebekte olan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar doğum esnasında ortaya çıkar ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atar.Bu nokta da riskli gebeliklerin takibi devreye giriyor. Herhangi bir sorun ortaya çıkmaması için riskli gebeliklerde takip çok önemli bir eylemdir.

Anne kaynaklı riskler

  • Gebelik öncesi riskler
  • Annenin yaşı

Annenin yaşı riskli gebeliklerde en çok ortaya çıkan sorundur.Anne adayının hamile kalmak için ideal yaşı 20-30 arasıdır. 20 yaş altı anne adayları için ruhsal açıdan bebeğe hazır olmadıkları için uygun değildir. 30 yaş üzeri de yine riskli gebeliksınıfınagirmektedir. Artan yaş ile beraber genetik ve kronik rahatsızlıklar artar ve hamilelik zorlaşıp riskli gebelik meydana gelir.

  • Yüksek tansiyon

Bu rahatsızlık hem anne hem de bebek için risk taşımaktadır. Gebelik tansiyonu ile de komplike olduğu için riskli gebelikte dikkat edilmesi gerekir.

  • Alkol ve sigara kullanımı

Erken doğum ve düşükle sonuçlanan gebeliğin genellikle sebebi alkol ve sigara kullanımıdır. Bebeğe zarar gelmemesin açısından gebeliğe karar alınmasından itibaren sigara ve alkolün kullanımının bırakılması gereklidir. Bırakılmasa bile riskli gebeliklerde mümkün olduğunca az tüketilmeye özen gösterilmelidir.

  • Gebelik esnasında oluşabilecek riskler
  • Çoğul gebelikler

Bu gebelikler riskli gebeliklerde en tehlikeli durumdur. Anne karnındaki bebek sayısı arttıkça risk daha da artmaktadır.Fazla bebek olması karında çok yer kaplanmasına ve annenin organlarının ezilmesine sebep olur. Ayrıca bebekler birbirlerinden kan çalabilir ve birbirlerinin hayatları tehlike altına girebilir.

  • Anne suyunun erken gelmesi

Bu durum büyük bir risk sınıfına girer. Bebekte solunum ve enfeksiyon gibi türlü etkiler yaratabilir. Bu yüzden anne bebeğinde herhangi bir etki görürse derhal doktora başvurmalıdır.

  • Bebek kaynaklı riskler

Bebekte oluşabilecek en büyük risk yapısal anomilerdir. Bunun önüne geçilebilmesi için riskli gebelik esnasında rutin doktor kontrollerine mutlaka gidilmelidir.

  • Riskli gebelik takibi
  • 11-14. hafta erken fetal değerlendirme testi

Gebelik tansiyonu ve gelişme gerilikleri açısından ebeveynleri uyaran bir kontrol türüdür. Riskli gebeliği önlemek için muhakkak yapılmalıdır.

  • 18-23. hafta detaylı ultrason

Bu detaylı ultrason sayesinde anne karnındaki bebeğin varsa problemlerine bakılır ve eğer anne karnında tedavisi varsa müdahale edilir. Müdahale mümkün değilse doğum sonrası cerrahi müdahale için hazırlıklar yapılır. Riskli gebelikler bu tetkikler ile önlenir ve sorunsuz bir doğum ile sağlıklı bir bebeği mümkün kılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top