Close

Riskli gebeliklerde yaz dönemi alınması gerekilen 9 önlem

Özellikle riskli gebelik yaşayan anne adaylarının yaz aylarında diğer aylara göre çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Pek çok tehlikeyi beraberinde getiren yaz mevsimi, gebelerin sağlıklarına özen göstermeleri gereken bir süreçtir.

Riskli gebelik sürecinden geçmekte olan anne adaylarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uymayan gebeler, hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını riske atmaktadır.

Riskli gebelik yaşayan anneler yaz aylarında nelere dikkat etmelidir?

  • Gebelik sürecinde sıcağa karşı duyarlı olan anne adayları, sıcak ve nemli havalarda daha da zor durumda kalabilecekleri için gebelikte önerilen yürüyüşleri sabah ve akşamüzeri yapmaya dikkat etmelidirler.
  • Riskli gebelik yaşamakta olan annelerin uzun süre güneş altında kalmaktan, kendilerini zorlayacak yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmaları gerekmektedir.
  • Yaz aylarında zorlanan anne adayları, baş ve boyun bölgelerine ıslak bez ile soğuk kompres uygulayarak vücut ısılarını düşürmeli ve baygınlık hissini azaltmaya çalışmalıdır.
  • Gebelik sürecinden geçmekte olan hamileler, D vitaminini alımına özen göstermelidir. Güneşten maksimum düzeyde faydalanabilmek için güneşin en dik geldiği 11 ile 16 saatleri arasında güneşten uzak durmaya özen gösterilmelidir.
  • Aşırı sıcaktan dolayı uykuya dalmakta zorlanan anne adaylarının, daha rahat bir gece uykusuna kavuşabilmeleri için yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemeye son vermeleri tavsiye edilmektedir.
  • Riskli gebelik sürecinden geçen hamilelerin yaz sıcaklarında az yağlı beslenmeye özen göstermeleri ve özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri önerilmektedir.
  • Sıcaklarla birlikte artan gıda zehirlenmeleri riskine karşı özellikle riski gebeliğe maruz kalanların son derece dikkatli olması gerekmektedir.
  • Gebelik sürecinde yaşanabilmesi muhtemel ödem, reflü, uyku sorunları ve kilo alımı gibi problemler, anne adayında var olan çarpıntı şikâyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. Aşırı sıcakların beraberinde getirdiği tansiyon sorunları da bu çarpıntıların seviyesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle hamilelerin güneş altında uzun zaman geçirmekten uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
  • Gebelik sürecinde vücutta yüksek bir seviyeye ulaşan pigment hormonu, güneş ışınlarının ciltte bazı lekelere neden olma riskini yükselttiği bilinmektedir. Bu nedenle riskli gebelik yaşayan anne adaylarının bu süreçte yüksek faktörlü güneş koruma kremlerini kullanmaları önerilmektedir.
scroll to top