Close

Sedimantasyon testi yaptırmak için 4 belirti

Sedimantasyon bir bireyden özel kan damarlarından alınan kanın, kan tüpünde görünen çökme oranına denir. Bu testtin amacı kan içindeki alyuvarların çökelme oranlarını ölçmeye çalışmaktır.

Sedimantasyon testinin uygulanma amacı nedir?

Sedimantasyon diğer bir adıyla çökelme testinin amacı, bireyin vücudundaki iltihaplanmayı ölçerek ne oranda iltihaplanma olduğunu belirlemeye çalışan testler olarak söyleyebiliriz. Sedimantasyon yani çökelme tahlili, kırmızı kan hücrelerinin çökelme hızını ölçmektedir. ESR adı verilen bu test, insanlardaki birçok hastalığın teşhisi için bir muayene olarak kullanılır. Yapılan çökme testi, normaldeki çökme hızının ötesine geçme durumunda bir hastalık olduğunun göstergesidir. Ancak hastalığın yapısı, durumu hakkında bilgi verememektedir. Sağlıklı bir insanda sedimantasyon değerleri; erkekler için 5, kadınlar için 8 olarak belirlenmektedir. Üst sınır için de erkeklerde 15, kadınlarda ise 20 değerlerinde olmaktadır.

Sedimantasyon testinin yapılma nedeni nedir?

  • boyun veya omuz ağrısı,
  • anemi, kalça ağrısı,
  • nedensiz kilo kaybı,
  • baş ağrısı ve eklem sertliği

Bu testi aynı zamanda açıklanamayan şişmeden kaynaklı hastalıklar, açıklanamayan yükselen ateş ve kasları etkileyen semptomları teşhis etmek ve kontrol etmek için kullanılmaktadır. Sedimantasyon düzelmesi, yaşlılarda herhangi bir neden olmaksızın hafifçe artabildiği gibi gebelik döneminin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar. Doğumdan 3 ile 8 hafta sonra yüksek bir seviyede kalabilir. Çökelme testi yüksek olduğunda birçok kişi endişelenip ciddi bir hastalık geçireceğini düşünebilir. Fakat sedimantasyon yüksekliği kesin bir şekilde hastalık teşhisini ortaya koymaz.

Sedimantasyon yüksekliği ne anlama gelmektedir?Çökelme test değeri, yüksek olduğu zaman bu vücuttaki iltihaplı bir hastalığın varlığını gösterebilmektedir. Ancak sedimantasyon yüksekliği tek başına anlamsızdır. Diğer hastalık testleri ile beraber incelenmesi gerekmektedir. Sedimantasyon yüksekliğinizin olduğunu düşünüyorsanız, bir hastanenin dahili bölümündeki tıp doktoruna danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz size gerekli testleri yaparak uygun olan tedavi yöntemini belirleyecektir. Gün içerisinde uygulayacaklarınız ile de sedimantasyon değerlerinizi dengeleyebilirsiniz. Gün içerisinde hafif tempolu egzersizler yapılması halinde, vücutta oluşabilecek iltihaplanmanın önüne geçerek sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Spor yapmanın yanında vücudunuzun susuz kalmamasına özen göstermelisiniz. Günde en az 2 litre su içmek sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Ancak fazla fiziksel aktiviteniz varsa veya hamile iseniz günde 2 litreden fazla su tüketmeniz gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top