Close

Sinüzitte dikkat edilmesi gereken 2 tür

Sinüzit, sinüsleri örten hücre tabakasının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir çeşit hastalıktır. Sinüsler, yüz kemiklerinin ve kafatasının içindeki boşluklara verilen addır. Özellikle kış aylarında çok sık rastlanan sinüzit, hastalar için hayatı zorlaştırmaktadır. Akut sinüzit ve kronik sinüzit diye ikiye ayrılan sinüzitle nasıl başa çıkılmaktadır ?

Sinüzit nasıl oluşur ?

Sinüs boşluklarını kaplayan tabakanın mantar,bakteriyel veya viral etkenlerle iltihaplanması sonucu sinüzit oluşur.  Sinüzit oluşumunu etkileyen faktörler, bağışıklık sistemi, üst solunum yolu enfeksiyonları, burun anatomisi, geniz eti büyüklüğü ve kirli hava olarak sıralanabilir.

Sinüzit türleri

Sinüzit, akut sinüzit ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut sinüzit, en fazla 2 hafta sürerken, kronik sinüzit 12 haftayı geçebilmektedir.

Akut sinüzit

Akut sinüzit, kış aylarında yaygın olarak görülmektedir. Belirtileri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, yüzde basınç hissi, ateş, halsizlik, üst çene ve diş ağrısı şeklinde sıralanabilir. Akut sinüzitin en önemli nedenleri ise alerji, soğuk algınlığı, burunda polip bulunması, geniz etinde büyüme ve iltihaplanma şeklindedir. Akut sinüzitin tedavi sürecinde antibiyotikler ve burun spreyleri kullanılır. Alerjisi bulunan hastalara antihistaminik türü ilaçlar da tavsiye edilmektedir. Akut sinüziti önlemek için yapılabilecek bazı şeyler, bol bol meyve ve sebze yemek, sigara kullanmamak ve dumanından uzak durmak,  her yıl bir kez grip aşısı ve soğuk algınlığı olan hastalardan mümkün olduğunda kaçınmaktır.

Kronik sinüzit

Kronik sinüzit 12 hafta sürmesiyle hastanın hayatını akut sinüzitten daha olumsuz etkilemektedir. Kronik sinüzitin belirtileri  devam burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, ağızdan kötü koku gelmesi, genizde akıntı, halsizlik sinirlilik, baş ağrısı ve mide bulantısı şeklinde sıralanabilir. Kronik sinüzitin sebepleri burun kemiği eğriliği, burnun içinde polip bulunması, solunum yolu enfeksiyonları, astım hastalığı ve kistik fibrozdur. Tedavisi farklılık göstermektedir. Eğer burnun şeklinden kaynaklanan bir problem ise eğriliğin düzeltilmesi için doktorlar tarafından ameliyat önerilmektedir. Bunun haricinde akut sinüzit ile benzer şekilde antibiyotikler ve burun spreyleri ile üstesinden gelinir.

Sinüzitten korunmak

Sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonudur. Dolayısıyla hava yoluyla yayılmaktadır. Sinüzitten korunmak isteyen kişi, kirli ortamların bulunabileceği alışveriş merkezleri, toplu taşıma, asansör gibi kapalı ortamlardan mümkün olduğundan uzak durmalıdır. Bir başka öneri ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik beslenmektir. Eğer kişinin anatomik problemleri varsa ve doktorlar tarafından gerekli görülürse ameliyat olmalıdır. Geniz eti veya burun eğriliği sinüzit riskini artırmaktadır.

scroll to top