İçindekiler
İdrar yolları ve üreme sisteminde yoğun sıklıkta görülen bir rahatsızlık olan sistit, idrar kesesi olarak da anılan mesanenin iltihaplanmasıdır. Farklı şekillerde tedavi edilebilen sistitten kaçınmak için de bazı önlemler almak gerekmektedir.
Sistit nedir?
İdrar kesesinin, bir diğer adıyla mesanenin iltihaplanması anlamına gelen sistit, idrar yolları ile üreme sisteminde sık karşılaşılan bir rahatsızlık çeşididir. Doğru zamanda tedavi edilmediği takdirde böbrekleri de etkileyecek şekilde yayılabilen bu rahatsızlık, hem mesanede hem de böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilir.
Sistitin belirtileri nelerdir?
İdrar yaparken sızı hissetme ve yanma hissi, sürekli devam eden idrar yapma ve mesane doluluğu hissi, ateş, sık idrara çıkma, terleme, kasıklarda ve makatta ağrı, yorgunluk, bulantı, kusma, idrarda bulanık, kötü kokulu idrar ve cinsel ilişki esnasında ağrı gibi belirtiler, sistitin en sık görülen belirtileri arasında yer alır.
Sistit nasıl tedavi edilir?
Antibiyotikler ile tedavi edilmesi gereken sistitin evdeki tedavi süresinde idrar kültürü ve antibiyogram için örnekler alınır. Bu sonuçlar çıkana dek doktor tarafından verilen etkili antibiyotikler kullanılır ve çıkan antibiyogram sonuçları doğrultusunda ya aynı ilaç ya da verilen başka bir ilaç kullanılmaya devam edilir.
Evde tedavi sürecinde ise bol bol su içilmelidir. Soğuğa maruz kalma ve üşütme durumlarında da görülebilen sistit için ayaklar ve vücut sıcak tutulmalı, gerekirse sıcak su torbasından destek alınmalıdır. Bu süreçte sağlıklı beslenilmeli ve sindirimi kolaylaştıran bitki çayları tüketilmelidir.
Sistitten nasıl korunulmalıdır?
1. Tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Böylelikle vajinal ve rektal bölgede var olan bakterilerin idrar yollarına girmesinin önüne geçilmiş olur.
2. İdrar kesinlikle tutulmamalıdır. Mümkün olduğu kadar sık tuvalete çıkılmalı ve böylelikle mesanedeki bakterilerin dışarı atılması sağlanılmalıdır.
3. Cinsel ilişkinin ardından on dakika içerisinde idrar yapılmalı ve cinsel organ temizlenmelidir.
4. Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlığın sağlandığından emin olunmalı ve böylece uretranın zedelenme oranı azaltılmalıdır.
5. Anal ilişkiye girilmesi durumunda penis temizlenmeden vaginal bölgeye temas ettirilmemelidir.
6. Gün boyunca en az 8 bardak su tüketilmeli ve idrar çıkışıyla birlikte bakterilerin vücuttan atılımı gerçekleştirilmelidir.
7. Alkol, kahve ve çay gibi içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
8. Genital bölgenin uzun süre nemli kalmasının önüne geçilmelidir. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, iç çamaşırı sık sık değiştirilmeli ve günlük ped tarzı nem tutucu şeyler kullanılmamalıdır.
9. Vaginal duş da denilen genital bölgenin içine su tutma ve sabunla yıkama gibi şeylerden kesinlikle kaçınılmalıdır.