Close

Squat teknikleri nelerdir?

Squat teknikleri nelerdir? Squat nasıl yapılır?Doğru squat tekniği nasıldır? Squat teknikleri nasıl uygulanır?

Squat egzersizi temel olarak iki kolunuzu vücudunuza dik bir şekilde karşıya uzatmanız ve yere doğru çömelmenizden oluşur. Başta bacaklar ve kalça olmak üzere tüm vücut üzerinde etki gösteren bir egzersizdir. Bacak ve kalça kaslarınıza esneklik ve güç kazandırmasının yanı sıra bazı hormonların salgılanmasına ve vücut postürünün oturmasına büyük katkı sağlar.

Squat;ağırlıklı back squat,ağırlıklı front squat ve klasik squat olmak üzere 3’e ayrılır. Belli başlı bazı temel varyasyonları bulunmakla beraber bunlar kişiye göre özel olarak kullanılması tavsiye edilebilir.

Squat doğru yapılınca bu kadar faydaya sahipken uzman kontrolünde olmadan ve yanlış pozisyonlarda yapıldığı takdirde ayak bileğinde veya belde fıtık, bacaklarda kramp, bilek rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bundan dolayı uzman tavsiyesi alarak uygulanması öneriliyor.

Doğru squat için belirli squat teknikleriuygulanır. Bu tekniklere değinecek olursak;

  1. Derinlik: Derinlik squat için öğrenilmesi gereken en önemli tekniklerden biridir ve sizi yukarıda belirtilen rahatsızlıklardan koruyan en önemli etmendir.

Derinlik demek, squat yaparken hangi noktaya kadar çömelmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.Bunu öğrenmek için uygulamanız gereken bazı squat teknikleri vardır. En kolay yol olarak emekleme pozisyonuna geçin, kollarınız aynı hizada omzunuzun tam önünde olan yerde dursun. Vücudunuzu ellerinizi yerden kaldırmadan ayaklarınıza doğru itmeye başlayın. Kalçanızın içeriye doğru kıvrılma yaptığı yer sizin derinlik noktanızdır. Bu nokta herkes için değişmektedir. Başka birisinin derinlik noktası farklı olabilir. Mümkün olduğunca bu noktaya yakın bir yere kadar eğilmeli ve daha ilerisine gitmemelisiniz.

  1. Bel pozisyonu: Bel pozisyonu squat için çok önemli olan bir diğer tekniktir. Belinizin doğru pozisyonda olması sağlığınızı koruyacağı ve fıtık veya skolyoz gibi hastalıklar için yararlı olacağı söyleniyor.

Squat yaparken beliniz karnınıza doğru bir kıvrım yakalamış ve kalçanız dışarıya doğru çıkmış bir pozisyonda olmalıdır. Sırtınız dik ve gergin, aşağıya eğilirken tamamen sabit bir çizgi içerisinde ilerlemelidir.

  1. Bacaklar ve ayaklar: Squat bacaklarınızı ve kalçanızı yüksek stres altında tutan bir egzersizdir. Bu egzersizi yeterince hissedebilmek ve faydalanabilmek için bu squat tekniklerinden en çok bacaklar ve ayakların pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir.

Bacaklarınız omuz genişliğinizden çok az bir miktar daha açık ve ayaklarınız çapraz olarak durmalıdır. Eğilip kalkarken bacaklarınızı karşıya doğru değil de aynı şekilde çapraz tarafa doğru bükmelisiniz.

Uygulanması gereken sağlık ve verim açısından önemli olan bu tekniklerklasik squat,ağırlıklı back squatve ağırlıklı front squatgibi squatçeşitlerinin hepsinde geçerlidir.

Bu squat türlerinde nasıl squat teknikleriuygulanacağına değinecek olursak;

  1. Ağırlıklı back squat: Ağırlıklı back squat, barı yani ağırlık takılı olan demiri omuzlarınızın üzerine yerleştirmeniz ve ellerinizle barı kavradıktan sonra pozisyonunuza geçip egzersizi uygulamanızdan oluşur. Sporla ilgilenen insanlar için önerilen bir egzersizdir.
  2. Ağırlıklı front squat: Ağırlıklı front squat aynı back squat gibidir ancak bu sefer ağırlıklı bar boynunuzun önünde ve trapezlerinizin üzerinde durur, bar ellerle esnek bir şekilde desteklenir ve egzersiz uygulanır. Bu hareket daha çok olimpiyat sporcuları tarafından kullanılır. Uzmanlar bu hareketi esneklik sağlamak isteyenler için öneriyor.
  3. Klasik squat: Bu da aynı diğerleri gibi aynı squat teknikleri uygulanmakla beraber, kollarınızı omzunuzdan, vücudunuza dik bir şekilde uzatmanız ve yere doğru, yazının önceki kısmında belirtilen tekniklere uyarak egzersizin uygulanmasından oluşur. Klasik squat daha çok evde ağırlıksız veya amatör olarak başlayanlar için öneriliyor. Her cinsiyet ve yaş grubu için en az sorun içerdiği söyleniyor.

Squat bahsedildiği gibi yararlı ve işlevsel bir egzersizdir. Tehlikeli bazı noktaları bulunduğundan uzman tavsiyesi alarak uygulamanız öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top