Close

Talasemi hakkında çiftlere risk azaltacak 2 önemli öneri

Talasemi, halk arasında bilinen adıyla akdeniz anemisi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Topluma verilen eğitimler ve yapılan tarama testleri ile önlenebilir. Buna rağmen Talasemi teşhisi konulan hasta hem maddi hem de manevi olarak zor bir hastalık süreci yaşamaktadır. Tedavi süreci haricinde de hastayı zor bir yaşam beklemektedir.  Peki, Talasemi hastalığının tanısı ne zaman yapılmaktadır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) toplumda %1 oranından fazla görülen hastalıkları yaygın hastalık grubuna koymaktadır. Ülkemizde de bilinçsizlik ve yapılan akraba evlilikleri sonucu talasemi yani akdeniz anemisi hastalığının görülme sıklığı %10 oranına kadar çıkmakta ve dolayısıyla yaygın hastalık grubuna girmektedir. Bu hastalığın önlenebilmesi ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi için erken teşhis son derece önemlidir. Gelişen teknoloji ile birlikte talasemi hastalığı gebeliğin dördüncü haftasında yapılan testler sayesinde saptanabilmektedir.

Talasemi riski taşıyan bebekler:

Talasemi kalıtsal bir hastalık olduğu için anne ve babası hasta ya da taşıyıcı olan bebeklerin talasemi hastalığına sahip olma ihtimali vardır. Doğumdan önce yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmesi ve anne ile bebeğin sağlıklı bir hayat sürebilmesi açısından talasemi hastalığının erken teşhisi oldukça önemlidir.

Doğum öncesi dönemde talasemi hastalığının teşhisi nasıl yapılmaktadır?

Talasemi yani akdeniz anemisi hastalığı doğum öncesi dönemde bebekten alınan dokuya yapılacak test ile belirlenebilmektedir. Yapılan bu test sonucunda bebeğin talasemi taşıyıcısı çıkması bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak bebek talasemi hastası ise uzman doktorlar bebeğin doğumunun engellenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Çocuklarda talasemi hastalığı:

Talasemi yani akdeniz anemisi hastalığı düzenli ve sıkı bir takip gerektirmektedir. Bu hastalığa sahip bebeklerin kan değerleri altıncı aydan itibaren hızla düşmeye başlar. Bu düşüşün sebebi talasemi hastası olan bebeğin sahip olduğu oksijen taşımakta sorun yaşayan hemoglobinlerdir. Bu bozuk hemoglobinler çocuklarda gelişme geriliği, dalak büyümesi, kemik yapılarında değişikliğe, karaciğer, kalp ve pankreasta sorunlara sebep olur.

Talasemi hastalığında ilaç tedavisi mümkün olmadığı için bu hastalığa sahip bebeklere doğdukları ilk andan itibaren düzenli olarak ayda bir kez kan, eritrosit transfüzyonu yapılmalıdır. Yine bu bebeklere 2 – 3 yaşından itibaren vücuttan demir atılmasını sağlayan ilaçlar uygulanır.

Kesin bir çözüm olmasa bile çocuğa 7 yaşına kadar yapılacak olan kemik iliği nakli ile talasemi yani akdeniz anemisi hastalığı tedavi edilebilir.

Talasemi hastalığı ile ilgili çiftlere öneriler:

  • Talasemi, yani akdeniz anemisi yok edilebilmesi ve insanların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi açısından erken teşhis edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle çiftler evlenmeden ya da çocuk sahibi olmadan önce mutlaka test yaptırmalı ve talasemi taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmelidirler.
  • Çiftler talasemi taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmek için geç kaldıysalar doğum öncesi dönemde, hamileliğin dördüncü ayından itibaren muhakkak tarama testini yaptırmalı ve doktor önerisi doğrultusunda hareket etmelidirler.
scroll to top