Close

Trigliserid miktarının artmasına neden olan 6 faktör

Trigliserid, besinlerle sindirim sistemine oradan da kana alınan ve kanda dolaşan yağ molekülüdür. Vücut yağlarında ve karaciğerde şilomikronlar olarak depo edilirler. Vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda vücuda enerji sağlarlar. Peki, vücutta bulunan Trigliserid miktarını ölçmek amacıyla yapılan kan tahlilleri aslında bize sağlığımızla ilgili hangi ipuçlarını veriyor? Yüksek olması ne anlama gelir? Hamileler için riskler nelerdir? Cevapların tamamı bu yazımızda…

Trigliserid testi nasıl yapılır?

Trigliserid testi 8-12 saat açlık halinde yapılması gereken basit kan tahlilidir. Trigliserid yanında kolesterol değeri ve HDL ( yüksek yoğunluklu lipoprotein ), LDL ( düşük yoğunluklu lipoprotein ) gibi lipoproteinlerin de değerleri ölçülerek sonuçta kişinin şuan ve ilerideki sağlığı hakkında sonuca varılmaya çalışılır.

Normal Trigliserid miktarı nedir?

Kanda bulunması gereken Trigliserid miktarı 150 mg/dL değerinden daha az olmalıdır.150-200 mg/dL değerleri arası sınır hattını belirlerken 200 mg/dL değerinden yüksek Trigliserid miktarı, pek çok hastalığın riskini taşır. Bunlar başta koroner damar hastalıkları, kalp krizi, inme olmak üzere ciddi hastalıklardır. Çok yüksek kabul edilen 500 mg/dL değerinin yukarısındaki değerler pankreatit hastalığına davet çıkarır.

Kan Trigliserid miktarı nasıl düşürülür?

Trigliserid miktarını normal değer aralığına düşürmek yukarıda belirtilen hastalıklar başta olmak üzere pek çok hastalığın riskini düşürür. Yüksek kolesterol ve Trigliserid miktarının kontrol altına alınması sağlıklı beslenme, devamlı yapılan egzersizler, sigaraya son vermek ve fazla kilolardan kurtulmakla gerçekleşir. Bazı bireyler için sadece bunlar yeterli olabilirken bazı bireylerin de kan Trigliserid değerlerinin düşmesi için doktor kontrolünde ilaç kullanması gerekebilir.

Vücudun Trigliserid miktarının artmasına neler sebep oluyor?

  • Hekim takibi yapılmamış diyabet,
  • Böbrek hastalıkları,
  • Karaciğer hastalıkları ( Siroz ),
  • Hipotirodizm,
  • Bazı ilaçlar ( beta bloker, diüretik ilaçlar, bazı doğum kontrol hapları),
  • Yüksek alkol tüketimi

Hamilelik ve Trigliserid

Yüksek Trigliserid ve kolesterol miktarı hamilelikte bazı komplikasyonları doğurabilir. Gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti bunlardan en sık rastlananıdır. Bir diğer risk oluşturan hastalık ise gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi hastalığıdır. Bu yüzden hamile kalmayı düşünen bireylerin ve hamilelerin Trigliserid oranlarını ölçtürerek hem kendileri hem de bebeklerini güven dairesine almaları gerekir.

scroll to top