Close

Uykuda diş gıcırdatma neden olur?

Tıbbi olarak bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma hastalığı, genellikle uyku esnasında dişlerin birbirine sürtülmesidir. Bu hastalık çocukların ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen çok yaygın bir durumdur. Dişlerin gıcırdatılmasında en sık görülen belirtiler, hastaların gece uykusundan uyandığı zaman dişlerinde ve çene ağrı ve bu bölgelerde aşırı derecede yıpranmadır.

Neden uyku esnasında diş gıcırdatırız?

Aslında diş gıcırdatma sadece uyku esnasında yapılan bir davranış değildir ama genellikle uyku esnasında karşımıza çıkmaktadır.

DİŞ GICIRDATMANIN SEBEPLERİ?

Stres ve Endişe

Dişlerin gıcırdatılması çoğunlukla stres veya endişeden kaynaklanır ve çoğu insan bunu yaptıklarının farkında değildir. Genellikle uyku sırasında olur. Çalışmalar, uyku bruksizminin önemli bir miktarının, insanları uykudayken bilinçaltında etkileyen stres veya endişeden kaynaklandığını göstermiştir. Örneğin, strese neden olan yüksek düzeydeki iş,okul hayatı veya diğer bölümler uyku üzerinde önemli bir olumsuz etkiye ve uyku bruksizminin tetiklenme ataklarına neden olabilir. Dahası, stresli veya endişeli olmak, aynı zamanda, çenenizi sıkmanıza veya dişlerinizi gün içinde düzenli olarak olumsuz yönde etkileyebilmenize de neden olabilir.

Uyku bozuklukları

Obstrüktif uyku apnesi olarak bilinen horlama veya uyku bozukluğu olan kişilerin, uykudayken dişlerini öğütme olasılıkları daha yüksektir. Obstrüktif uyku apnesi uyurken nefes darlığına neden olur. Diş gıcırdatması ve uyku apnesi arasındaki bağlantı sadece son zamanlarda tespit edilmiştir. Bazı araştırmacılar, uyku apnesinin uyku sırasında dişlerin birbirine sürtmeye neden olan en önemli faktör olduğunu öne sürmektedir.

Kötü alışkanlıklar

Uykuda dişlerinizi gıcırdatmada veya daha kötü hale getirme olasılığını artıran diğer faktörler alkol ve sigara içmek, kokain gibi eğlence amaçlı ilaçlar kullanmak,çay veya kahve gibi kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesidir.

Uykuda diş gıcırdatmanın diğer nedenleri

Dişlerin gıcırdatılmasının bazen belirli ilaç tiplerinin alınmasının yan etkisi olabilir. Çenedeki yapısal bozukluklar ve eksik ya da yamuk dişler diş gıcırdatmanın diğer sebepleridir.

Diş gıcırdatmak neden zararlıdır?

Dişlerin taşlanması, kırılma, gevşeme veya diş kaybı gibi birçok diş problemine neden olabilir. Şiddetli vakalarda kısa dişler ve diş hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, başkaproblemlerden kaçınmak için diş tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bu tedaviler arasında köprüler, kuronlar, kök kanalları, implantlar ve hatta protezler sayılabilir. Diş gıcırdatması, diş ve diş restorasyonlarına sadece ciddi derecede zarar vermez, aynı zamanda çenelerinizi etkileyebilir, Temporomandibular Eklem Bozukluklarına (çene eklemi) sebep olabilir veya kötüleşebilir ve hatta yüzünüzün görünümünü değiştirebilir.

Uykuda diş gıcırdamasının tedavisi

Diş gıcırdatması için bir dizi tedavi vardır.Bir ağız koruyucu ve diş teli kullanarak dişlerinizi sıkma veya taşlama hissini azaltılabilir. Ayrıca ağrıyı azaltmaya ve diş aşınmasını önlemeye ve daha fazla hasara karşı korumaya yardımcı olurlar. Diğer tedaviler kas gevşetme egzersizleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top