Close

Varis nedir, neden oluşur?

Varis sıklıkla görülen bir rahatsızlık türüdür. Varis bacaklarda görülen mavi genişlemiş damarlar olarak görülmektedir. Toplardamarların deri altında mavi, genişlemiş ve kıvrılmış bir şekil alması varisi oluşturur. Peki, varis nedir ve tedavisi…

Varis ilk başlarda toplardamarın genişlemesi sonucunda oluşsa da ilerleyen zamanlarda damar çatlamalarına da yol açabilir. Varis başta kötü bir görüntüden ibaret olsa bile daha sonra ağrı ve acıyla birlikte hastaya rahatsızlık vermektedir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık rastlanan variskişide genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelmektedir.

Varis belirtileri

Varisin bacakta mavi şişlik, kaşınma, bacakta uyuşukluk, şişlik ve ağırlık hissi ve ağrı gibi belirtileri vardır.

Varis çeşitleri nelerdir?

Kılcal damar, retiküler ve büyük toplardamar varisler olarak 3 grupta toplanır.

Kılcal damar varisleri,genellikle kılcal damarların çatlaması sonucunda oluşmaktadır. Örümcek ağı görüntüsüne sahip olan kılcal damar varisi genellikle gebelik dönemindeki genç kadınlarda görülmektedir.

Retiküler varis halk arasında en çok rastlanan varistürüdür.Diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülüp, hafif kabarık mavi renktedir.

Büyük toplardamar varisleri, varis belirtilerinin tamamını göstererek ortaya çıkar. Bacağın arkasında, yeşil ve oldukça kabarıktır. Bacaktaki büyük toplardamarın yetmezliği sebebiyle bu varis türü ortaya çıkmaktadır.

Varis neden oluşur?

Varisin olmasının arkasında pek çok neden yatmaktadır.

  • Gebelik,
  • Sürekli ayakta kalmak,
  • Doğum kontrol ve hormon hapları,
  • Dar kıyafetler giymek,
  • Aşırı kilolu olmak,
  • Kabızlık,
  • Yaşlılık,
  • Hamilelik,
  • Genetik faktörler varisin oluşması açısından etkili olan faktörlerdir.

Toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucunda kan sürekli geriye kaçar bu da varisi oluşturur. Bunun sonucunda damarın basıncı artar ve şişkinlik oluşur. Zaman ile damar genişler ve kıvrılmalar oluşur. Sadece bu değil bazı zamanlarda varis oluşumunun tek sebebi toplardamarda pıhtı atması da olabilir. Damar tıkanınca kan akışı oluşmaz ve kan göllenip, damarlar genişler.

Varis tedavisi

Varis için birçok tedavi yöntemi vardır. En çok kullanılan tedavi yöntemi varisli damarın çıkarılmasıdır. İyileşmesi uzun sürer ve zahmetli bir tedavi türüdür fakat kesin bir sonuç elde edilmektedir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise damar içine köpük koyarak damarı düzeltme yöntemidir. Bu yöntem varisi tamamen yok etmez, tekrarlama olasılığı yüksektir.

Son tedavi yöntemi ise lazer tedavisidir. Lazer ile varis olan damarın içine katater yerleştirilip, lazer ışını ile damarın yakılmasıdır. Damar içine radyo frekansı gönderilip ısı ile damar yakılır. Bu işlemde lokal anestezi kullanılır ve işlem sonrası hasta derhal taburcu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top