Close

Vitiligo tedavisinde uygulanabilecek 4 tedavi yöntemi

Dünyanın Michael Jackson ile öğrendiği hastalık olarak da bilinen Vitiligo, cilde etki eden ve gözle görülebilen iyi huylu bir hastalıktır.

Kısaca “ciltteki pigment kaybı” olarak tanımlanan vitiligo, halk arasında “beyazlama hastalığı” olarak da bilinir. Uzun yıllar sadece ciltle ilgili bir hastalık olduğu düşünülen vitiligonun, altında yatan sebeplerin sanılandan çok daha derin olduğu araştırmalar ile ortaya çıkmıştır.

Vitiligo nedir?

Vitiligo sadece bir cilt hastalığı olmamakla beraber, yıllarca tedavi sadece buna yönelik yapılmıştır. Bu yüzden de tedavisi olmayan hastalık olarak da bilinmiştir. Fakat son araştırmalar gösteriyor ki, vitiligo hastalığı tamamen kişinin bağışıklık sistemi ile alakalı.

Vitiligo, cilde pigmentini veren melanin hücrelerinin işlevlerini yerine getirememesi sebebiyle deride renk bozukluklarının ortaya çıkmasıyla oluşur. Vücudu hiçbir şekilde acıtmaz ve bulaşıcı değildir fakat psikolojik yan etkileri olabilir. Deri bütünlüğü bozulan bireyler depresyona sürüklenebilir.

Lekeler genellikle el, ayak, boyun ve ayak bölgesinde olurken, saç, kaş, kirpik, genital gibi bölgelerde de nadiren görülebilir.

Vitiligo hastalığı %30 oranında kalıtsaldır.

Vitiligonun teşhisi ve tedavisi nasıl gerçekleşir?

Öncelikle dermatoloji uzmanına gidilmelidir. Hastanın şikayetini dinleyip cildinde inceleme yapan uzman, gerektiği takdirde cilt biyopsisi isteyebilir, B12 vitamini ve tiroid değerlerine de bakabilir. Ailenizde daha önce bu belirtilere sahip biri olup olmadığını sorabilir.

Bunlar sonucunda hastalığın vitiligo olup olmadığına karar veren uzman, sonuçlarda vitiligo olduğuna dair belirti çıktığı takdirde gerekli görülen tedavi uygulanmaya başlanır.

Tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Ultraviyole ışık tedavisi
  • İlaçlı cilt kremleri
  • Topikal kremler
  • Yukarıdaki tedaviler işe yaramadığı takdirde cerrahi operasyon

Vitiligo, tedaviye tamamen cevap veren bir hastalık değildir. Hastalığın tedavilere cevap vermemesi ve pigmentasyon bozukluğunun iyileşmemesi sıkça karşılaşılan vakalardandır.

Hastaların, zayıflayan bağışıklık sistemlerini güçlendirmek adına immünoterapi yapılabilir. İmmünoterapi kanserli hastalarda da kullanılmaya başlanmış olan bir tedavidir. Hastaların hücrelerinin yenilenmesini ve vücudun hastalıkları daha çabuk atlatmasını sağlar.

Vitiligonun ortaya çıkmasının nedeni ve belirtileri nelerdir?

Kalıtsal oluşunun dışında bağışıklık sistemine bağlı olan vitiligo, genellikle 20’li yaşların başında belirtilerini göstermeye başlar.

  • 35 yaştan önce grileşen saç, kirpik, kaş, vücut tüyü
  • Güneşe karşı aşırı duyarlılık
  • Ciltte oluşan beyaz lekeler

Pigmentasyon bozukluğu ise doktorlar tarafından bağışıklık sistemindeki zayıflama olarak açıklanıyor. Buna sebep olabilecek diğer bir durum ise aşırı stres ve üzüntü. Vitiligo hastalarının, kanser ve diğer deri hastalıklarına (lupus, romatoid artrit, ankilozan spondulit) yakalanma oranları diğer bireylere göre daha yüksektir. Vitiligoya sahip bireyler, güneşe mutlaka korunarak çıkmalı ve sağlıklarına ekstra dikkat etmeliler.

scroll to top