Close

Vücuttaki Çatlaklar İçin Doğal Yöntemler

Yapısal bir protein olan elastin, vücudun esnemesine olanak sağlar. Elastin yapısı zarar gördüğünde vücutta, çatlak adı verilen bir tür rahatsızlık oluşur. Hasarlı elastinler tedavi edilmezse, cilt deformesi daha da artabilir.

Görülme sıklığı yaş ve cinsiyet olarak farklılık gösteren vücut çatlakları, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda daha sık görülmesinin altında yatan temel sebep, gebelik ve hızlı kilo alım-verimidir. Gebelikte karnın büyümesi ve elastinin zarar görmesiyle çok sayıda çatlak oluşur. Bunun yanı sıra büyük ölçüde kilo almak ve vermek çatlak oluşumuna sebep olmaktadır. İşte çatlakların oluşumuna neden olan bazı nedenler:

  • Hızlı kilo alıp verme,
  • Gebelik,
  • Hormonal bozukluklar,
  • Bazı ilaçların yan etkileri,
  • Vücut çalışmak,
  • Kortizon tedavisi,
  • Genetik faktörler.

Çatlaklar Vücudun Hangi Bölgelerinde Oluşur?

Vücudun her bölgesinde oluşabilecek olan çatlaklar, daha çok basen, karın ve meme gibi bölgelerde oluşmaktadır. Özellikle doğum sonrası karında ve sırt bölgesinde çatlak oluşumu kaçınılmazdır.

Çatlaklar Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlakların kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Ama çeşitli tedavi yöntemleriyle çatlakların neden olduğu kötü görüntüler büyük ölçüde azaltılabilmektedir. Özel içerikli ürünler çatlakları tamamen kapatmayı vaat etseler de bu tam olarak mümkün değildir. Piyasada bulunan tüm tedavi yöntemleri ve ilaçlar yalnızca çatlağın bir bölümünü tedavi edebilmektedir. 

Çatlaklar İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Vücudunuzda oluşan çatlaklar için evde doğal yollardan bazı çözümler geliştirebilirsiniz. İşte bazı çözüm önerileri:

  • Kahve, bal ve şekerle yapacağınız kürle vücudunuzu düzenli olarak ovmak, vücudun üst tabakasını çıkartır ve çatlakların kötü görünümünü büyük ölçüde azaltır.
  • Badem yağı ve argan yağı içerdikleri zengin E vitamini sayesinde çatlakların giderilmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Bunların yanında E vitamini içeren krem, losyon ve jeller çatlak konusunda en iyi yardımcılardır. Çeşitli yağlar ile kendiniz bir karışım hazırlayabilirsiniz.
  • Aloe vera jeli çeşitli yaralanmalarda hızlı iyileştirmeyi sağladığı gibi çatlakların giderilmesine de yardımcı olur.

Bunların dışında güzellik uzmanları ve çeşitli cerrahi müdahalelerle çatlakları %95’e kadar yok etmek mümkündür. Modern teknolojiyi kullanan yeni nesil yöntemlerin, çatlakların giderilmesi konusunda başarı oranı oldukça yüksektir. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Mikrodermabrasion

Mikrodermabrasion yöntemiyle çatlaklardan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz. Bu yöntem epidermisin birkaç tabakasını tamamen ortadan kaldırdığı için oldukça acı verici bir işlemdir. Lokal anestezi ile yapılır. Yöntem daha yeni olmakla birlikte başarı oranı oldukça yüksektir.

  • Lazer

 Lazer, çatlakların tedavisinde kullanılan en başarılı ve en eski yöntemlerden biridir. Mikrodermabrasion yöntemine göre daha acısız olan lazer tedavisi, çoğu zaman anesteziye ihtiyaç durulmadan uygulanır. Mikrodermabrasion yönteminden farklı olarak epidermis tabakalarını ortadan kaldırırken, cildi temizler.

  • Plastik cerrahi

Pahalı bir yöntem olan plastik cerrahi en son olarak başvurulması gereken yöntemlerden biridir. Operasyon sonrası iyileşme süresi 8 ayı bulabilir. İyileşme sonunda cerrahi yara izleri olabilir.

  • Mezoterapi 

Deri altına çeşitli vitamin ve mineraller enjekte edilerek uygulanır. Pahalı bir tedavi yöntemi değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top