Close

Yeni doğan bebekler için 6 hazırlık önerisi

Ortalama 9 aylık zorlu bir süreçten sonra anneler nihayet bebeklerini kucaklarına alır. Anneler bebeklerini çeşitli parti ve kutlamalarla karşılar. Onlar için unutulmaz olmalarını istedikleri çeşitli tavsiyelere de ihtiyaç duyabilirler. İşte bu tavsiyelerden bazıları…

Annelik heyecanı

Anne olmak pek çok kadının hayalini süsleyen bir durumdur. Bu hayallerini gerçekleştiren kadınlar çocukları için en iyisini isterler. Bebeklerini güzel karşılamak da bu isteklerinden biridir. Yeni doğan bebeklerini büyütürken annelerin tavsiyelere ve uzmanların görüşlerine sık sık başvurduğu bilinmektedir. Böylelikle anneler daha bilinçli bir şekilde bebeklerini yetiştirebilirler. Bu tavsiyeler anne ve çocuk arasındaki diyaloğu, anne ve çocuğun sağlığını daha iyiye götürmeye yönelik olmalıdır. Peki, bebeklere hoş geldin demek için neler yapılabilir?

1) Bebeğiniz büyürken fotoğraflarını çekerek onun için bir albüm oluşturabilirsiniz

Bazı ebeveynler bebeklerinin büyürken anbean fotoğrafını çekerek daha sonra bu fotoğraf karelerini video haline getiriyorlar. Böylece bebeklerini Bir nevi onların büyüme belgeselini hazırlamış oluyorlar. Ebeveynler için bu fikir, büyüdüklerinde onlara hediye etmek için oldukça eğlenceli ve şaşırtıcı “hoş geldin bebek” tavsiyeleri arasındadır.

2) Endişe ve korkularınızın bebeğinizin hayat standartlarını  düşürecek seviyeye gelmesine izin vermeyin.

Annelik kadınlar için çok güzel bir duygu olmakla beraber aynı zamanda zorlu kararları da beraberinde getirebilir. Bebeklerini korumak adına doğru kararlar vermek  onlar için çok önemli olduğundan anneleri evhamlı hale de getirebilir. Örneğin bazı anneler mikrop korkusu sebebiyle bebeklerinin çevreyi keşfetmesine, sosyalleşmelerine olumsuz müdahaleler yapabilmektedir. Bazı anneler ise bebeklerinin daha sağlıklı olmaları için kulaktan dolma bilgilere prim verebilmektedir. Bu konuda annelerin hassas davranmaları ve sağlıkla ilgili herhangi bir konuda uzmanlara başvurmaları bebeklerinin sağlığı için daha iyi olacaktır.

3) Bebeğinize sevginizi göstermekten korkmayın, öpün, sarılın, okşayın…

“İyi dokunuş” olarak adlandırılabilecek ve  ebeveynlerle bebek arasında güven oluşturabilecek dokunuşlar vardır. Bu  dokunuşlar ebeveynlerin bebekleriyle daha kaliteli zaman geçirmelerini sağlayabilir. Bu tavsiye bebeklerle ebeveynleri arasındaki bağı kuvvetlendirmek için uyulabilir bir “hoş geldin bebek” tavsiyesidir.

4) Bebeklerine ninni söyleyen anne ve babalardan olun

Bebekler büyüdüklerinde unutmadıkları anılar arasına ninnileri de saklayabilirler. Ritim ve ezgilerin bebekler üzerindeki olumlu etkisine kanıt olan ninniler, ebeveynler için pek çok kolaylık sağlamaktadır. Ninniler hem bebeklerin duyusal gelişimini hem de uyku düzenlerini olumlu yönde etkileyebilir.

5) Bebeğinizin özerkliğini kısıtlayan davranışlardan uzak durun

Kişiliklerin oluşumunda bebeklik döneminin önemli bir etkisi vardır. buna bağlı olarak ebeveynlerin yanlış tutum ve davranışları ileriki yaşlarda bebeklerinin kişiliklerine olumsuz yansıyacaktır. Örneğin bebeklikten itibaren, baskıcı bir tutum sergileyen anne ve babaların çocuklarının, ileriki yaşlarda özgüveni düşük, bağımlı bir birey olma ihtimalleri yüksektir. Böyle bir ihtimalin önüne geçmek için bazı ebeveynler, bebeklerini kendilerinkinden ayrı odalarda yatırarak, bebeğin özerk gelişimini desteklemektedir.

6) Bebeğinizin gelişimini sağlayacak aktivitelere aktif olarak katılın, onunla resim yapın, oyunlar oynayın, dans edin…

Bu “hoş geldin bebek” tavsiyesi ile bebekleri daha aktif bir yaşama hazırlamaya katkıda bulunulabilir. Bazen anne babaların bazı sınırları koruması gerekmekle beraber, bu sınırların çocuklarla beraber eğlenmeyi engelleyen, gelişimlerini kısıtlayıcı sınırlardan olmamaları gerekir.

scroll to top