Close

Yerleşme kanaması hakkında bilinmesi gereken 5 önemli nokta

Hamilelik pek çok kadın için heyecan verici bir durumdur. Hamilelik, kadınların rutininde yaşamadıkları durumlar ve bazı ipuçları ile anlaşılabilmektedir. Yerleşme kanaması (İmplantasyon Kanaması) da  bu ipuçlarından biridir. Fakat bazen regl ile karıştırılabilmektedir.

Yerleşme kanaması (implantasyon kanaması) nedir?

Hamilelik kadınlarda pek çok ipucu ile öğrenilebilen bir durumdur. İpuçları dediğimiz belirtiler kadından kadına farklılık göstermekle beraber en kesin sonuç için uzman kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yerleşme kanaması kadınlarda hamilelik belirtisi olarak bilinmektedir. Bu kanama rahim duvarına döllenmiş yumurtanın yerleşmeye çalışmasıyla   gerçekleşmektedir. Birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilen bu kanama adetle karıştırılabilmektedir. Bu tür bir kanama her hamilelik için şart değildir. Nitekim  bazı anne adayları yerleşme kanaması yaşamayabilirler.

Yerleşme kanamasını anne adayları iç çamaşırlarındaki kanın renginden ve yapısından anlayabilirler. Bu tür bir kanamada kan pembemsi, az miktarda ve akıntının pas renginde olduğu   bir yapıda olmaktadır. Bu kanama adet kanamasından farklı olarak, cinsel ilişkiye girildikten sonraki 10 ve 14. günler arasında görülmektedir. Belirtilen aralık yaklaşık  olmakla birlikte kanama çok kısa da sürebilmektedir. Bu süre her kadında aynı değildir. Kanama süresini genellikle rahimden gelen kan miktarı belirlemektedir. Ayrıca bu tür bir kanamanın iki günden daha fazla sürmesi nadir görülen bir durumdur.

Yerleşme kanaması nasıl olur?

İmplantasyon kanaması aynı zamanda bir hamilelik belirtisi olduğu için oluşum zamanı, anne rahminin bebeğe hazırlanma zamanıdır. Bu hazırlanma dönemi  regl döngüsü ile ilişkilidir. İmplantasyon kanamasının gerçekleşmesi şu şekilde sıralanabilir.

  • Kadınlarda  adetten 2 hafta kadar  önce yumurtlama dönemi görülür. Bu dönemde pek çok yumurta üretilir.
  • Rahimde döllenmiş yumurtanın yer edinebilmesi için çeşitli hormonlar salgılanır ve rahim duvarı kalınlaşır.
  • Sperm tarafından döllenmeyi bekleyen yumurta bir tüp içerisinde yer alır.
  • Sperm yumurtayı döllemeyi başarırsa, döllenmiş yumurta tüp içerisinde bölünmeye başlar.
  • Döllenmiş yumurta, doğumu beklemek üzere, rahim duvarına yerleşmeye çalışır. Bu esnada implantasyon yani yerleşme kanaması gerçekleşir.

İmplantasyon kanaması ile adet kanaması arasındaki farklar nelerdir?

İmplantasyon kanaması bazen ne olduğunu bilmeyen kadınlar için tehlikeli bir durum olarak görülebilir ya da adet ile karıştırılabilir. Fakat implantasyon kanamasının, adet kanamasından bilinen pek çok farkı vardır. Bu farklar arasında  kanama süresi, pelvik ağrı, akıntı, akış şekli ve zamanlama sayılabilir. İlk olarak adet kanaması, implantasyon kanamasına oranla çok daha uzun sürmekte ve kan miktarı daha fazladır.

Ayrıca  implantasyon kanaması için her hamile kadında görülmesi gerekir gibi bir durum söz konusu değildir. Pelvik ağrı konusunda ise implantasyon kanaması esnasında pelvik ağrı daha hafif ve kısa sürmektedir. Akıntı rengi de ikisi arasındaki farklardan bir diğeridir. Adet kanamasında daha kırmızı ve parlak bir  renge bürünen akıntı, implantasyon kanamasında daha açık pembe ve kahverengi bir yapıda olmaktadır.

scroll to top