Close

Zencefilin Faydaları – Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefilin faydaları saymakla bitmez desek yeridir. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklarda başvurduğumuz zencefili taze, kurutulmuş ve toz halinde kullanırız. Soğuk algınlığı ve mide rahatsızlığı gibi durumlarda başvurduğumuz zencefilli çayının özellikle limon ve bal ile tüketimi çoktur.

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?
Soğuk algınlığı ve öksürük durumlarında ilk olarak başvurduğumuz sağlık deposu zencefil, mide bulantısına iyi geldiği de bilinmektedir. Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olan zencefilin uygulanan bazı kürleri ile kilo vermeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil, aynı zamanda kas ağrılarına da iyi gelmektedir. Zenfecil, acı tadı nedeniyle genellikle balla birlikte tüketilmektedir.

Porsiyon Miktarı: 100 g100 g
Kalori (kcal) 79
Toplam yağ 0,8 g  
Doymuş Yağ 0,2 g  
Çoklu Doymamış Yağ 0,2 g  
Tekli Doymamış Yağ 0,2 g  
Kolesterol 0 mg  
Sodyum 13 mg  
Potasyum 415 mg  
Karbonhidrat 18 g  
Diyet Lifi 2 g  
Şeker 1,7 g  
Protein 1,8 g

ZENCEFİL NELERE İYİ GELİR

Zencefil çok miktarda antioksidan içerir, vücutta yenileme süreçlerini hızlandırır ve serbest radikalleri ve toksinleri temizler.

ZENCEFİL NASIL KULLANILIR?
Zencefilin faydalarını öğrenmekle birlikte nasıl kullanmamız, nasıl tüketmememiz ve ne miktarda almamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Zencefilin birçok şekli bulunmaktadır. Toz haline getirilmiş olanı en çok kullanılan şeklidir. Fakat günde 2 gramı geçmeyecek şekilde kullanmak en sağlıklı olanıdır. Çiğ kök zencefili ise rendeleyerek yemeklerimizin içine veya birçok tarifte kullanabilirsiniz. Diğer meyve sularının içine katılmış olan zencefil suyu da bir başka kullanım şeklidir. Zencefil yağını ise günlük nemlendirici krem olarak kullanıldığı gibi masajlarda ve özellikle soğuk zamanlarda ısınmak için tercih edebilirsiniz.

ZENCEFİL NELERE İYİ GELİR?

1-MİDE BULANTISI KARŞI İYİ GELİR

Zencefilin mide bulantısını yok ettiği bazı araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Bunun için 12 bin kadın ile yapılan testte deneklerden bazılarına verilen günde 1.1-1.5 gram arası zencefilin mide bulantısı rahatsızlığını giderdiği tespit edilmiştir. Deniz tutması sorunu için de zencefil tüketimi faydalı olacaktır. Bu konuda deniz askerleri üzerinde yapılan araştırma sonuçları, bu bulguyu doğrulamıştır. Gıda emilimini artıran zencefil, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sorunları üzerinde etkilidir.

2-KAS AĞRILARINI AZALTIR

Spazm veya kramp şeklinde kendini gösteren kas ağrıları, genellikle sporcularda rastlanılmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırmada günde 2 gram zencefil verilen kişilerde kas ağrılarında azalış olduğu tespit edilmiştir.

3-BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Vücut ısısını artıran zencefil, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve grip, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarında yardımcı olmaktadır. Bu hastalıkların atlatılmasında terlememiz gerekmesi nedeniyle zencefilin ısı artırımı faydası olacaktır.

4-REGL AĞRILARINI AZALTIR

Kadınların regl dönemlerin yaşadıkları ağrılı dönemlerini hafifletmekte zencefilin faydası çoktur. Yapılan bir araştırmada bunu doğrulayan sonuçlar elde edilmiştir. 150 kişiye ilk üç günlerinde verilen 1 gram zencefil ile regl dönemlerinde kullanılan ilaçlarla aynı etki sağlandığı gözlenmiştir. Doğal bir ilaç olan zencefil kullanımı bu dönemlerde kullanımı önerilmektedir.

5-KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR

Zencefilin bu faydası için yapılan bir araştırmada 45 gün boyunca deneklere verilen günde 3 gram zencefil ile kolesterol seviyelerinde önemli derecede düşüşler gözlenmiştir. Kolesterol düşürücü ilaçların yerine doğal zencefil kullanımı sağlık açısında daha faydalı olacaktır.

6-KANSERLE MÜCADELESİ

İçinde bulundurduğu gingerol maddesi zencefilin kanser oluşumuna karşı mücadele ettiğini yapılan araştırmalar göstermiştir. Kanser hücrelerin oluşumu serbest radikaller sayesinde olmaktadır. Antioksidanlar ise serbest radikallerin oluşumunu düzenler. Zencefil, en önemli etkisini kolon kanserinde göstermiş olup pankreas, göğüs ve yumurtalık kanseri üzerinde de etkileri vardır.

7-ALZHEİMARA KARŞI ZENCEFİL

Zencefil, içinde bulundurduğu antioksidanlar ve biyoaktif bileşenler sayesinde beyinde oluşacak inflamasyonları minimuma indirdiği ve böylece alzheimer gibi sorunların oluşumunu azalttığı araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Düzenli zencefil kullanımı, beyin fonksiyonlarını canlı tutacaktır. Böylece ileride karşılaşılacak bu tarz sorunlar oluşmadan önlenmiş olacaktır.

8-SAÇ BAKIMINDA ZENCEFİLİN FAYDASI

Zencefil, saç köklerini güçlendirir ve saçlarınızın parlak bir görünüme ulaşmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kepek oluşumunu da önler. Bunun için yapmanız gereken şu; Zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı zencefili karıştırarak saç diplerinize sürün ve 30 dakika sonra durulayın.

9-ZENCEFİLİN AFRODİZYAK ETKİSİ

Vücut ısısını yükselten zencefil, kalp atışlarını hızlandırır ve böylece seks sırasında sinirlerinizin duyarlılığını artırır. Üreme organları için faydalı olan zencefilin doğurganlığ artırdığı bilinmektedir.

10-SELÜLİTE KARŞI ZENCEFİL KÜRÜ

Metabolizmayı hızlandıran zencefil, selülitlere karşı iyi bir çözüm olabilir. Bunun için yapmanız gereken, 17 gr zencefil suyu ile 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili karışımınına 1-1.5 bardak deniz tuzu eklemek ve selülitli bölgeye sürerek süngerle ovmak.

11-DİĞER FAYDALARI

B3,B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir.

Aynı zamanda lizin, treonin, triptofan, valin ve fenilanin gibi amino asitleri de içerir.

Kanın normal dolaşımını korumaya yardımcı olur. İçerisindeki krom, çinko ve magnezyum aşırı terleme, ateş ve titremeyi engellemeye yardımcı olur.

Antienflamatuar etkisi nedeniyle doğal olarak ağrı ve iltihaplar üzerinde azaltıcı etkisi vardır.

Mikrop öldürücü, antibakteriyel özelliği vardır.

Düşük glisemik dizilimi sebebiyle kan şekerini ve insülin seviyesini dengeleyip, insülin direncini düşürdüğü görülen zencefilin, şeker hastalarının günlük beslenme arasına katmaları önerilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top