Günümüz çağında herkeste rastlayabileceğimiz geniz eti çeşitli yaş gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Geniz eti, bademcik gibi zararlı bakterileri yakalayarak vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Geniz eti, burun boşluğunun arka tarafında süngerimsi dokulara verilen addır. Vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardımcı olur.
Geniz eti büyüklere oranla küçük yaştaki çocuklarda etkisini daha net gösterir. Enfeksiyonla gelen bademcik şişmesi geniz eti büyümesine neden olur. Genellikle 3 ile 9 yaş aralığındaki çocuklarda büyümenin arttığı gözlemlenmiştir. Geniz eti büyümesinin gelişim çağındaki çocuklarda zamanla azaldığı belirtilmektedir. Genel olarak 5 yaş ve sonrasında geniz eti küçülmesi başlayıp, ergenlik dönemlerinde tamamen silindiğini söyleyebiliriz. Kesinlik belirtmeksizin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini, zamanla azalmasının yanı sıra zamanla arttığını da belirtebiliriz.
Ağır enfeksiyon geçiren çocuklarda bademcikle beraber geniz eti de şişer. Fakat bu durum ilaç tedavisiyle geçebilmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen geniz eti rahatsızlığı zamanla büyümeye devam eder ve birden çok hastalığa zemin hazırlar.
Geniz etinin büyüklüğü: işitme kaybı, ağızdan soluma, horlama, gece öksürükleri, burun akıntıları, yüz gelişiminde bozukluk, konuşma bozukluğu, şiddetli boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi birçok rahatsızlığına yol açabilmektedir. İleri derecede büyüyen geniz eti bademcikle birlikte şiştiğinde ciddi anlamda üst solunum yollarında tıkanmaya sebep olarak çocuğun nefessiz kalmasına yol açabilmektedir. Böyle durumlarda KBB(kulak burun boğaz)uzmanına başvurmak gerekir. Doktor nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini belirtecektir.
İlaçla veya kendiliğinden geçmeyen geniz eti büyümelerinde, tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarından sonra şişen geniz eti sorunlarında 3 yaş sınır alınarak ameliyat yapılabilmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat ameliyat yapılabilmesi için bazı koşullar vardır. Bademcik vücudu iltihap yaymaya başladıysa, bademcikle birlikte geniz eti şişmiş ve çocukta konuşma bozukluğu, nefes almada güçlük ve çene yapısında bozukluk gibi nedenlerle ameliyat yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrası çocuk bir süre kalabalık ortama girmemeli, aşırı hareketlerden kaçınmalıdır. Fazla sıcak olmamak şartıyla baharatlı gıdalar hariç her şeyi yiyebilir. 7 gün boyunca sıcak banyodan kaçınmalıdır.