Close

Vajinal mantar oluşumunu engellemek için alınabilecek 4 önlem

Vajinal mantar enfeksiyonu her 4 kadından 3’ünde var olan bir enfeksiyon türüdür. Vajinal mantar enfeksiyonu, sık sık idrara çıkma, vajinada yanma, kaşıntı, kokulu yoğun akıntı ve cinsel ilişki sırasında yanmalar ile kendini göstermektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonuna nedeni Candida Albicans mantarıdır. Birçok kişi vajina mantarının cinsel yolla bulaştığını düşünmesine rağmen gerçek tam tersidir. Her yaşta, özellikle sıcak yaz aylarında vajina bölgesinin fazla nemli kalmasından ötürü vajen florasının bozulmasından kaynaklanır.

Özellikle idrar yaparken oluşan yanma hissi vajinal mantar enfeksiyonun en belirgin belirtisidir, cinsel ilişki esnasında da bu yanmalar artabilir. Vajina akıntısı normal şartlarda kokusuzdur. Ancak vajinal mantar enfeksiyonu ağır kokuya sebep olur ve gelen akıntı beyaz, gri yâda sarı renkte yoğun bir akıntıdır. Gündelik hayatınızı etkileyecek kadar sık idrara çıkma ve yoğun kaşıntı da vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri arasındadır.

Alınabilecek önlemler

Mantar oluşumundan önce veya tedavi sonrası tekrarlanmaması adına alınabilecek önlemler:

  • Vajinanın dış kısımlarını kuru tutmak: İç kısımlara fazla müdahale etmek vajinanın doğal nem dengesini bozabilir. Vajina olduğundan daha nemli veya daha kuru olmamalıdır.
  • Pamuklu iç çamaşırları kullanmak: Naylon içerikli iç çamaşırları nemi çekmez, mantara sebep olur.
  • Parfüm içeren deodorant gibi kişisel bakım ürünlerini vajina bölgesinde kullanmaktan kaçınmak
  • Vajina bölgesi için özel üretilen temizlik ürünlerini kullanmak: Bu temizlik ürünlerini kullanmak sıradan sabunlarla temizlikten daha sağlıklı olsa da fazla kullanımı vajinal flora dengesini bozabileceği unutulmamalı.

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi

Vajina mantarı enfeksiyonu ilaçlar ile kolay bir şekilde tedavi edilir. Ancak tekrar mantar oluşabileceği unutulmamalı, gerekli önlemler alınmalıdır.

Vajina mantarı enfeksiyonunda ağız yoluyla alınan ilaçlar olduğu gibi vajinal fitiller ve kremler olarak da ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında aşırı kaşıntı durumda, vajina dış kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bez yardımıyla silmek ve pamuklu iç çamaşırı giymek kaşıntıyı azaltacaktır.Vajinal mantar enfeksiyonu olduğuna dair bir belirti gördüğünüz takdirde hemen bir doktora gidilmeli. Tedavi ne kadar erken başlarsa tedavi süreci daha kısa sürecektir.

scroll to top